發新話題

事後反省, 我是否在揠苗助長呢?

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-4-2 07:05 發表

頭2 次ok, 希望今次也ok 吧, 他今次要求自己温, 不讓我帮,
好, 我又縱他 la, 就讓他自己安排溫習, 這是他的選擇, 后果自己負責,
孩子成長, 父母要讓他們学會向自己的選擇負責,
今次放手, 令我憂慮,但终有天要放手讓他去選擇, 去面對的,
遲D 看他的成績怎樣啦!  
I wish my son would ask for 自己温 soon.  I have been training him to 自己温 since P1 but he is too rely on us, of course, that parent's problem.

Is a very good thing that your son ask for self study.  I hope he is ok, even if not, just ask him to review and improve his study method.

請不要再將什麼勝,負,排名,掛在嘴邊了

引用:
原帖由 鷹眼 於 2009-4-1 22:44 發表
請不要再將什麼勝,負,排名,掛在嘴邊了
你知道嗎?
打乒乓球可是一項 (行為藝術)
因為在比賽中,你可以選擇以什麼手段去表達自己!
好似學唱歌咁, 有時你由頭再重新學過,你一定會有一些
新的體會 ...
Agree.....

其實之前同過bluesky兄的仔仔打過一次波之後,
我已覺得他對自己有好大信心, 好大期望,
可能忽略咗自己只是啱啱起步,
當然唔可以同大人比較啦,
所以就成日輸波!

亦因為佢係其他方面都有好好成績,
所以佢覺得自己乒乓球的成績都應該可以一樣咁好... (guess only)

但首先乒乓球係一種相對嘅運動,
而且講求速度同即時反應,
唔似跑步咁, 只要控制到自己水準都就應該應付到,
亦唔似捉棋咁可以慢慢諗下一步點行,
而跆拳亦唔會好似乒乓波咁, 一開波就可以俾人KO,
(我都成日死咗唔知咩事, 好似發緊夢咁! )
但我發現咗一樣嘢,
就係自己的心理質素,
無論落場個下的表現好唔好,
但只要自己的情緒一波動,
好可能可以扭轉成個局勢,
希望你的仔仔可以有所進步啦!

本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) +10 多謝分享 2009-4-2 15:10
o( ^ (00) ^ )o

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-4-2 14:48 發表
每次輸得好甘之後都會有好大進步
但如果相反就會好有挫敗感

引用:
原帖由 hkcuber 於 2009-4-2 11:12 發表

I wish my son would ask for 自己温 soon.  I have been training him to 自己温 since P1 but he is too rely on us, of course, that parent's problem.

Is a very good thing that your son as ...
Thanks.

引用:
原帖由 小張 於 2009-4-2 12:41 發表

Agree.....
Thanks for your advice.

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-4-2 14:16 發表
其實之前同過bluesky兄的仔仔打過一次波之後,
我已覺得他對自己有好大信心, 好大期望,
可能忽略咗自己只是啱啱起步,
當然唔可以同大人比較啦,
所以就成日輸波!

亦因為佢係其他方面都有好好 ...
It is a very detailed analysis.  
Miss you several days in HKTTF. Glad to see you come back.

Thanks for your advice.

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-4-2 15:29 發表

我已經習慣了 當食生菜
好高境界呀!

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-4-2 14:48 發表
每次輸得好甘之後都會有好大進步
每次輸得好甘之後都會有好大進步,
能錯中学習, 勁!

此 post 有 21  網友回 應, 你們的意見令我可以從不同角度思考這問題!  Thanks !

我覺得自己是在揠苗助長!太急進了!

小兒技術不好, 讓他和小波友打下波, 或參加普通波局,

比參加月賽, 他玩得更開心,應更適合他!

待他打好D, 我再帶他去玩月賽!

Many Thanks !

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-4-2 22:31 發表
此 post 有 21  網友回 應, 你們的意見令我可以從不同角度思考這問題!  Thanks !

