86 12345
發新話題

打乒乓球影响了學業

打乒乓球影响了學業

兒子打乒乓球影响了學業, 考試成績退步了!

我想罸他暫停打波一段時間,

但又怕影响他學波進度。

況且,  keep 住打波, 手感可keep 住,

若停打一段時間, 它便會消失!

不竟打乒乓球都是一項有益身心的體育活動,

我支持他參加的!

當我責罵他不要玩太多, 成日去打波

他一本正經反駁說他不是去玩......

系去練波!

我欣賞他對乒乓球運動的執着, 練波的認真,

但更想他花多一點時間於學業上!

我覺得雙方做平衡唔係話唔得..
但很難!!
我覺得取捨吧!

如果業餘既,
打波一星期咪最多打到10-15個鍾,
所以影響未必會咁大...
讀書係靠勤力既姐,
不過如果無心讀既,
逼佢罰佢都無用

時間管理得好是沒有問題的..........

求學時期,應以學業為重,減少練波吧!
好好地同佢傾!

其實不如你好好同佢訂立一個時間表仲好啦

我唔覺得停佢打波有咩用, 因為你停左佢打波, 唔代表佢將果d時間囉左來讀書, 佢可能會因為你唔俾佢打波, 佢咪做其他野囉, 打機上網玩其他野好, 甚至將d功課攤長來做, 總之就係唔溫書.
我諗最好係鼓勵佢自律, 分配好d時間, 呢起罰佢呢樣果樣來得更有效

我同你仔仔一樣,樓主同我阿媽一樣...

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-5-3 15:17 發表
兒子打乒乓球影响了學業, 考試成績退步了!

我想罸他暫停打波一段時間,

但又怕影响他學波進度。

況且,  keep 住打波, 手感可keep 住,

若停打一段時間, 它便會消失!

不竟打乒乓球都是 ...
只是認真問題

你仔仔一日打波用幾多時間?

其他時間用黎溫書都得~

但係溫書係唔係狀態就係問題啦.....

佢溫書唔尊心,溫幾奈都無用~
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

你可以比d獎勵佢..例如..佢考試考到幾多平均分就送塊令拍比佢等等
當然啦..你set既目標吾好太高..如果吾系以宜家細路既心態黎講
佢地會話:咁難考到咁高分..我寧願吾要好過

一日練習唔超過兩個鐘
一星期唔超過十個鐘
就應該冇問題啦
凡事都唔能夠過量

I agree it may just be time management issue, need to learn sooner or later anyway, why not learn now?

But need to the find root cause first, 考試成績退步了really because of ping pong only?

also 打波, 去玩, 練波 are not the same.  He needs to know the goal of the time spent.
打波 could be playing only, for enjoyment only, may not improve skill
打波 could be practice, which should have focus and planing.

my $0.02

看看是否他的體能或精神不能同時兼顧打波及溫習....
因為有時打完波後是不能集中溫習的
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

不打波都有可能影响學業

沒辦法, 現今家長以 "趙XX" 小朋友這位優才作藍本, 他們均希望自己的兒女能 "品學兼優, 運動俱佳"; 原意上是好的, 但要取得兩者的平衡, 實屬不易, 而且早上(至下午)要上學, 放學後又要補習和練球, 精神體力負荷大, 某程度上也影响了學習和成績...

我媽都係學業理由5俾我打波-.-
1個禮拜2個中佢都嫌多lo

引用:
原帖由 妮妮 於 2009-5-4 12:04 發表
我媽都係學業理由5俾我打波-.-
1個禮拜2個中佢都嫌多lo
妳有冇努力溫書先...
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

引用:
原帖由 artin 於 2009-5-3 15:57 發表
我覺得雙方做平衡唔係話唔得..
但很難!!
我覺得取捨吧!
哈.哈...哈, 唔取捨 la,
要取捨, 肯定是取學業,
捨乒乓球

已和他傾好, 早一D 準備考試,
上次他要堅持自己溫書, 不要我幫他,
(成長的反叛, 是否每個小朋友必經的路呢!)
考試前一星期才開始溫, 這時才打少D波
預左佢考試會差D
等他自己選擇, 自己承擔後果!

引用:
原帖由 logtincom 於 2009-5-3 16:33 發表
如果業餘既,
打波一星期咪最多打到10-15個鍾,
所以影響未必會咁大...
讀書係靠勤力既姐,
不過如果無心讀既,
逼佢罰佢都無用
如你所說, 真系有10-15個鍾, 未計睇 Youtube 的乒乓球比賽,
冇錯, 讀書係靠勤力,
但他太自信, 讀少少, 就以為自己識啦!
就等他摔一跤! 痛 下...
今次考得差左, 他是知道原因的, 雖然升中的呈分試巳全部考完,
但也希望他在最後一次考試,
都認真 D 溫書, 考好D!

86 12345
發新話題