發新話題

我在深圳石岩鎮被人打荷包

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-9-24 18:36 發表
Hope you have lost your id documents
Bluesky兄台, 幫你便正: hope he haven't lost id ... ...

老深特別多抓手... ... 應要小心!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-9-24 19:02 發表

Sorry, I made a typing mistake.  Thanks for your correction
Bluesky, 客氣! 在下都錯了, 覆述he(第三身) 後應用 hasn't... ... 當然你知... ...

引用:
原帖由 smallstar 於 2009-9-24 19:02 發表

唔見左錢,信用卡,乒乓總會員証三張,兩張係個囡囡同仔仔既証,入油卡。

身份証,回鄉証,停車場卡,車牌,電牌,無線電牌好彩另外放開。
星生呢次真濕滯... ...

引用:
原帖由 smallstar 於 2009-9-24 19:10 發表

總之係麻煩,信用卡自動轉賑要搞過曬,明晚返香港
咁希望你事後工夫做得順利兼妥當喇!

[quote]原帖由 ncc321 於 2009-9-24 19:18 發表

ncc大便是要去廁所... ...

引用:
原帖由 乒乓小風 於 2009-9-25 06:37 發表
香港同深圳是兩個細界 , 石岩是鎮仔 , 要加倍小心 , 同情閣下的[ 糟 ]遇
喺深圳一定要小心, 香港多咗人搵唔到食; 有多咗 扒手 傾向, 一樣要小心!

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-9-25 08:08 發表

我明明雙手抱住陪notebook訓敎都比人拿走了
或者個賊以為你抱咗個notebook送俾佢!

引用:
原帖由 bond 於 2009-9-25 09:42 發表

大陸很多職業扒手,他們經過訓練的,甚至有犯罪集團開班授教,佢地手法高明, 扒左你野,你都未必察覺
在下半破解早角觀察法:
(1)抓手外貌普通(多數好薯添), 唔大隻; 着無乜花紋衫
(2)多不帶眼鏡
(3)秋涼開始特別多, 因可雙手插機褸袋隔着'潛'人小袋的拉練
(4)出手時多亂製造'迫'的場面... ...

在早角要保持周圍望, 人地唔會話你bear佢o既!

引用:
原帖由 花落.無聲 於 2009-9-25 16:58 發表
我試過有一次 係大陸 ''咩''一個背囊
我係用 左邊搏頭 ''咩'' 右邊冇
之後有2個人 渣 電單車,係我後面 沖過黎
後面果一個人 想搶我個袋
之後我捉實個袋 唔放
最後 個袋條帶 斷左- -''
佢地搶得條帶- -''
之後 ...
好嘢 , 對待鼠竊狗偷, 一定唔可以手軟, 否則係一個遺憾!

發新話題