31 12
發新話題

臨老學打乒乓波, 唔錯架

臨老學打乒乓波, 唔錯架

時光飛逝, 我巳學波8 個月, 比小兒少3個月,
每星期, 1 次 兩小時一對一的學習!
現在還是打得不好,
可能缺少練習和實戰之故吧!

近期, 我開始學拉波及接發球,
見隻波飛過來, 我嘗試用扳去磨擦, 拉返過去, 99% 都是撞波收埸,
且擊球時,肌肉緊張, 全身用力去打, 所以好快就冇氣!
教練常叫我要放鬆, 不要用盡力,
我明白他的意思, 但身體不受控制而矣!

我用搓球接下旋和用推波接逆旋尚可,
但反手拉接側旋就好難,經常波未彈起就去拉,
且欠用手腕帶出去這動作!

近來, 我覺得每個波籃好似載多了很多球,
一球接一球, 永遠打不完似的, 每次都打到我冇曬氣,
要教練不斷說堅持,堅持...’, 迫我打完此籃波才休息!
教練話我進步左, 每球的板數多了, 所以便錯覺每個波籃載多了球!

每星期的學波, 成為我的定期 keep fit 運動
每次我都幾開心架,
打完波,出一身大汗, 當晚胃口特別好
休息時, 又可同教練吹下水, 講下小兒打波的情況或問題!

.., 臨老學打乒乓波, 唔錯架!

本帖最近評分記錄

藍天父子乒可能會領導潮流!

Bluesky 加油牙!

我細個去屋村及青少年中心去打波, 成日家人都不准, 怕我學壞及影響成績, 所以而家要打番夠本

引用:
原帖由 Lemon仔 於 2009-5-21 21:19 發表
乒乓父子,,哈哈
哈.哈.哈, '父子乒乓' 好似好D, 指兩父子都打下乒乓波的,

'乒乓父子', 聽起來, 則比人感覺兩父子都係乒乓球高手

引用:
原帖由 MAMA 於 2009-5-21 21:26 發表
我真係好佩服你, 有咁既毅力終身學習, 是講真的!!!!!!!
哈.哈.哈. Thank you.!

其實我打波減肥咋, 兩小時可消耗好多卡路里!

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-5-21 21:58 發表
藍天父子乒可能會領導潮流!
領導潮流??

請問是甚麽潮流呀?

引用:
原帖由 乒之仁 於 2009-5-21 22:03 發表
Bluesky 加油牙!
謝謝 你, 乒之仁!

引用:
原帖由 blsky 於 2009-5-21 22:38 發表
我細個去屋村及青少年中心去打波, 成日家人都不准, 怕我學壞及影響成績, 所以而家要打番夠本
即係由细打到大, 勁呀!  

恭喜你, 而家可盡情打番夠本

唔同年齡既人打乒乓球,會有不同的樂趣呢..

有心唔怕遲, 年長都有學波時

有心唔怕遲,...add oil ar...

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-5-21 19:18 發表

領導潮流??

請問是甚麽潮流呀?
創造了一種父子就係互相的乒乓練習對手的潮流!

遲d你地可以夾男雙,
橫掃球壇!!
o( ^ (00) ^ )o

My father just picked up table tennis two years ago and he was over 60!
Because him, I let my son learn TT and I also learn it because of my son, about a year ago!

Now, I am the one spending most time on it and I am loving it!

Too bad I cannot train regularly like you, sometime I can play three times a week and sometime I cannot play for 3 weeks!

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-5-22 00:54 發表
唔同年齡既人打乒乓球,會有不同的樂趣呢..liness" />
哈哈哈...我正在尋找打乒乓球的樂趣!

引用:
原帖由 Augustmoon 於 2009-5-22 00:59 發表
有心唔怕遲, 年長都有學波時
好詩...好詩,

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-5-22 09:55 發表
遲d你地可以夾男雙,
橫掃球壇!!
哈.哈.哈, 先橫掃乒匯先..

Mission Impossible !

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-5-22 09:53 發表

創造了一種父子就係互相的乒乓練習對手的潮流!
Oh, I see !

BLUESKY 加油努力学乒乓波

31 12
發新話題