78 1234
發新話題

我在深圳石岩鎮被人打荷包

我返大陸近 10 多年...去年講左....咁耐都未....唔講由自可, 講左即刻中焦....happy 仔小心d 好
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

唔好講過頭話, 一講好易中

引用:
原帖由 bond 於 2009-9-25 09:42 發表

大陸很多職業扒手,他們經過訓練的,甚至有犯罪集團開班授教,佢地手法高明, 扒左你野,你都未必察覺
在下半破解早角觀察法:
(1)抓手外貌普通(多數好薯添), 唔大隻; 着無乜花紋衫
(2)多不帶眼鏡
(3)秋涼開始特別多, 因可雙手插機褸袋隔着'潛'人小袋的拉練
(4)出手時多亂製造'迫'的場面... ...

在早角要保持周圍望, 人地唔會話你bear佢o既!

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-9-25 14:26 發表
我返大陸近 10 多年...去年講左....咁耐都未....唔講由自可, 講左即刻中焦....happy 仔小心d 好
小星星同貓兄都係10年1潤,我返了7年,重有3年先至會1潤,不過以後都唔會潤啦,因為我唔再返大陸做野.

引用:
原帖由 smallstar 於 25/9/2009 12:32 發表

查過公司乜鬼都無買,祗有勞保,今次要同公司算賬
小星星, 我公司同事都試過公幹期間被打荷包,因無買旅行保險,公司亦按保險公司最高額賠償,大約$2000 - $3000現金及$2000証件費等。以後出差,公司都有買旅行保險la!

引用:
原帖由 bing 於 2009-9-25 17:16 發表

小星星, 我公司同事都試過公幹期間被打荷包,因無買旅行保險,公司亦按保險公司最高額賠償,大約$2000 - $3000現金及$2000証件費等。以後出差,公司都有買旅行保險la!
你公司唔同我公司,我公司廿幾個男人連老細都係印度人,中國男計埋我都係得兩個,孤寒到無人有,所以返去同公司算賑!

哎!!
真的身同感受, 我在国内都有几次被盗经验!
一般都是老妇及小孩干的.
后来钱与證件分开袋,减去补办證件的烦恼!

我試過有一次 係大陸 ''咩''一個背囊
我係用 左邊搏頭 ''咩'' 右邊冇
之後有2個人 渣 電單車,係我後面 沖過黎
後面果一個人 想搶我個袋
之後我捉實個袋 唔放
最後 個袋條帶 斷左- -''
佢地搶得條帶- -''
之後佢地好抵死,冇油- -''
咁岩有個 police 見到- -''
塔左佢地番去- -''

引用:
原帖由 花落.無聲 於 2009-9-25 16:58 發表
之後我捉實個袋 唔放
佢地搶得條帶- -''
之後 ...
好嘢 , 對待鼠竊狗偷, 一定唔可以手軟, 否則係一個遺憾!

引用:
原帖由 花落.無聲 於 2009-9-25 20:28 發表
之後我捉實個袋 唔放
佢地搶得條帶- -''
之後 ...
真好彩呀!
o( ^ (00) ^ )o

I think the security issue is quite serious in Shenzhen. I also suffered such bad case a few years ago, although I have studied and worked here for a few years.
So please be careful to protect you, try to avoid to trip to GUANGDONG.

去果度果陣真係要小心...不過我怕小心極都唔夠佢地高明

破財擋災呀老友記

回復 80# 的帖子

輝蛇,幾時打波呀,好鬼掛住你。

我返左大陸斷斷續續都過2,3年,,每次回去都要打醒十二分精神呀,以後要小心呀,星星bro

你以後真係要小心喇!

你個樣太老實,下次貼兩張紋身公仔於兩隻手臂上,帶上黑超,班友仔都費時惹你

78 1234
發新話題