發新話題

賭波青年最惡搞

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:37 移動

賭波青年最惡搞

4月 14日 星期二 05:05 更新

【明報專訊】一波未平,一波又起,屯門    普高的疑似假波案尚待調查,又發生前香港足球先生譚兆偉仰藥的悲劇,真是本地足球雙重打擊。跟偉仔相識多年的梁守志惋惜,一個「賭」字毀了他的前程,心灰意冷地表明不再提供任何金錢協助。其實爛賭絕非不可收拾的殘局,日前訪問專醫病態賭徒的社工鄧耀祖(Joe),讓阿妹明白箇中道理。

Joe曾負責藥物濫用和婚姻輔導個案,近年轉向戒賭服務。他直言,因賭波而淪為病態賭徒趨勢有增無減。跟賭馬和「過大海」光顧澳門    賭場相比,賭波的以年輕人居多,大部分於求學時期已經參與賭博,而他們正是比較「難搞」的一群。Joe解釋,賭波較易贏錢,最基本的買中「主、客、和」便可,然而賠率低,想贏大錢只好加大注碼,結果泥足深陷,小賭變成大賭,再釀成爛賭。他有一個client在一場比賽豪擲10萬元,最後當然惹下一屁股債。

外圍篤手指 10萬賭1場

在馬會投注必須真金白銀,稍能令人知所節制;反觀外圍可以「篤手指」,不用預先存錢入任何戶口,隨意一句已可落注,這是不少病態賭徒的「死因」。所謂賭仔多大話,病態賭徒為求賭本或償還賭債,不惜向親戚朋友說謊甚至偷公司錢,不少賭徒便是犯事後向社工求助。其實爛賭並非走投無路,當中家人的支持非常重要。Joe說不少賭仔的親人身受其害,難免存有「佢唔斬手指都戒唔甩」的想法,但這往往打擊賭徒的決心。老套點還得說句,只要有恆心,鐵杵磨成針,Joe的「病人」中便有人能由債台高築變成連六合彩也不買,全視乎決心而已。

文:體記阿妹

email: [email protected]
本帖最近評分記錄
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

屯門乒匯沒有賭波活動啩?!

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-4-14 11:26 發表
屯門乒匯沒有賭波活動啩?!
有隊咁既波架?

乒匯乒乓球會

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-4-14 07:57 發表

有隊咁既波架?
好計有呢隊波, 有時可能唔小心'搗'波捨晒落地!

系咪講緊我呀..哈哈
我有賭開波..不過好少..吾算太沉迷xdd

而家D青少年係好難攪的!!很反叛!!

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-4-14 07:59 發表
系咪講緊我呀..哈哈
我有賭開波..不過好少..吾算太沉迷xdd
不愧為南區壞學生!

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-4-14 11:47 發表

不愧為南區壞學生!
你要好好教佢

乒匯乒乓球會

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-4-14 08:17 發表

你要好好教佢
這任務留待石Sir或Ray文Sir!

哈哈..所以我先打乒乓球分散我既注意力xd

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-4-14 08:20 發表
哈哈..所以我先打乒乓球分散我既注意力xd
驚分散唔到, 乒乓都可以賭!

哈哈哈哈..咁我就要放棄打乒乓球啦...有咩運動無得賭架-0-

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-4-14 12:14 發表
哈哈哈哈..咁我就要放棄打乒乓球啦...有咩運動無得賭架-0-

引用:
原帖由 y0y0_pang 於 2009-4-14 12:14 發表
事在人為....你唔賭就得la

乒匯乒乓球會

發新話題