發新話題

江湖棋 (三) 再戰牛佬

江湖棋 (三) 再戰牛佬

小兒再戰牛佬,連輸兩局,棋力實在牛佬之下,太好了,有個挑戰目標。

當曰他苦戰到天黑, 我偷拍了一些照片。不敢行近拍照,公園內的叔叔伯伯是不習慣的。

當日,有位前輩說小兒棋力不俗,借他一本象棋書,叫他有時間可一看,曰後見面再還他!一看原來是中國象棋一代宗 師楊官璘 先生所編注的象棋國爭雄錄,在1955 年出版的,真是一本武林秘級。半個世紀巳把書變黃及易散,我們都極小心翻揭,唯恐把書弄破,真多謝那前輩的心意!

兒子多了一班年長的棋友,非一般的的棋友。現在,每次週曰和他跑步從粉嶺到上水後,若有時間,都會到上水街市旁的公園,下一兩局人們所謂的江湖棋

我也很喜歡下棋的,不過很水皮,有機會一齊切磋一下

年紀輕輕,就練成一身橫練棋術,係難得一見的棋學奇材, 警惡懲奸,維護公園和平,就靠o西你啦

呢 d 米叫做緣份loo.....

'棋國爭雄錄'可能係相等武學界'如來神掌'的秘笈!

記得BlueSky當初拍下BlueSky公子下棋的照片, 覺得果d盤棋唔似係孩子間對戰... ... '霸線'霸得好成熟

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-8-23 19:34 發表
我也很喜歡下棋的,不過很水皮,有機會一齊切磋一下
哈哈哈, 下次去乒匯, 叫佢帶埋副象棋去

引用:
原帖由 nixonwin 於 2009-8-23 21:42 發表
年紀輕輕,就練成一身橫練棋術,係難得一見的棋學奇材, 警惡懲奸,維護公園和平,就靠o西你啦
哈哈哈, 一遇高手就输咗la !

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-8-23 19:30 發表
小兒再戰牛佬,連輸兩局,棋力實在牛佬之下,太好了,有個挑戰目標。

當曰他苦戰到天黑, 我偷拍了一些照片。不敢行近拍照,公園內的叔叔伯伯是不習慣的。

當日,有位前輩說小兒棋力不俗,借他一本象棋書,叫 ...
用腦的玩意別找我
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

引用:
原帖由 raymondsir 於 2009-8-23 21:47 發表
呢 d 米叫做緣份loo.....
執着一本1955 年的棋書 (54 年前), 真有點緣份的感覺

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-8-23 22:42 發表
'棋國爭雄錄'可能係相等武學界'如來神掌'的秘笈!
但唔敢翻閱太多, 怕整爛這本' 如來神掌'的秘笈'
所以, 還未學懂第九式' 萬佛朝中'

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-8-23 22:45 發表
記得BlueSky當初拍下BlueSky公子下棋的照片, 覺得果d盤棋唔似係孩子間對戰... ... '霸線'霸得好成熟
Thanks ! 其實我都忘記那局了!
Feideepking 兄懂霸線, 應是象棋高手

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-8-23 23:27 發表

哈哈哈, 下次去乒匯, 叫佢帶埋副象棋去
好呀....休息個陣捉番舖

引用:
原帖由 brian1115 於 2009-8-23 23:33 發表

用腦的玩意別找我
哈哈哈, 打波要赢, 除技術外, 都要' 用腦'  分析形勢, 敵我強弱

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-8-23 20:11 發表

但唔敢翻閱太多, 怕整爛這本' 如來神掌'的秘笈'
所以, 還未學懂第九式' 萬佛朝中'
根據記載, 萬佛朝中果招係喺個鼎裡面, 見到有鼎o既地方不妨望望!

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-8-25 22:07 發表

根據記載, 萬佛朝中果招係喺個鼎裡面, 見到有鼎o既地方不妨望望!
多謝提示,

發新話題