發新話題

打乒乓球影响了學業

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-5-4 10:49 發表
看看是否他的體能或精神不能同時兼顧打波及溫習....
因為有時打完波後是不能集中溫習的
我同意你既講法
我有時試過一日由10點打到7點
打完之後返屋企沖完涼真系好想訓教-0-
就咁睇..乒乓球好似吾系好哂體力既運動
其實乒乓球都好需要用好多體力的

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-5-4 22:39 發表

我同意你既講法
乒乓球個種幸苦同其他運動有少許唔同...
打完乒乓球後,大多數會係精神上的疲累,多於體能上
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-5-4 19:05 發表

1個禮拜2個中太少太少了...

但是, 你是否巳售參加了很多其他活動呢?
BSky先生應該係一位好民主o既father!

Bluesky: 有得就有失!
從開始提到你囝囝開始學打波, 由次次輸, 到今日有能力贏返果個青苗對手....那些付出是沒有白費的. 最重要的得著, 是你和囝囝對一件事的尊注, 這份熱誠與尊注, 最日後, 他將來的工作會有好的影響; (學校-書本 是學不到的.)

如果, 我太太不是太緊張囡囡的功課, 我都希望囡囡能像你囝囝一樣, 投入多d尊注

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-5-4 22:35 發表

宜家都就黎考大考啦
你叫佢..如果你想真系打多d波既..就叫佢比心機考好個試
暑假個陣..佢一日打12個鐘都得啦
其實小朋友最緊要系哄既姐
佢地成日貪新鮮..就連我都系...
你一見到人地有d咩令野..就會好想要
冇哄佢 la, 因為他都應承早D準備今次考試!

哈..哈..哈, 我不敢話比佢暑假個陣打12個鐘,

到時佢真系去打,

我比老婆鬧死呀!

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-5-4 22:39 發表

我同意你既講法
嘩! 由10點打到7點, 你都好瘋狂喎

乒乓球真系好哂體力既運動!!

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-5-5 02:31 發表

乒乓球個種幸苦同其他運動有少許唔同...
打完乒乓球後,大多數會係精神上的疲累,多於體能上
‘打完乒乓球後, 大多數會係精神上的疲累’  有見地呀!

我又學到野 la, 謝謝!

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-5-5 12:13 發表

BSky先生應該係一位好民主o既father!
其實系假民主,

哈.哈.哈, 我仔女成日話我獨裁呀!

引用:
原帖由 Yankee 於 2009-5-5 11:47 發表

Don't get me wrong, as I mentioned, kids should have other interests to balance their mental and physical development.  But, it's all about priority ... many parent got into the trap that they pus ...
Agreed, kids should have other interests to balance their development. As TT is only an interest, then let the kids enjoy it. I won’t push my son to practise or participate in any TT training courses if he don’t want to . The reason is TT is only his enjoyable interest I want him to enjoy.

I agree with you that kids may  have a hard life if they spend too much time on their interests and affecting the their academic result.  School work is first priority .  

That ‘s very kind of  you to remind me the importance of  school work .

Please be assured that I won’t neglect my son’s school work !

As long as his academic result is ok, I let him spend his leisure time on his interest.

For me, ok means ranking 10 in class exam.

But he failed to achieve the goal this time.

Though his result  is still belong to the band 1, I am not satisfied his attitude and preparation works for the exam.

引用:
原帖由 mankit 於 2009-5-4 22:07 發表
看了bluesky兄多篇文章,就可知作為父親,為小朋友將來,確實是費剎思量.
我兩個小朋友也喜愛乒乓的.大兒子上中學後,經自已衡量,決減少打球時間,以應付校內繁重的功課,我未有為兒子作出任何决定或阻止,球技生疏了 ...
Mankit 兄, 你兩位小朋友也喜愛乒乓的, 真系好, 可以兩兄妹得閒打下,

你大兒子好識想呀, 自已衡量後,減少打球時間,以應付校內繁重的功課! 真叻仔!

女兒也聽話, 肯去調整!

哈…哈…哈, 事實上, 我真系冇唸過想兒子打球去到那水準!

佢鍾意打波, 就比佢打, 只要不太影響學業,

其實, 小朋友的興趣成曰變, 所以都冇唸太長遠

上中學後, 可能他一班同學到都打籃球, 他就愛上籃球 (我估好大機會),

又或者鐘意跑返步,

又或者喜歡自彈自唱, 真的不知道!

Anyways, thanks for your advice.

其實Bluesky 所謂的影響有多少影響呢???
成績呢樣野有起有落, 同打波一樣, 時好時壞.
取捨???? 為何一定要???
小學既考試準備其實唔使用好多時間.
平衡就可以了.
重點是你的小孩是怎麼準備考試的???
他是認為怎樣才算是準備十足, 那才是小孩要學的.
Xell telecom
手機及PDA電池專門店

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-5-5 19:35 發表

‘打完乒乓球後, 大多數會係精神上的疲累’  有見地呀!

