35 12
發新話題

小朋友是否難開好急重下旋球?

其實接出台的重下旋,
要接並不困難,
其實係要判定球的旋轉才有難度
既然已經出台, 應該選擇進攻
用弧圈球拉扯佢
因為接出台球,要做返短台非常困難.
如果你回長了, 對手一定攻你.

其實快急既球
重極有限
你是否指(快)沖下旋呀.
接既時候最好唔好同個球撞
要用板型就向上輕磨
忍力打角度就比較好

引用:
原帖由 nixonwin 於 2009-5-12 12:40 發表
其實快急既球
重極有限
要用板型就向上輕磨
忍力打角度就比較好
哈..哈.., 冇錯 la.....
系(快)沖下旋呀!

昨晚才開了幾球重下旋, 比囡囡用板型及拉球接波; 今日, 我隻右手已經有酸的感覺. 小朋友真系吾好甘快學重下旋, 我覺得下旋奔球已夠用啦.

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-5-12 12:47 發表

哈..哈.., 冇錯 la.....
系(快)沖下旋呀!
如果係沖下旋就唔係太難接, 除非判斷唔到係下旋

引用:
原帖由 kaka061011 於 2009-5-12 13:30 發表
昨晚才開了幾球重下旋, 比囡囡用板型及拉球接波; 今日, 我隻右手已經有酸的感覺. 小朋友真系吾好甘快學重下旋, 我覺得下旋奔球已夠用啦.
我很羡慕那些有能力和自己孩子練波的父母,
打下親子乒乓;

孩子有問題, 父母可即時解答!
不像我要周圍問人 (問他的教練, 問朋友, hktff 網友, etc)

莫說重下旋,
開普通下旋我都常開出界,
前兩個月, 想開旋 D D, 試加力去開波,
就把球拍大力撞台邊, 拍邊撞凹左, 塊膠近邊處也突起少少…..

我發這個 post , 是因為睇見小兒遇到一位成人波友, 他發急()下旋 (最初我以為叫急重下旋, 多謝 nixonwin  網友指正), 我少見這種又快又旋的發球, 所以問下大家, 學下野!

我就係一個好例子~轉者不衝
衝者不轉也
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

我開到喎我同學一接就落網

引用:
原帖由 nixonwin 於 2009-5-12 12:40 發表
其實快急既球
重極有限
要用板型就向上輕磨
忍力打角度就比較好
叫佢試下先,  Many thanks !

引用:
原帖由 brian1115 於 2009-5-12 20:38 發表
我就係一個好例子~轉者不衝
衝者不轉也
要請教高手, 要點樣才可開又衝又轉

引用:
原帖由 vickyw288 於 2009-5-12 20:39 發表
我開到喎我同學一接就落網
你的下旋都好重, 但夠 唔夠衝呀?

唔夠我用來開短桌 開表長桌既話有d拉波好勁我唔夠拉 仲有我主要係開波我分/之後4板得分

引用:
原帖由 vickyw288 於 2009-5-12 22:13 發表
唔夠我用來開短桌 開表長桌既話有d拉波好勁我唔夠拉 仲有我主要係開波我分/之後4板得分
開波攞分/  前4板得分, 你勁呀!,

引用:
原帖由 kaka061011 於 2009-5-12 13:30 發表
如果其他小朋友唔識你識咁咪win lo 主要睇個小朋友受唔受得住 我13years old 10years old上 我就受到la 受唔到咪開短桌 短桌 威力可能仲勁過長桌

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-5-12 22:20 發表

開波攞分/  前4板得分, 你勁呀!,  
前4板得分因為我同佢磋下佢拉拉落網 d 西仲有

35 12
發新話題