35 12
發新話題

有否專練守球, 讓對手拉'前衝' 攻你 ?

有否專練守球, 讓對手拉'前衝' 攻你 ?

大家有否專練守球, 讓對手拉'前衝' 攻你,
甚麽方法接'前衝' 比較好?

是否可 壓拍把球壓回對方兩邊?

Thanks !

當然可以,但絕對唔易...

yes la......very important!!

快帶...

好似蔣澎龍
主拍: 韓.金澤珠
膠皮:donic baracuda

引用:
原帖由 alexlaw 於 2009-5-26 23:12 發表
當然可以,但絕對唔易...
你會找波友或教練, 找個時間, 專練用壓拍接前衝這招嗎?
因為絕對唔易, 所以要多用時間練習!

引用:
原帖由 天龍 於 2009-5-26 23:17 發表
好似蔣澎龍
請問有冇 youtube 睇呀?

引用:
原帖由 回憶從前~~安 於 2009-5-26 23:13 發表
快帶...
如果對手個球勁衝, 用快帶去接, 難度是否高於壓板呢?

我打波都習慣比人沖爆
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 回憶從前~~安 於 2009-5-26 23:39 發表
http://www.youtube.com/watch?v=ktmxD5J93DU&feature=related

看看
Thank you very much !

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-5-26 23:40 發表
我打波都習慣比人沖爆
Mao 兄有乜好招接這些 沖爆球!

你會找波友, 找個時間, 專練用壓拍/或其它更好方法接前衝嗎?

快帶 best!

你指守球 練正手定反手?

如果初學練好基本功先....

睇得準 放塊拍係度 較好角度 , 自己彈返過對面台
If you Want to go Fast, Walk Alone. If you Want to go Far, Walk Together

磨擦要掌握

引用:
原帖由 Joe 於 2009-5-26 23:57 發表
你指守球 練正手定反手?

如果初學練好基本功先....

睇得準 放塊拍係度 較好角度 , 自己彈返過對面台
我指是練正手,
我說的壓拍就是你說'放塊拍係度 較好角度 , 自己彈返過對面台' 這樣!

快帶要好高技術架喎!
手感又要好先得!!
o( ^ (00) ^ )o

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-5-27 00:03 發表

我指是練正手,
我說的壓拍就是你說'放塊拍係度 較好角度 , 自己彈返過對面台' 這樣!
睇時間 / 旋轉 調較合適的角度 放塊拍響度 就ok架啦....唔洗加力... 如果來球冇乜力 可以用條腰帶過去
If you Want to go Fast, Walk Alone. If you Want to go Far, Walk Together

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-5-26 23:11 發表
大家有否專練守球, 讓對手拉'前衝' 攻你,
甚麽方法接'前衝' 比較好?

是否可 壓拍把球壓回對方兩邊?

Thanks !
如果係正手, 點解唔借力, 加力打返轉頭? 快帶係比較近台技術, 要睇當時企位, 個人打法, 唔係咁易用得好, 用得唔好就會比左個出枱高波人打落黎
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

引用:
原帖由 jack 於 2009-5-27 00:31 發表

如果係正手, 點解唔借力, 加力打返轉頭? 快帶係比較近台技術, 要睇當時企位, 個人打法, 唔係咁易用得好, 用得唔好就會比左個出枱高波人打落黎
因為攻者是大人, 守者是小明友, 力量懸殊, 可能加力都拉唔返轉頭, 所以是否壓板不加力, 讓球弹回對方兩邊好D 呢?

35 12
發新話題