25 12
發新話題

趙頌熙法國乒賽屈居亞軍 (2009-08-18)

趙頌熙法國乒賽屈居亞軍 (2009-08-18)

2009年05月18日 專訊
香港青少年乒乓球隊於法國巡迴賽發揮水準,趙頌熙在15歲以下組單打賽決賽中與一號種子韓國的KIM Dong Hyun交手,據董倫教練表示,兩名球員均發揮出了較高水準,趙頌熙第一局9:5領先未能勝出,在關鍵球的處理上略顯保守,不夠果斷。第二局又是10平後輸的,雖然在第三局扳回來一局,無奈最後還是負於對手,遺憾的獲得亞軍。

好好架啦...

可惜可惜!!!!!!!!

吾緊要啦...土砲都有咁既成績.吾錯架啦

精彩呀, 直情精彩

唔明白點解兩個人就夠組隊打團體

我發覺本地傳媒的用字很消極, 特別是針對本港及國內, 為什麼不寫勇奪亞軍, 而寫屈居亞軍? 文中更出現顙消極的詞語"遺憾" "無奈"

引用:
原帖由 bond 於 2009-5-18 21:45 發表
我發覺本地傳媒的用字很消極, 特別是針對本港及國內, 為什麼不寫勇奪亞軍, 而寫屈居亞軍? 文中更出現顙消極的詞語"遺憾" "無奈"
haha......又係衰d................

支持土炮!!!!

引用:
原帖由 bond 於 2009-5-18 21:45 發表
咁事實上香港真係有能力,可以奪得佳績
我就覺得無問題

恭喜恭喜

引用:
原帖由 logtincom 於 2009-5-18 23:41 發表
咁事實上香港真係有能力,可以奪得佳績
我就覺得無問題
有獎牌不也是佳績嗎?

攪到我都以為趙頌熙明win梗個韓國仔,收尾又輸番tim.

引用:
原帖由 bond 於 2009-5-19 00:00 發表

有獎牌不也是佳績嗎?
佳績既意思係做得更好,
事實上趙可打敗個韓國球手,
而且佢係領先好多輸番轉頭,
有少少唔抵...

而且「屈居」這個用詞又唔見得太消極,
表示只能獲亞軍,
而且若果打出「勇奪亞軍」又可唔可以激勵起球員打得更加好,
下次攞埋冠軍呢?

恭喜佢喇!

引用:
原帖由 logtincom 於 2009-5-19 07:01 發表

佳績既意思係做得更好,
事實上趙可打敗個韓國球手,
而且佢係領先好多輸番轉頭,
有少少唔抵...

而且「屈居」這個用詞又唔見得太消極,
表示只能獲亞軍,
而且若果打出「勇奪亞軍」又可唔可以激勵起球員打得更 ...
有道理! 你數學高超係人都知, 你中文都唔差

中文吹水能力好強,講到閱讀,聆聽,寫作就......

so bad

引用:
原帖由 logtincom 於 2009-5-19 19:04 發表
中文吹水能力好強,講到閱讀,聆聽,寫作就......
當年我會考中文, 都唔駛考聆聽, 係A-Level 要考

可以發揮到自己水平已經好好啦!!
o( ^ (00) ^ )o

25 12
發新話題