發新話題

打乒乓球影响了學業

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-5-6 12:26 PM 發表

考試前沈迷打波, 遲遲未開始溫習 (考前一星期才溫), 成績退步, 他自己都話差左,
這次考試, 他要求自己溫, 不用我幫 (青春期愛獨立的表現), 這亦有影響!
不過, 這也是很好的教訓 (一分耕耘, 一分收獲)

同意! ...
有遠見

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-5-6 11:30 發表

咁都好既..
你仔仔幾歲啊..考試考幾耐啊?
11歲,考試考 one week 呀!

引用:
原帖由 妮妮 於 2009-5-6 12:15 發表

我都覺得太少..e+仲要1個月先得戈2-3次
好多補習+JSDP(drama)
但係我覺得真係5平衡lo~~
1個星期有成補6次習
但係regular嘅課外活動得JSDP
打波佢就5俾regular
手感差晒lo ;fir ...
你讀幾年班? 咁多補習?
你喜歡Drama 嗎?

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-5-6 12:29 發表

11歲,考試考 one week 呀!
一個星期好快過呢
叫佢努力d啦
一個星期後大把時間打波啊

其實用心溫習,對於小學生,一個星期是足夠的,可惜專注力不足!  可能讀書吸引力不大!

教養真是一個很大的學問。很開心在此分享你的經驗!

引用:
原帖由 Alex_Li 於 2009-5-6 09:12 發表

十分同意小孩子的興趣成曰變,雖然我還是單身,但我從一些長輩的子女中看到。
亦十分佩服Bluesky的民主,但我們是否也應該讓孩子專一多些呢;好鼓勵學習其他的活動,增廣見識,但唔好完全放棄原本的目標。人是要 ...
你說: 我們是否應該讓孩子專一多些呢?

哈...哈.哈, 我都未有認真想過此問題!

小兒讀小六, 這數年間, 他參加過好多課但活動,  而且對很多都好有興趣

哈...哈.哈,多到我都唔冇意思講出來,

但有些活動隨著年齡增長而失去興趣,有些則礙於時間不足, 而停學!

現在只剩二三樣了!

因為始終都是學生, 要以為學業為重!

你說: 唔好完全放棄原本的目標。人是要向標竿直跑,標竿只有一支,唔好三心兩意,否則”只會坐這山,望那山,一事無成”

我明白你的意思, 你的出發點很好,

但小兒年紀細, 我想比佢接觸多D, 然後讓他按自己對各活動的喜愛程度而取捨!

我睇他都冇乜目標,只要他愛上某活動, 他就想做好D 而矣!

其實, 如果興趣變左, 有時真系要對興趣作出取捨,

小朋友若希望在某方面活動做好D, 不是玩玩下, 就要花時期間去操練。

但平曰應付學校工課後, 所餘時間有限, 很難同時兼顧兩樣興趣的活動!

魚與熊掌不能兼得, 就只好擇其一了

相對的
乒乓球影響成積;成積影響乒乓球
君子不奪人所好? 廿年前咩...
世界上冇先到先得,只有價高者得?haha

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-5-6 13:07 發表

一個星期好快過呢
叫佢努力d啦
一個星期後大把時間打波啊
You are right !

引用:
原帖由 Pearl 於 2009-5-6 14:19 發表
其實用心溫習,對於小學生,一個星期是足夠的,可惜專注力不足!  可能讀書吸引力不大!
所謂一星期, 其實得 Friday night, Sat and Sunday, 因為平日好多功課,
他資質有限,一個星期唔夠架!

引用:
原帖由 大吉 於 2009-5-6 21:46 發表
相對的
乒乓球影響成積;成積影響乒乓球
哈..哈.哈, 問下我個仔, 係唔係先!

好坦白講
我都有試過呢d問題
mama無叫我停打波,
我反而自己會自動自覺溫書,
果次反而考得好左(打波打多左)
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

我都係咁la^^....
但係成績好左好多la

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-5-7 17:58 發表
我mama話只要我開心做乜都得(徐了壞事)
你mama 真係好, 你童年一定很開心!

引用:
原帖由 brian1115 於 2009-5-7 17:39 發表
好坦白講
我都有試過呢d問題
mama無叫我停打波,
我反而自己會自動自覺溫書,
果次反而考得好左(打波打多左)
你懂自動自覺溫書, 低你考得好左, 打波又打多!

引用:
原帖由 cheungsinghk 於 2009-5-7 18:22 發表
我都係咁la^^....
但係成績好左好多la
嘩, 原來咁多學生都有这情况!
两者(讀書, 打波) 都可兼得!

我反而未打波之前無宜家d 成績咁好wo
可能係因為打波令我更識得分配時間

add oil!! support
主板 格林卡
反手膠JO GOLD
正手膠BRYCE

發新話題