40 12
發新話題

事後反省, 我是否在揠苗助長呢?

幫兒子報南區月賽, 志在幫他拿比賽經驗,
我心想 就算他一分都取不到,都不要緊, 最重要就是取經驗,
但小朋友原來不是這樣想的!

當大人對手打球的質量好, 不同打開波的小波友,
自己有些平時打得好的球, 現在全打失或落網,
兒子便 hea打了 (打乒乓球 EQ 唔得!)

最後一對手對 old cake 伯伯時, 才重拾情緒, 認真打!

回家路上, 他都說後悔有此 hea 打表現,
並承諾下次不會了,
我即問他有何方法控制情緒,
他說是秘密, 不告訴我!

11歲, 9 個月前才學握拍打乒乓球,
他的力量, 技術, 比賽經驗等都不足,
我竟送他去參加大人高手雲集的hktff 南區月賽!
我的出發點是好, 但方法好似錯了!

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-3-31 12:11 發表
可能佢都對自己有少少期望.....
只係同自己期望相差甚遠....

唔緊要的,讓他休息一兩日,慢慢恢復過來
對呀, 可能他真的有少少期望,期望不會打得太差,
回家路上, 他巳復完了!
他其實有很多挫敗经驗, 所以很快冇事!

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-3-31 12:21 發表
i just called u , but you seem in Oversea or China ?
we also worry your son after competition
we deeply hope that he can recover soon.
Yes, I work in China today.
It is a failure which he should overcome.
When returning home last Sunday, I found him ok .

Hope he can control his temper in the future.
Thanks for your concern.

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-3-31 12:46 發表

當然,有勝有負才好玩的..
哈.哈.哈, 希望有負, 遲D 有勝 la !

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-3-31 12:42 發表
其實跌倒問題不大, 最牢要是要起番身.
我相信你小朋友下次會打得更好.  我們的比賽目的其實不是勝負, 而希望運動員享受比賽的過程.
我們論壇也有很多 24 孝 Daddy and Mother...有時間你也可與他們交流交流
其中 ...
絕對贊同: 跌倒問題不大, 最重要是要起番身

我有留意到, 那天比賽的球員, 都儘力去打, 好認真
輸了, 仍有燦爛笑容, 這些我都要小兒學習的!

多謝介紹, 我會多向Mankit and Terence 請教. Thanks

引用:
原帖由 廠長 於 2009-3-31 12:47 發表
其實比賽亦係練習的其中的一部份,鍛練心理質素,和不同的對手切磋,都係重要的一環....和層次不同的對手比賽,當然可能大敗一場,但起碼要讓自己更加明白到,實力有差距,輸贏只係等閒事,最重要比賽的每刻面對任何的對手有 ...
比賽係練習的其中的一部份, 廠長的想法真對,

冇錯, 就同練基本功一樣, 比賽鍛練心理質素, 也是一種練習!

我叫他去打月賽, 就想他輸, 輸到唔識驚,

那以後和同齡的打, 便更鎮定了, 但我高估了他情緒控制的能力,

希望他自己能慢慢去糾正打逆境波的心態啦!

引用:
原帖由 joel_25 於 2009-3-31 12:49 發表
其實打月賽係拎經驗,bluesky仔仔去打下都無妨呀 係高手雲集
不過好睇仔仔佢GE期望係咩?
打得好可以話係贏左個比賽又得, 頭2名出線
但係其實贏到一局,or自己打好基本GE技術都可以話係打得好嫁

唔知呢, 可能我係 ...
真不知他打月賽的期望是甚麼!

其實, 只要盡力打, 巳可拎到經驗, 目標巳達 ,滿載而歸!

可是,只這是我的想法!

引用:
原帖由 MAMA 於 2009-3-31 12:49 發表
小朋友的情緒有時很波动, 尤其在發育期,
有時過份的関心反而引起反感, 只要讓他
冷靜後再向他講解一下, 很快便沒有事了。
他巳踏入青春期, 又叫反叛期, 情緒波動大,

不知是否與此有關係,

你說得對, 只要讓他冷靜後再向他講解一下, 很快便沒有事了。

他現在巳沒事了,

之不過, 我反省自己的做法是否恰當而矣!  

