發新話題

臨老學打乒乓波, 唔錯架

臨老學打乒乓波, 唔錯架

時光飛逝, 我巳學波8 個月, 比小兒少3個月,
每星期, 1 次 兩小時一對一的學習!
現在還是打得不好,
可能缺少練習和實戰之故吧!

近期, 我開始學拉波及接發球,
見隻波飛過來, 我嘗試用扳去磨擦, 拉返過去, 99% 都是撞波收埸,
且擊球時,肌肉緊張, 全身用力去打, 所以好快就冇氣!
教練常叫我要放鬆, 不要用盡力,
我明白他的意思, 但身體不受控制而矣!

我用搓球接下旋和用推波接逆旋尚可,
但反手拉接側旋就好難,經常波未彈起就去拉,
且欠用手腕帶出去這動作!

近來, 我覺得每個波籃好似載多了很多球,
一球接一球, 永遠打不完似的, 每次都打到我冇曬氣,
要教練不斷說堅持,堅持...’, 迫我打完此籃波才休息!
教練話我進步左, 每球的板數多了, 所以便錯覺每個波籃載多了球!

每星期的學波, 成為我的定期 keep fit 運動
每次我都幾開心架,
打完波,出一身大汗, 當晚胃口特別好
休息時, 又可同教練吹下水, 講下小兒打波的情況或問題!

.., 臨老學打乒乓波, 唔錯架!

本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 Lemon仔 於 2009-5-21 21:19 發表
乒乓父子,,哈哈
哈.哈.哈, '父子乒乓' 好似好D, 指兩父子都打下乒乓波的,

'乒乓父子', 聽起來, 則比人感覺兩父子都係乒乓球高手

引用:
原帖由 MAMA 於 2009-5-21 21:26 發表
我真係好佩服你, 有咁既毅力終身學習, 是講真的!!!!!!!
哈.哈.哈. Thank you.!

其實我打波減肥咋, 兩小時可消耗好多卡路里!

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-5-21 21:58 發表
藍天父子乒可能會領導潮流!
領導潮流??

請問是甚麽潮流呀?

引用:
原帖由 乒之仁 於 2009-5-21 22:03 發表
Bluesky 加油牙!
謝謝 你, 乒之仁!

引用:
原帖由 blsky 於 2009-5-21 22:38 發表
我細個去屋村及青少年中心去打波, 成日家人都不准, 怕我學壞及影響成績, 所以而家要打番夠本
即係由细打到大, 勁呀!  

恭喜你, 而家可盡情打番夠本

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-5-22 00:54 發表
唔同年齡既人打乒乓球,會有不同的樂趣呢..liness" />
哈哈哈...我正在尋找打乒乓球的樂趣!

引用:
原帖由 Augustmoon 於 2009-5-22 00:59 發表
有心唔怕遲, 年長都有學波時
好詩...好詩,

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-5-22 09:55 發表
遲d你地可以夾男雙,
橫掃球壇!!
哈.哈.哈, 先橫掃乒匯先..

Mission Impossible !

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-5-22 09:53 發表

創造了一種父子就係互相的乒乓練習對手的潮流!
Oh, I see !

引用:
原帖由 hkcuber 於 2009-5-22 10:27 發表
My father just picked up table tennis two years ago and he was over 60!
Because him, I let my son learn TT and I also learn it because of my son, about a year ago!

Now, I am the one spending most  ...
hahaha,   unbelievable you are the one spending most time on it, even more than your kid.

It is really bad if you stop  playing TT more than a week.  You will lose the 手感!

引用:
原帖由 263 於 2009-5-22 20:28 發表
BLUESKY 加油努力学乒乓波liness" />
263 謝謝你的鼓勵, 我會努力的

引用:
原帖由 小閒 於 2009-5-22 20:32 發表
加油吧......
Thanks 小閒

引用:
原帖由 263 於 2009-5-22 21:28 發表
只要有恒心,鉄柱磨成針liness" />
好! 就用10年去把鉄柱磨成針