93 12345
發新話題

我話兒子打波時脾氣大 (沒有摔拍), 不太好, 叫他要控制情緒!

我話兒子打波時脾氣大 (沒有摔拍), 不太好, 叫他要控制情緒!

前幾天, 我話兒子打波時脾氣大 (沒有摔拍), 不太好, 叫他要控制情緒!
他回答說: ‘我巳去控制, 比以前好左, 我仲細, 陳玘都摔拍啦,
我會慢慢改的!’

陳玘摔拍, 我未聽過, 所以上網查下,
嘩…原來咁多乒乓球高手都摔過拍架!

我把資料比兒子看, 讓他知道摔拍的後果,
我說估唔到連馬琳, 王勵勤都摔拍, 不過, 張怡寧就沒有,
他說 冇可能, 她和王楠的一埸比賽, 張就摔過拍;
Timo Boll 就冇啦! (Boll 是他的偶像)

我再上網找資料求證, 張怡寧真系有摔過拍喎,
但 有關Boll 摔拍,  就找不剄資料!

尋找到的資料巳 post 在 hktff 與網友分享:

http://www.hkttf.com/redirect.ph ... o=lastpost#lastpost

http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=13156&extra=page%3D1

上次在深圳學波和教練講開小朋友打波脾氣大的問題,
他説 大脾氣証明佢緊張, 有火, 最驚佢贏輸都冇反應!
他還說, 都記唔起自己小時後,摔爛左幾多塊拍,
比賽時不敢摔, 賽後發洩, 就偷偷地把它踏爛!

準備點錢..買新拍.
(必要時, 在零用錢扣)
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

how old is your son??

有時真係好嬲自己先會咁!
o( ^ (00) ^ )o

大d會有好轉

引用:
原帖由 乒乓人 於 2009-4-23 12:27 發表
準備點錢..買新拍.
(必要時, 在零用錢扣)
雖大脾氣, 但他唔捨得摔佢塊拍

引用:
原帖由 raymondsir 於 2009-4-23 12:28 發表
how old is your son??
11 years old

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-4-23 12:40 PM 發表

11 years old
fa脾氣正常過正常

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-4-23 12:24 發表
前幾天, 我話兒子打波時脾氣大, 不太好, 叫他要控制情緒!
他回答說: ‘我巳去控制, 比以前好左, 我仲細, 陳玘都摔拍啦,
我會慢慢改的!’

陳玘摔拍, 我未聽過, 所以上網查下,
嘩…原來咁多乒乓球高 ...
好易講唶, 証明你個仔睇d唔睇d, 個個摔完拍都受到懲罰既, 好似陳杞咁俾人咪罰佢返鄉下耕田同扣獎金囉!!

wa! 摔拍 姐係同 $ 過唔去~ no no no!
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

其實系人都會發脾氣既
我覺得只要佢吾系成日發就無乜問題啦
人需要有地方發洩架嘛..摔板可能系唯一既方法
雖然咁做系吾岩..但要比佢宣洩自己既情緒架嘛
下下擺左系個心到..對個細路都吾好架

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-4-23 10:04 發表
其實系人都會發脾氣既
我覺得只要佢吾系成日發就無乜問題啦
人需要有地方發洩架嘛..摔板可能系唯一既方法
雖然咁做系吾岩..但要比佢宣洩自己既情緒架嘛
下下擺左系個心到..對個細路都吾好架
咁汝點發洩呢?!

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-4-23 14:01 發表

咁汝點發洩呢?!
抽波個陣狠狠地打落去

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-4-23 16:30 發表

抽波個陣狠狠地打落去
me too!
o( ^ (00) ^ )o

boll 有冇掟板就唔知
但佢輸邱貽可果場有發過脾氣啰黃牌
輸球擦網跟住好大力打個波埋場邊

其實我覺得個教練只可能係一個好波既球員, 或派波叻既倍練,
佢可以講到擲板係正常,
佢根本唔知什麼是球品, 什麼是體育精神

其實小朋友大脾氣唔系好大問題
waldner本自傳講過佢細過果陣都系錦, 成日喊, 掟板 etc....
慢慢大過自然會明o架啦

我覺得總好過臭串 or 陰陰濕濕果d細路吖

你同佢講:

塊板唔駛你俾錢你就摔得開心...
俾我再見到你摔板,,
以後你要學波打波既學費同book場錢自已俾! .\/.

唔教訓下佢唔得嫁!

我嬲自己個陣....會不停咁鬧自己....發自己脾氣...
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

93 12345
發新話題