發新話題

陪太子讀書

陪太子讀書

孩子年紀小, 很多父母都親自帶他們去參加乒乓球訓練班或波局,

然後就在體育館內等候, 待他們打球後一起回家!

人們戲稱這為’ 陪太子讀書’

哈哈哈, 我讀書唔叻, 最叻就是陪太子讀書!

由以前的陪跑到現在的陪練球和陪去參加波局,

所謂陪練球, 就是兒子開下旋過來, 我搓回去, 讓他練拉波!

現在每星期曰晚上開車, 不, 踏單車送他去參加粉嶺乒村的波局,

其實可乘小巴前往, 但踏單車沿單車徑去也只須半小時,

我和兒子都喜歡後者的前往的方法!

兩小時的波局, 小兒打波時, 我便外出吃點東西,

之後回去睇他打波!

雖然他打球不會有甚麼精彩鏡頭,

但我很喜歡觀看!

看他發球搶攻得分、 看他接球出界失分;

看他認真時的表情, 贏波時的笑臉, 打失時的發’ 燜 ‘頓足等等!

打波後, 我們又踏單車回去!

兒子習慣把當天打波的情況告訴我,

身為覌眾的我,

當然有很多地方可回應!

回家路上,

有時笑語滿路 (他有幾埸’ 傑作’)

有時鴉雀無聲 (他打得很爛)

”陪太子讀書” 的日子是快樂的!

我會好好享受及珍惜!

兒子今年九月便升中學,

到時可能不要我陪他去波局,

即使現在, 他也不太喜歡我去看他打球的!

” 陪太子讀書” 的快樂日子將會遠去,

每想及此, 便有點悵然若失!

從你文章看來
你必是一個千禧父親
兒子喜歡跟父親分享他的圈子
待你如朋友, 這種關係真羡煞旁人.

bluesky  you are是好好fatherliness" />liness" />liness" />我都want have just like you 的father

青春期係咁架la

你吾使介意佢有咁既行為既其實
仔大仔世界嘛..個仔大個左..就緊系吾想大人管住佢地架啦
正如我咁..有時我老豆都話同我打波架啦
我都say no..其一系因為佢吾系好識打波
其二..系因為同佢打波真系悶-000-
始終同朋友有傾有講比較開心d嘛
對住d屋企人...自己緊系收斂d架啦
但系對住班朋友..個樣就吾同哂啦嘛

仔仔大哂???

引用:
原帖由 nixonwin 於 2009-5-22 21:28 發表
從你文章看來
你必是一個千禧父親
兒子喜歡跟父親分享他的圈子
待你如朋友, 這種關係真羡煞旁人.liness" />
哈.哈, 我正學做一個合格父親
他跟我分享他的圈子, 是因為我隨時樂意分享他的開心與不開心,
哈哈, 我都希望他待我如朋友般, 努力中!

引用:
原帖由 263 於 2009-5-22 21:31 發表
bluesky  you are是好好fatherliness" />liness" />liness" />liness" />我都want have just like you 的father
Thanks for your 讚賞!

引用:
原帖由 vickyw288 於 2009-5-22 21:57 發表
青春期係咁架la
明白, 這是孩子成長的必經階段!

引用:
原帖由 raymondsir 於 2009-5-22 23:27 發表
仔仔大哂???
唔比佢大哂! 但有一定的自由

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-5-22 23:45 發表

唔比佢大哂! 但有一定的自由
good father...!!

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-5-22 22:20 發表
你吾使介意佢有咁既行為既其實
仔大仔世界嘛..個仔大個左..就緊系吾想大人管住佢地架啦
正如我咁..有時我老豆都話同我打波架啦
我都say no..其一系因為佢吾系好識打波
其二..系因為同佢打波真系悶-000-
始終同朋 ...
其實, 我不介意佢既行為,
我都做過年青入,誰喜歡, 自己去到邊, 父母長跟到邊,
肯定同班 friends 玩開心D,

他升中后,我 預左會少左一D 親子時光,
No problem, this is life!

不如調轉頭諗下,
你都同佢有過一段快樂時光呀!!
o( ^ (00) ^ )o

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-5-23 00:25 發表
不如調轉頭諗下,
你都同佢有過一段快樂時光呀!!liness" />liness" />
Yes ,所以我會好好珍惜現在的親子時光,
人生不同階段, 有不同的風光, 待我們欣賞!

哈..哈,  可能是 Mao兄或 Smallstar  reply 時, click 錯咗'编輯' , 把下面 reply 加進我 post 中,

我囡囡和仔仔現在要贏我為目標,所以暫時仍可以同佢地一齊打波,但當他們超越的我時候,也不會再一起打了。我亦有一個朋友,他亦是HKTTF 會員,他甚少發言,他的兒子起初也是與他一起打波,之後他兒子成了港隊一份子,所以他只好和我打波了

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-5-23 06:27 發表

Yes ,所以我會好好珍惜現在的親子時光,
人生不同階段, 有不同的風光, 待我們欣賞!

哈..哈,  可能是 Mao兄或 Smallstar  reply 時, click 錯咗'编輯' , 把下面 reply 加進我 post 中, ;s ...
重量級對手?
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

發新話題