發新話題

[是非] 琴日西貢區區賽

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
引用:
原帖由 廠長 於 2009-6-29 12:51 發表
我所知的後半部,小朋友已失控,向天咆哮,哭過不停,之後更將乒乓球擲向對方,觀眾及打戲團大叫"黃牌"...當然球証依理上出示黃牌...之後場面更失控,期間的冷言冷語數之不盡....雙方在哭哭啼啼的情況下打完決勝第七局,有錯 ...
如果好似你咁講,
個兩個小朋友都好好野,
仲可以喊住打到第七局,
可做之材!!
o( ^ (00) ^ )o

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-6-29 15:20 發表

如果好似你咁講,
個兩個小朋友都好好野,
仲可以喊住打到第七局,
可做之材!!liness" />
但影響咗雙方的比賽意欲la...

完全違背"友誼第一,比賽第二"的體育精神

睇完d回覆之後真係r晒頭...
究竟咩事呢..

引用:
原帖由 mankit 於 2009-6-29 13:59 發表
我以吩咐小朋友下次比賽載眼罩及耳套;liness" />
耳套我都理解到...
但眼罩就...

耳套及眼罩,是香港最受歡迎的體育競賽裝備,適用於運動員身上,在
乒乓上則適用於運動員,教練或家長身.

係唔係以前兩批球會的恩怨情仇,
簡直扭曲了比賽意義,部份大人教育水準如此低落,可悲可悲!
在場的總裁判,应該出黎控制場面,再不控制情緒,便腰斬,
希望大家冷靜!

引用:
原帖由 pingpong 於 2009-6-29 20:30 發表
係唔係以前兩批球會的恩怨情仇,
簡直扭曲了比賽意義,部份大人教育水準如此低落,可悲可悲!
在場的總裁判,应該出黎控制場面,再不控制情緒,便腰斬,
希望大家冷靜!
我不在場,但聽到好唔開心.......

AGREE,總裁判要做地野.....

希望唔好對小朋友做成陰影.
別將自己快樂建在小朋友身上
思樂乒
eat to live, play & love
---------------------------------------------------------------------------------------
豈不知在場上賽跑的都跑,但得獎賞的只有一人?你們也當這樣跑,好叫你們得著獎賞。 凡較力爭勝的,諸事都有節制,他們不過是要得能壞的冠冕;我們卻是要得不能壞的冠冕。  所以,我奔跑不像無定向的;我鬥拳不像打空氣的。 (林前9:)

嘩,原來會有咁ge事發生架,都系要同阿仔講吓先,做為一個心理質素ge訓練都好,容物易遲d打分齡果時對手搵成村人來呀

唔知仲有冇網友知道事件經過呢???

Have 二三十人 的打戲團 is not a problem wor....but what exactly did the 打戲團 do sin?  Can someone tell us what exactly happened and who these people are?

I remember when I was playing HKCUP, Captain Gary also called for me 二三十人 的打戲團.  But my 打戲團 have very good sportsmanship....

just a game, take it easy

引用:
原帖由 james007 於 2009-6-30 01:25 發表
Have 二三十人 的打戲團 is not a problem wor....but what exactly did the 打戲團 do sin?  Can someone tell us what exactly happened and who these people are?
所以好想果日有份在場的網友都出黎講講呢件事!!

星期日將軍澳區賽事件

小弟都在現場, 但不是由頭看到尾.  我只說我看到的, 如有錯誤請指出.

事件發生在兩個8-10歲的小朋友身上, 當時是決賽. 因為我沒有看以前的比賽, 我不知發生過什麼事. 但我估計. 其中一名小朋友應該是 "消防叔叔" 球隊的兒子或朋友兒子. 因為他們是同一件球衣. 只是 size 不同. 而另一位球手是去年新一代冠軍.   其實兩名球手以這個年齡應該在香港是一線球手, 他們的水平準應該也是旗鼓相當.  

當然啦啦隊的陣容也分別好大.  一邊只有父母及教練, 而另一邊是 20-30人的啦啦隊 (我唔知有部份人是否同一幫, 不過我見很多人支持紅衣的小朋友), 聽說年紀較少的小朋友先輸 2:0, 然后開始哭, 我不知是對手給他的壓力, 觀眾的壓力, 還是自己給自己的壓力.  后來打到大分 2:2, 第五塲打到約尾局 8:8  (分數細節可能有錯), 李小朋友好似用力將球拋出 (應該是發脾氣). 此時球証給了一張黃牌. 期后觀眾聲音便此起彼落. 期間更有一些好難聽的說話.

我想說的是. 其實觀眾在正常的情況下打氣本人覺得沒有問題, 不過對於球手的確有壓力, 特別是年齡這麼少的. 當然我亦不排除這些觀眾亦利用這些掌聲給對手壓力, 不過比賽其實便是這樣. 一個比賽要勝出, 除了技術外, 体力, 心理質素亦很牢要.  后來李小朋友可能受不住壓力然后有點失控, 我想他也是唔想的. 及后對方的觀眾因為小朋友的的失控而打落水狗的行為, 本人不太認同. 雖然小朋友有錯, 但畢竟也是小朋友, 而球証也給了他黃牌.

后來有某些觀眾的言行很過份, 其實球証是否也應給觀察黃牌. 不過我也為球証說點話, 有些突發事件的確不容易控制及處理. 我相信小朋友賽后一定要接受輔導, 看見這些事發生, 的確不開心

更甚的事,小朋友可能留下不良的陰影

我個人對事件感到非常之振驚同奮怒!!!

其實我也怕小朋友因此做一些更傻的事.
從第二局開始, 小朋友便一邊打一邊哭. 其實比賽是否應該放棄呢 ?
打到第五局后, 小朋友更咆哮, 又急澡, 更要在對方的啦啦隊的壓力下打埋余下的比賽
最后輸 4:3. 細分 11:8....其實真的好可憐.

不過有一點值得深究. 小朋友究竟點解會咁 ?
在小朋友未取黃牌前其實我沒有看比賽, 如對方的啦啦隊只是正常的歡呼拍掌其實沒有問題
當然在小朋友取黃牌后觀察的反應是有點那過.

我唸今晚找 mankit 問下他的心得

引用:
原帖由 Ray 於 2009-6-30 09:24 發表
其實我也怕小朋友因此做一些更傻的事.
從第二局開始, 小朋友便一邊打一邊哭. 其實比賽是否應該放棄呢 ?
打到第五局后, 小朋友更咆哮, 又急澡, 更要在對方的啦啦隊的壓力下打埋余下的比賽
最后輸 4:3. 細分 11:8. ...
所以我希望多D知情的網友可以主動講講事件的經過,始終兩個小朋友只為參予賽事!!

唉!
一場好好的比賽點會攪成咁架??
o( ^ (00) ^ )o

發新話題