我又學到野 la, 謝謝!
大家交流下啫
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-5-5 19:38 發表

Mankit 兄, 你兩位小朋友也喜愛乒乓的, 真系好, 可以兩兄妹得閒打下,

你大兒子好識想呀, 自已衡量後,減少打球時間,以應付校內繁重的功課! 真叻仔!

女兒也聽話, 肯去調整!

哈…哈…哈, 事實上, 我真系 ...
佢鍾意打波, 就比佢打, 只要不太影響學業,

其實, 小朋友的興趣成曰變, 所以都冇唸太長遠

上中學後, 可能他一班同學到都打籃球, 他就愛上籃球 (我估好大機會),

又或者鐘意跑返步,

又或者喜歡自彈自唱, 真的不知道!
十分同意小孩子的興趣成曰變,雖然我還是單身,但我從一些長輩的子女中看到。
亦十分佩服Bluesky的民主,但我們是否也應該讓孩子專一多些呢;好鼓勵學習其他的活動,增廣見識,但唔好完全放棄原本的目標。人是要向標竿直跑,標竿只有一支,唔好三心兩意,否則”只會坐這山,望那山,一事無成”。

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-5-5 19:34 發表

冇哄佢 la, 因為他都應承早D準備今次考試!

哈..哈..哈, 我不敢話比佢暑假個陣打12個鐘,

到時佢真系去打,

我比老婆鬧死呀!
咁都好既..
你仔仔幾歲啊..考試考幾耐啊?

引用:
原帖由 太陽之子 於 4/5/2009 12:07 PM 發表

妳有冇努力溫書先...
咁又冇xPP
就算冇打波都係咁ga啦~~
打左同冇打冇咩分別ja-3-

引用:
原帖由 Bluesky 於 4/5/2009 10:35 PM 發表

1個禮拜2個中太少太少了...

但是, 你是否巳售參加了很多其他活動呢?
我都覺得太少..e+仲要1個月先得戈2-3次
好多補習+JSDP(drama)
但係我覺得真係5平衡lo~~
1個星期有成補6次習
但係regular嘅課外活動得JSDP
打波佢就5俾regular
手感差晒lo

引用:
原帖由 妮妮 於 2009-5-6 12:15 PM 發表

我都覺得太少..e+仲要1個月先得戈2-3次
好多補習+JSDP(drama)
但係我覺得真係5平衡lo~~
1個星期有成補6次習
但係regular嘅課外活動得JSDP
打波佢就5俾regular
手感差晒lo ;fir ...
so bad

引用:
原帖由 likwaiw 於 2009-5-5 23:19 發表
其實Bluesky 所謂的影響有多少影響呢???
成績呢樣野有起有落, 同打波一樣, 時好時壞.
取捨???? 為何一定要???
小學既考試準備其實唔使用好多時間.
平衡就可以了.
重點是你的小孩是怎麼準備考試的???
他是認為 ...
考試前沈迷打波, 遲遲未開始溫習 (考前一星期才溫), 成績退步, 他自己都話差左,
這次考試, 他要求自己溫, 不用我幫 (青春期愛獨立的表現), 這亦有影響!
不過, 這也是很好的教訓 (一分耕耘, 一分收獲)

同意!不一定要取捨!
苦要取捨, 肯定是取學業,捨乒乓球

你講得很對, 重點是他怎麼準備考試, 他認為怎樣才算是準備十足!
其實, 上次他說已準備好, 但出來的成績還是不如理想 , 他真要好好掌握,
他明年升中後, 讀書考試都要靠自己了, 早 D 適應, 都系好的!

引用:
原帖由 kaka061011 於 2009-5-5 14:40 發表
Bluesky: 有得就有失!
從開始提到你囝囝開始學打波, 由次次輸, 到今日有能力贏返果個青苗對手....那些付出是沒有白費的. 最重要的得著, 是你和囝囝對一件事的尊注, 這份熱誠與尊注, 最日後, 他將來的工作會有好的影 ...
多謝你的鼓勵及贊賞!

睇左你的 reply , 我好大感觸!

令我想返起小兒10 個月前 開始學打波。 他好想打好, 但打不好, 又唔明錯在那裏
打波又極不穩定, 我又唔識打乒乓波,幫唔到佢,教練又唔問得咁多,那段日子真煩惱!
朋友介紹我hktff 之後, 我馬上把不問題, post 出來向網友請教,
之後, 才對 小兒打波的問題多D 理解;和他教練談起都易D.

我開心不是他3:0贏返果個青苗,而是見佢 睇到及承認自己打波的問題,
嘗試去改(我最開心),脾氣也有所改善!
睇佢脾氣變壞, 到承認自己打波的問題,嘗試去改, 這段曰子過得最漫長難過!

你講得對, 付出是沒有白費的, 他打波比幾入個月前開始穩定少少,
但要學的技術還有很多呢, 哈.哈.哈, 拉波動作, 他都未拉得正確 !

我太太比我緊張兒子的功課, 成日話我過分, 比佢打咁多波!

發新話題