22 12
發新話題

打乒乓球, 好難學!

打乒乓球, 好難學!

到今年6 月中, 小兒 波一年了(從學握拍至拉波),
但眾多的乒乓球技術中, 他只學得基本的皮毛幾招!

* 開下旋、側旋
* 普通搓波
* 剛從推波過渡去直板橫打
* 近期,才學拉波, 以前大多數是攻波 (撞波, 少磨擦)

我估以上技術佔總體的10% 也沒有!
唔通要用多10 年時間去學?

哈哈哈, 人生有幾多個十年!

每學一種新技術, 原有一些巳學的技術就會變差,
可能是因為花多了時間在新技術的學習和在打分應用上!
例如, 學了直板橫打後, 推波少用了, 推波失誤率就高!
攻波也有類似情況! 拉波好似進步了, 但攻波也可能因相對少用而退步。
打波時間有限,練波要有取捨, 多練的技術自然好D, 少練的自然差!
有時會此長彼消!

此外, 一年中, 他打波的表現很不穩定,
要學以致用, 他在打分時用新技術,
開始時打得很差,
熟習後, 打波水準又好似高了少許!
所以, 表現時好時壞!
有時, 情緒也隨之波動!

打乒乓球, 好難學!
要打得好, 更難啊!

咁又吾系咁講既
比如:你上堂學拉波
但系你可以系屋企對住塊鏡做推波個動作架嘛..做得多自己個動作就會熟悉左
..就無咁易做錯啦
咁樣就吾會因為學新野..而令到第二樣野變得差左

同感!

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-6-2 13:04 發表
咁又吾系咁講既
比如:你上堂學拉波
但系你可以系屋企對住塊鏡做推波個動作架嘛..做得多自己個動作就會熟悉左
..就無咁易做錯啦
咁樣就吾會因為學新野..而令到第二樣野變得差左
謝謝 你的建議

引用:
原帖由 bond 於 2009-6-2 13:54 發表
同感!
請問你的' 同感'
是同意 我 的想法  或是讚同y0y0_pang 的方法?

我打左三年無學過都算可以同D打左5年學過波既打到

引用:
原帖由 vickyw288 於 2009-6-2 19:42 發表
我打左三年無學過都算可以同D打左5年學過波既打到
你好勁呀, 冇學波, 波齡浅, 能同D打左5年學過波既, 有得打!
你是中學生嗎?

小六 我係校隊同返我校隊的第一主力打 次次唔係12:10 就係win左一場之後輸

引用:
原帖由 vickyw288 於 2009-6-2 20:07 發表
小六 我係校隊同返我校隊的第一主力打 次次唔係12:10 就係win左一場之後輸
嘩! 厲害!

你會唔會年底考青苗? 你好有天份喎!

青苗 推攻同拉成日都無咩信心

引用:
原帖由 vickyw288 於 2009-6-2 20:16 發表
青苗 推攻同拉成日都無咩信心
我兒子又係 6 年班, 有機會, 打番場波

相信都係打橫板 我橫打唔係太得 驚俾佢拉死

引用:
原帖由 vickyw288 於 2009-6-2 20:23 發表
相信都係打橫板 我橫打唔係太得 驚俾佢拉死
他打直板,練緊橫打姐!

終於有個打直板la 係table tennis總會會員?

引用:
原帖由 vickyw288 於 2009-6-2 20:27 發表
終於有個打直板la 係table tennis總會會員?
yes ,最近做咗table tennis總會會員!

死啦..宜家d小朋友好似好勁咁
搞到我呢d"老野"好傷心

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-6-2 20:49 發表
死啦..宜家d小朋友好似好勁咁
搞到我呢d"老野"好傷心
Yes, 宜家d小朋友真係好勁
所以, 小兒要 add oil 去追!

你咁勁, D  小朋友有排追 la

乒乓球呢家野易學難精呀...

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-6-2 23:22 發表

Yes, 宜家d小朋友真係好勁
所以, 小兒要 add oil 去追!

你咁勁, D  小朋友有排追 la
我好渣架炸
我睇d小朋友..佢地d拉波好準-000-

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-6-2 19:41 發表

請問你的' 同感'
是同意 我 的想法  或是讚同y0y0_pang 的方法?
你對你的文字很有同感, 我打了十年以上波, 當中發展了新技術, 新打法, 但實際我還是停留在某個階段, 甚至某些方面在退步, 很多打了三, 四年波的人, 球技比我更熟練

22 12
發新話題