發新話題

【網友分享】球品是不是要教呢?

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-27 01:45 發表
我幾時都話!你炒我11:0,好過咁玩囉!
收到
究竟天, 有幾高 ? 我想飛, 飛進星河路 !

波記係一個好人,好球員,好領隊!

我昨晚睇了—段韓陽的短片,遲少少upload。
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

打波有冇球品,有冇尊重對手係好容易睇得出。

好似以下片段位日本新人就非常尊重韓陽,即使贏了也向前輩鞠躬,握手。

相反韓陽執完波就拍到個波鬼咁高比人,仲要落西。

但係佢打國際賽唔係咁交波比人嫁喎。
約 翰 一 書 4:20 人 若 說 我 愛 神 , 卻 恨 他 的 弟 兄 , 就 是 說 謊 話 的 ; 不 愛 他 所 看 見 的 弟 兄 , 就 不 能 愛 沒 有 看 見 的 神。

you tube 很多片,你也找到這片來給我們看,很多謝!

韓陽係大陸過去, 上田仁係土生土長日本人, 講禮儀, 差得遠了
如果球友還記得幾年前小弟打丁組果陣"反兇"肥婆教練一役, 就知道小朋友好多時係無辜的, 佢地搞成咁, 都係d大人"為老不尊, 教壞子孫"既惡果了

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2009-9-27 13:33 發表
韓陽係大陸過去, 上田仁係土生土長日本人, 講禮儀, 差得遠了
如果球友還記得幾年前小弟打丁組果陣"反兇"肥婆教練一役, 就知道小朋友好多時係無辜的, 佢地搞成咁, 都係d大人"為老不尊, 教壞子孫"既惡果了

認識此君嘅!看到呢篇文章都會會心微笑!只不過希望大家能開開心心咁打波,
重申聲明,我呢篇文章不是撩是鬥非,亦不想引起罵戰,大家觀點與角度都不同,立場也不同!所以希望大家理性一點,討論就無妨liness" />liness" />liness" />liness" />
正所謂教練要教,父母也要教,我相信小朋友嘅性格,其實係父母嘅性格嘅倒影!

正手反膠(Tibhar VIP)
反手長膠(Tibhar Grass D.TecS)
今期用Komann 訂做拍

引用:
原帖由 至高境界 於 2009-9-27 12:09 發表

收到
你成日咁做gala

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-9-27 11:56 發表
我禽日啱啱相反,
最後一場波遇到一個有波品並好識得關心人嘅小朋友!
我為咗一球net波我成隻手飛埋張檯到諗住救個波,
點知成隻手撞落張檯到,
隻手即時紅哂仲手震添,
結果要休息一陣先得 ...
冇事吖嗎?

引用:
原帖由 borkee 於 2009-9-27 13:56 發表

你成日咁做gala
我唔會亦無能力數你 11: 0 啦
究竟天, 有幾高 ? 我想飛, 飛進星河路 !

引用:
原帖由 likwaiw 於 2009-9-27 02:34 發表
其實放高波都唔算無咩球品啦.....
如果佢出台就拉, 近台勁剔, 高DD都bet死你, 板板沖爆你, 重鬼咁準,
一分鐘唔使就11:0 收你工, 之後叫你下場幫佢打氣, 你會點??
佢咁樣合哂你要求, 認真同有禮貌, 咁又點???
唔通 ...
多謝你嘅意見!相信你都係年紀比較細,又或者認識哪位小朋友,其實我都遇過一些好冇品嘅球員,但大部份都係好嘅!尤以HKTTF嘅波友,好玩到暈!
你不在現場,所以你以局外人的方向睇,你是沒有錯的,因可能哪位小朋友也是咁諗!但我在現場,所以我睇嘅方向就不跟你一樣,無論點都好!都係希望大家在HKTTF打波係開心嘅!
我在數年前都遇過你講嘅情况,但當然冇輸到0:11喇!但我有去幫佢打氣!他現時也是甲組球員,早兩日我才跟他通過電話,他依然係咁有禮貌!所以,三歲定八十,古人講嘅係冇錯嘅!

球品要教真係好難教既其實
要睇下小朋友受吾受先得

引用:
原帖由 野田妹 於 27-9-2009 12:02 PM 發表

唔關事呀,
我係之後打乒超先整親架!
野田姐姐你隻手重有無事ar

引用:
原帖由 kenfu 於 2009-9-27 06:51 發表
話明小朋友就預左佢會有小朋友的行為. 作為大人的我們也需要有好好的球品. 什麼是球品?? is ... 包容
多謝你!其實我哋已經好有禮貌對待這位小朋友,但跟據勞透社消息,這位小朋友原來真係.....................

引用:
原帖由 kei 於 2009-9-27 08:04 發表
好多年前, 我到過一個球会打波, 那兒是打三局兩勝的, 那次跟我打的是一個中年人, 什麼名我不知道, 樣子也不太記得

在我大局落後1:0的時候, 那位中年人突然向前跟我握手, 且告訴我他很累, 不想打

我呆了一 ...
這些波不打,也不是損失呀!

引用:
原帖由 bond 於 2009-9-27 09:59 發表

我同意! 完全符合比賽規則
bond兄,我都同意放高球沒有問題,但如果加埋對方嘅動作及面部表情,咁你又點睇呢?

引用:
原帖由 logtincom 於 2009-9-27 10:38 發表
其實我都想講放高波唔算無球品,
但如果佢個樣仲串串"貢"咁樣就真係有問題...

另外,如果玩人既就一定無品
中哂!

引用:
原帖由 god 於 2009-9-27 11:06 發表
十分讚同,打波好或唔好,都要有球品,(有D大人都係無波品,我琴日剛剛就遇到一個,佢簡直係極品)佢自已打波"嘈"就得,人家打球好波哎"Draw",佢就走去球証投訴人地嘈住佢,佢自已擦邊,瀨網得分,並無向人家說Sorry,(雖然唔一 ...
真係極品喎!如果比D細佬睇到,兇個球証就掂,咁以後嘅比賽就................

引用:
原帖由 至高境界 於 2009-9-27 14:41 發表

我唔會亦無能力數你 11: 0 啦
無幾耐之前................

引用:
原帖由 防守王 於 2009-9-27 01:43 發表
我今日打萬達盃, 都有兩個後生仔唔係好熟波. 但係我一分都無讓佢, 無擺位, 無玩佢地, 只係正常地贏. 有時好明顯見到對手技術同自己有距離, 但係我唔會放波, 玩人. 呢種行為, 唔要得.
我欣賞呢種做法...嬴就嬴..最討厭那種放人波..擺哂位  唔攻..發埋d低能球..完全係唔尊重對手..這種人我一定起手狂衝佢..唔中都要佢好似狗仔咁同我跑去撿波

發新話題