發新話題

Harddisk 死了冇晒資料有無得救

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:37 移動
引用:
原帖由 feideepking 於 2009-9-10 15:28 發表

咁唧係要去問佢?!

你唔係edison , 放心
主板 格林卡
反手膠JO GOLD
正手膠BRYCE

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-9-10 12:36 發表
拿去整我驚比人放上網
1) Harddisk 放在電腦裏認唔認到先? 認到有可能唔係 Hardware死!
2) 如果認到有叫一定要 format ? 話無晒 partition ? 重可能有得救!
3) 有乜野字句出過 ?

1.harddisk通電唔yuk就搵個同model換左個膽(聽講)
2.harddisk仲認到就用EasyRecovery(我用過,救返好多data)
Luban's father

Buy a new hard disk la

呢d事都見唔少,今年send左2個去整,2個都救得返.肯比錢通常都有機既..

死 hardware 多,真係要揾過一隻同 model 既 harddisk 換左塊底板試,如果係 stepping motor壞救返會等於零

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-9-11 16:41 發表

剛剛比了$500上門整但他話冇得整 的data好重要整唔返真是唔洗再打波了
俾人抄??
o( ^ (00) ^ )o

Tried DBTronix ah. Their record was recovered a HD that burnt in fire with internal disc exposed. But it is really expensive ...

電腦舖都可以抄返d料, 不過有d真係斷MB / G計... ...
若果幫襯佢買返d 嘢又可能無咁金... ..

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-9-11 17:12 發表
電腦舖都可以抄返d料, 不過有d真係斷MB / G計... ...
若果幫襯佢買返d 嘢又可能無咁金... ..
問題係死stepping motor 係好難救,stepping motor 係推動寫讀頭,因要成個寫讀頭拆出來,好易整花(刮傷)碟面記錄資料,一定要廠先做到維修到,寫讀頭離碟面距離重短過頭髮直徑好多好多!

引用:
原帖由 smallstar 於 2009-9-11 17:23 發表

問題係死stepping motor 係好難救,stepping motor 係推動寫讀頭,因要成個寫讀頭拆出來,好易整花(刮傷)碟面記錄資料,一定要廠先做到維修到,寫讀頭離碟面距離重短過頭髮直徑好多好多!
咁誇張??
o( ^ (00) ^ )o

Roughly this price la. The last 2 I sent was RMB1500 and RMB1800 respectively.

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-9-11 17:31 發表
harddisk ”的,的聲 整$2,000貴嗎
主要睇啲Data,$2000 祇可講搏唔搏到有部份data救得返,我試過有個HD死電子部份,揾隻一模一樣的HD將全部零件換曬都唔得,主要控制部份ROM的程式verson唔同,寫讀位置先後唔同,讀返啲data 都用唔到!所以提醒各位,重要data一定要做backup.

引用:
原帖由 smallstar 於 2009-9-11 22:41 發表

主要睇啲Data,$2000 祇可講搏唔搏到有部份data救得返,我試過有個HD死電子部份,揾隻一模一樣的HD將全部零件換曬都唔得,主要控制部份ROM的程式verson唔同,寫讀位置先後唔同,讀返啲data 都用 ...
Thanks for your advice

發新話題