引用:
原帖由 james007 於 2009-3-31 12:50 發表
First, we must teach our children sports is not all about winning.  It's important to know that much can be learnt from losing.  Each time I lost, I would try to find out what I did wrong and what cou ...
You are right : Failure is the mother of Success

From other sports, he has got the  experience that after joining each ‘big competition event”, his skill level will up to another level no matter winning or losing in the event. Losing has much gain as one will find our one’s weaknesses for improvement.  Besides, he can learn from his opponent. He clearly knows and experiences all this. But I don’t know why he can’t think and act this way in joining table tennis event.

Last Sunday, I asked him to watch and learn the emotion control of  十萬轉 during the competition . He wore a smile even 打失球! 好厲害!

Thanks for your advice.

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-3-31 14:02 發表

Son of Bluesky承受到, 此舉不算揠苗助長吧!
哈..哈…可惜比賽中, 情緒控制不好,

或等他技術好D ,打得穩定 D, 才再帶他去打月賽!

引用:
原帖由 raymondsir 於 2009-3-31 14:44 發表
小朋友同小朋友比賽會好D........
冇錯, 這樣他會打得happy D.

我見過他和一位與他同齡的波友打分,

此人乒總18歲或以下男子排名在120名內,

他全力以赴, 輸左都開心,冇野的,

為甚麼同大人打會有此 hea打行為,

真的不明白!

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-4-1 00:08 發表

技術越好,技術也就越容易不穩定...
吓....技術越好,
技術也就越容易不穩,
點会咁架

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-4-1 00:09 發表
他可能一開始已經覺得自己冇得打..所以才會hea
今晚, 我問兒子為甚麽在本區和那位同齡高手打分 (此人乒總18歲或以下男子排名在120名內),

明知輸都很想同佢打, 並全力以赴, 輸左都開心,但為甚麼月賽會有此 hea打行為,

他說: 他也不知道!

可能這是他成長必經之路,
希望他曰后有改善

引用:
原帖由 melody 於 2009-3-31 18:26 發表
hi!我係melody家長..我想同你分享下我ga經驗,我唔覺唔覺已經陪左我囡囡出去打波有3年了,
由最初我個女10-11歲唔識打乒乓球到依家自動自覺咁留意邊度有比賽或球局,,過程一d都5容易,,

係最早期佢係學校ga興趣班開始 ...
多謝你的分享!

你陪左囡囡出去打波有3年了,真不容易

我巳講比兒子聽控制自己情緒, 學習接受失敗, 輸ga過程中要吸收經驗的重要性, 現在就要看他能否知而行之了!

Thanks for your advice.

引用:
原帖由 大吉 於 2009-4-1 00:31 發表
實話實說
我打波咁耐都未贏過1場
慢慢黎  欲速則不達
小弟還靜侯一個機會
多謝大吉的實話及對小兒的鼓勵!

哈...哈..你靜侯的一個機會來了,
在4月19日,
見你巳報名,
加油呀

引用:
原帖由 tong3307 於 2009-3-31 19:07 發表
人人都試過嫁,你見李靜等國際高手都有啦!
更何況你仔仔打波無耐,吾好急
多謝你對小兒的鼓勵!

引用:
原帖由 jack 於 2009-3-31 18:45 發表

唔夠人打咪最多努力練波囉 ... 我都唔多夠人打 :(
叫你仔仔 TAKE IT EASY, 人生挫折乃平常事, 今日一敗唔等於明日再敗, 明日再敗, 唯有餒敗餒戰
多謝你對小兒的鼓勵! 餒敗餒戰, 成功就要有此素質,
月賽那天, 謝謝你和小兒’掃波’ 熱身.
Thanks a lot !

引用:
原帖由 hkcuber 於 2009-3-31 16:41 發表
I would not ask my son go to such high level competition as I know my son would not take it well.

Although  your son was hea 打 at first, he could pick up and 才重拾情緒, 認真打 the old cake!  Mean ...
A good father you are!
Thanks for your comfort and encouragement!
Hahaha, I also hope that we can play TT together sometime.

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-4-1 00:06 發表

所以要與孩子多些溝通..
正如教練也要和球員多溝通,才能明白他們在想什麼,從而解決問題
你這點很重要, 我真的要攪清楚, 他參加南區月賽想得到甚麽,
等我今晚問下佢先!

引用:
原帖由 大吉 於 2009-4-1 00:42 發表

慢慢黎.唔急架我
為了勝利而戰是結果,過程令人享受更多
輸多陣先 今日練波研究左新野
希望你個仔仔都快d比心機練波
多謝你呀, 大吉,
你既性格和心態都好好呀,
期待睇你D 新招!

40 12
發新話題