我覺得自己是在揠苗助長!太急進了!

小兒技術不好, 讓他和小波友打下波, 或參加普通波局,

比參加月賽, 他玩得更開心,應更適合 ...
認同你的結論!

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-4-3 00:48 發表

認同你的結論!
Thanks

其實我估佢無聽我講野...
不過都無辦法架喇,
仲咁細個,
罰佢只會令佢更反叛,
都要慢慢教架啦...
不過都非常欣賞你係個用心既爸爸

引用:
原帖由 logtincom 於 2009-4-3 07:11 發表
其實我估佢無聽我講野...
不過都無辦法架喇,
仲咁細個,
罰佢只會令佢更反叛,
都要慢慢教架啦...
不過都非常欣賞你係個用心既爸爸
南區月賽,  大家初次見面.
小兒  ’ 蚊’ 時, 多謝你花時間和他傾計!
當時,他看似沒有聽你講野,
實際上, 你不厭其煩, 多次走過來和他說理及鼓勵,

他是收到的,

所以在最后一場,對手 uncle Old cake 時, 他都有番心機打!
你很年青, 但很成熟, 真的非常感謝你!

幫到手既我都開心既

bluesky: 你真是一個好爸爸. 見你付出這麼多, 我真系覺得我對囡囡嘉嘉付出太少了. 從07年8月第一次參加康體......, 雖然她她好喜歡玩乒乓球, 但都沒好好的給她找教練/training course, 只是, 閒時陪她玩下. 雖則, 我有幫她報名恒生新一代/全港青少年比賽... 結果當然是.....慘不忍睹! 還好的是我與她都沒期望, 玩得開心就好了.

引用:
原帖由 kaka061011 於 2009-4-5 18:17 發表
bluesky: 你真是一個好爸爸. 見你付出這麼多, 我真系覺得我對囡囡嘉嘉付出太少了. 從07年8月第一次參加康體......, 雖然她她好喜歡玩乒乓球, 但都沒好好的給她找教練/training course, 只是, 閒時陪她玩下. 雖則, 我 ...
多謝你的稱讚! 其實我正在學習做一個合格的爸爸,
現在距離好爸爸的標準還遠呢!

例如:
Mama 網友話我  ' 有點兒急進了,也對小bluesky有些很"縱"的感覺'

這是真的,

'縱' 或 ' 不縱' 的分寸, 真係好難掌握!

你對囡囡嘉嘉巳很好, 閒時陪她玩下, 又幫她報名恒生新一代/全港青少年比賽, 雖結果是...., 但最重要是她玩得開心!

我覺得孩子细的時后 要多花時陪他們. 享受親子樂, 否則, 待他們升中后, 開始更獨立,有了自己的世界, 朋友, 到時父母想陪他們, 他們也不願意!

這是我在一長跑網的親子跑步區所寫的文章, 現與 大家分享!

http://www.longrun.hk/forum/

唉...巳很久沒有親子跑了! (Nov 16,2008)

今早跑 4 km 到蝴蝶山腳, 再跑上畫眉山徑, 來回2 圈约1 km, 再跑去上水吃早餐!

畫眉山徑, 绿樹成蔭, 空氣清新, 有很多晨運客

跑山坡好辛苦, 感覺腳很重,

沿途只聽到自己的脚步聲和呼吸聲,

忽想起過往常和孩子在這山徑跑步, 以幫他們練氣以參加小朋友的長跑賽或親子跑賽 :

" 唔好行, 快跑"

" 唔驶等 daddy, 自己跑上去"

" 就到啦, 快 d....快 d...."

" 落山唔好跑咁快呀, 小心呀!"

過往的聲音及影像在腦海盤旋

不知不覺間, 畫眉山徑 來回2 圈巳跑完

落山后跑平路,感覺腳輕了很多

跑得輕鬆多了!

唉...巳很久沒有親子跑了!

2 fast
主板 格林卡
反手膠JO GOLD