26 12
發新話題

乒乓球的學習曲線(上升期與平原期)

乒乓球的學習曲線(上升期與平原期)

一般球手, 學習乒乓球初期, 技術都會進步, 能力不斷增強, 雖然表現也會有起有落, 但整體來說,都是在進步的 (上升期)。但進步到某一階段後, 就會停滯不前一段頗長的時間 (平原期), 這期間是苦悶的, 好似無論怎樣練習都冇乜進步。這時候, 有些人放棄;有些人堅持, 不繼的努力練習, 從量變到質變, 最後得到突破, 進入更高的境界!

大家有否上述經驗可分享一下呢?

你學波多久, 才進入平原期? 又堅持了多久, 才有突破?

開始打波到現在, 你覺得自己突破了多少次呢?

在未來的日子裡, 你認為自己打乒乓球的進步空間大嗎?

其實正常既
我岩岩開始打波緊系進步得快啦
因床d野你未學過嘛
但當你學哂個陣無新野自己就會停濟不前啦

當你學哂之後...你就系目的某方面加強訓練嘛
所以咪會覺得進步好似慢左

打了三年 可以說經常進步直到現在 因學校請的教練不教 常d波開得不太轉

引用:
原帖由 Xavier 於 2009-6-4 19:10 發表
水平太差
一直停留在上升期liness" />
一直上升, 都唔錯喎!

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-6-4 19:37 發表
其實正常既
我岩岩開始打波緊系進步得快啦
因床d野你未學過嘛
但當你學哂個陣無新野自己就會停濟不前啦

當你學哂之後...你就系目的某方面加強訓練嘛
所以咪會覺得進步好似慢左
專項訓練, 進步好似慢左, 有 point

引用:
原帖由 vickyw288 於 2009-6-4 19:54 發表
打了三年 可以說經常進步直到現在 因學校請的教練不教 常d波開得不太轉
咁要比心機自己努力操下, 來一次突破 la!

我一定會

任何運動, 任何事物, 仿似是 Product Life Cycle: 有上升期, 開頭有新鮮感, 升得快; 之後, 慢慢升(升得慢似停滯不前-平原期,) 再無新的動力時, 就從頂峄, 不升反跌. 越來越無興趣…到放棄.

問題是如何保持上升的動力? 一直上升, 到更高的位置?
方法1. 同不同人打分, 練習, 從中學到更多的技術與經驗. 認識志同道合的朋友, 已是一種動力.
方法 2. 考章別試. 雖然金章鑽章好像沒多大用途. 但章別定下評定, 就是幫你定下一個目標. 每過一關, 就是對自己的技術有所認同. 那種喜悅, 就是新的動力.

(當然啦, 方法還有很多, ...... 以上兩種只是目前我用於囡囡的方法 )
本帖最近評分記錄
  • Bluesky +10 多謝分享 2009-6-6 00:03

我係下降期
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

引用:
原帖由 jack 於 2009-6-5 14:21 發表
我係下降期
短暫降完, 又開始上升 la
Add Oil

引用:
原帖由 kaka061011 於 2009-6-5 14:01 發表
任何運動, 任何事物, 仿似是 Product Life Cycle: 有上升期, 開頭有新鮮感, 升得快; 之後, 慢慢升(升得慢似停滯不前-平原期,) 再無新的動力時, 就從頂峄, 不升反跌. 越來越無興趣…到放棄.

問題是如何 ...
囡囡的方法很好.
但建議考埋青苗
Thanks for sharing !

無了期的平原期

引用:
原帖由 Augustmoon 於 2009-6-5 23:30 發表
無了期的平原期
冇可能無了期的平原期, 這只是黎明前的黑暗,

可能差少少就來一次突破, 一次技術的飛躍, 加油呀!

當對乒乓球有熱誠就會經常去練習,那時就是進步最快之時
但這段期間一過,會停留在這裹
但遇上"宿敵"又會想去贏,之後又會想去進步
君子不奪人所好? 廿年前咩...
世界上冇先到先得,只有價高者得?haha

引用:
原帖由 大吉 於 2009-6-6 00:11 發表
當對乒乓球有熱誠就會經常去練習,那時就是進步最快之時liness" />
但這段期間一過,會停留在這裹
但遇上"宿敵"又會想去贏,之後又會想去進步
哈哈哈...大吉可否講下你的現在"宿敵"是誰呢?

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-6-5 20:45 發表

哈哈哈...大吉可否講下你的現在"宿敵"是誰呢?
野田個friend!

`

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-6-6 00:21 發表

野田個friend!

`
莫非是 Raymond Sir or Son of the Sun 呀?

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-6-5 22:58 發表

囡囡的方法很好.
但建議考埋青苗
Thanks for sharing !
對呀, 6月考銀章的動力, 就是希望今年10月可參加青苗的甄別試 一個一個目標向前走..........路是人行出來

我試過打到高峰期..但過峰期之後係咁輸波.
有諗過5打

26 12
發新話題