發新話題

港人可太空遊

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:37 移動

港人可太空遊

乘太空船上太空,相信是很多人的夢想,港人快將可實現。

專辦太空旅遊的英國維珍銀河,委託本港一家旅行社代理太空旅遊,首次在港「招客」,整個旅程團費為20萬美元(約156 萬港元),現有1名女性港人報名。

負責代理的旅行社預計,首年可吸引30人報名。參加「太空遊」的旅客,將乘坐可容納6名乘客及2名機師的「太空船2號」,飛行到離地面110公里高上空。

英國維珍銀河太空旅遊業務總監Carolyn Wincer透露,屆時太空船會進入太空4分鐘,旅客可在艙內親身體驗太空無重狀態、欣賞太空風光,觀賞不同星球的景象,以及多角度遠望1500英哩外地球景象,全程2小時。

需受太空訓練及體格測試

但Wincer稱,旅客需先前往美國新墨西哥州接受為期3日的太空團體訓練及體格測試,美國聯邦航空局會向完成旅程的旅客頒發「太空人徽章」,團費合共20萬美元(約156萬港元),而「太空船2號」正趕造中,最快2011年可成行。
料首年吸引30人報名
英國維珍銀河委託本港美麗華旅遊,即日在港招收「太空遊」旅客,現有一名女性港人報名。美麗華旅運總經理李振庭表示,「太空遊」對象將以富豪級人士為主,料首年可吸引30人報名。李續稱,雖正值金融海嘯,但相信仍有很多人有能力支付逾百萬元團費參加「太空遊」,並預料未來「太空遊」的旅費,將可逐步下調。

好有趣呢....不過係有錢人的遊戲...keke
本帖最近評分記錄

有錢人玩意....

可唔可以去耐d呀,
根據相對論, 去一次太空旅行
回來的時候,
比地球生活的人來得年青,
唔怪得第一個報名參加既
女士啦,hehe

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-5-14 06:34 發表
好有趣呢....不過係有錢人的遊戲...keke
咁即係太子o既遊戲; 一般人都係去太空館遊唧!

我都想去..............

引用:
原帖由 raymondsir 於 2009-5-14 06:44 發表
我都想去..............
哩文Sir, 請登機

好貴囉~

我覺得幾過癮..但系好貴啊
我諗要我地吾買好多塊板先有錢去=)

唔洗預我 , 貴到冇朋友

你d學生上緊堂o既時候個個都o係度太空遊o架啦,仲係免費o添.

引用:
原帖由 tommy 於 2009-5-14 13:46 發表
你d學生上緊堂o既時候個個都o係度太空遊o架啦,仲係免費o添.
講得好岩....
o( ^ (00) ^ )o

發新話題