發新話題

事後反省, 我是否在揠苗助長呢?

引用:
原帖由 james007 於 2009-4-1 01:12 發表

You're very welcome....It's not easy to be parents.  My daughter is 4 years old only and she already wants to win in everything.  I guess I will also have a hard time teaching her.
James哥, 你囡囡鬥心咁強, 將來成就必定很大. 但要多D輔助佢的心理質素, 而家高EQ是成功既基本因素.
myron仔就係差咁D鬥心, 所以現在成績亦冇大期望, 正加強佢係呢方面既不足.
bluesky兄, 抱歉月賽當日冇機會同你傾下兒女經, 可能傾起上黎有排講. , 個日冇留意貴公子情況, 但其實每一個小朋友在參加任何賽事時, 內心都有一定期望, 只睇父母察唔察覺到, 察覺既, 咪事前輔導下, 同佢分柝下今次比賽既目的同佢既期望, 儘量減輕佢既不必要的心理壓力; 假如事前唔察覺, 咪會出現貴公子既情形囉, myron仔都有過呢種情形la, 但佢泠靜後, 其實係雙方泠靜後, 係個嗰moment, 相信父母比個小朋友更激氣更難受, 唔係話因為輸波, 而係唔明個仔點解有咁羞家既表現?? 待自已泠靜想一想, 青春期既小朋友大多都係容易將內心感受直接立刻表達出來, 做父母既真係要體量下佢. 佢地咁全心全意投入一種運動, 每次練波都拼盡每一分精力, 我地自已可以做到嗎? 所以貴公子既心路歴程, 其實同所有小朋友都差不多, 放心俾佢參加多的比賽, 只有通常認真既比賽, 小孩子才會成長得更快, 輸----贏只係一個字, 又何足道哉!!
p.s. myron個日輸左俾郭生, 自已都發左輪脾氣, 事後咪又係冇事, 而家仲捉住郭生日打夜打, 話要贏番佢喎.
Maomao, 現實世界中, 好多好多偉大父母架, 佢地付出係的小朋友身上真係冇得計數, 亦不足為外人道. myron仔只係學左18個月, 所以我都係陪左佢18個月咋. 有些小朋友真係打左6年, 父母就跟足6年. Salute
最後要向呢班偉大家長致敬!
本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) +10 多謝分享 2009-4-1 11:41

"  How many roads must  a man walk down ? Before you call him a Man ........................"
-----From a Song named by  Bob Dylan Blowin' In the Wind

Life is never easy.  Neither is it a strict road.
All depends upon how much the child have learned from the experience.

引用:
原帖由 tong3307 於 2009-3-31 19:07 發表
人人都試過嫁,你見李靜等國際高手都有啦!
更何況你仔仔打波無耐,吾好急
多謝你對小兒的鼓勵!

引用:
原帖由 jack 於 2009-3-31 18:45 發表

唔夠人打咪最多努力練波囉 ... 我都唔多夠人打 :(
叫你仔仔 TAKE IT EASY, 人生挫折乃平常事, 今日一敗唔等於明日再敗, 明日再敗, 唯有餒敗餒戰
多謝你對小兒的鼓勵! 餒敗餒戰, 成功就要有此素質,
月賽那天, 謝謝你和小兒’掃波’ 熱身.
Thanks a lot !

引用:
原帖由 hkcuber 於 2009-3-31 16:41 發表
I would not ask my son go to such high level competition as I know my son would not take it well.

Although  your son was hea 打 at first, he could pick up and 才重拾情緒, 認真打 the old cake!  Mean ...
A good father you are!
Thanks for your comfort and encouragement!
Hahaha, I also hope that we can play TT together sometime.

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-4-1 00:06 發表

所以要與孩子多些溝通..
正如教練也要和球員多溝通,才能明白他們在想什麼,從而解決問題
你這點很重要, 我真的要攪清楚, 他參加南區月賽想得到甚麽,
等我今晚問下佢先!

引用:
原帖由 大吉 於 2009-4-1 00:42 發表

慢慢黎.唔急架我
為了勝利而戰是結果,過程令人享受更多
輸多陣先 今日練波研究左新野
希望你個仔仔都快d比心機練波
多謝你呀, 大吉,
你既性格和心態都好好呀,
期待睇你D 新招!

引用:
原帖由 brian1115 於 2009-4-1 09:21 發表
may be, fault will make him stop ,give him courage to stand up again
Thanks for your advice.

Actually, he has recovered in the last round of competition with uncle Old Cake.

小兒好快巳冇事了, 之不過, 我懷疑自己的做法對不對,
明知他會大敗, 也幫他報名月賽!

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-4-1 10:28 發表
glad to hear so much net friends to give a lot of comments for Bluesky
we are looking forward to see his improvement
I am very grateful for all the comments , encouragements  , experience sharings from net friends here. I have posted lots of problem here and they got prompt reply from hkttf members .

They help me better understand this sport (Table Tennis) and make me deal with the problems faced by my son easier. Many Thanks !

I also looking forward to seeing his improvement !

小兒的乒乓之路, 可說是深受 hkttf 的影響:

1.        我在這裏得知外面的波局而帶他去參予
2.        得知一些training course, 帶他去學野
3.        參加hkttf 的比賽, 累積經驗
4.        我在這裡得到有關乒乓球的知識, 使我這乒乓初哥, 可和兒子大談乒乓球,從而影響他的一些觀念
5.        家長經驗的分享,使我更能了解及幫助兒子走他的乒乓之路
6.        在這裡, 他得到網友的意見及鼓勵

我明知他未夠班乃叫他去比賽,
因為在他其他的活動中,我也用這方法。
07/08年, 他和一班小棋友組隊參加全港中國象棋團體賽,
他們可說是小學生的象棋精英,
但參加全港最高水準的象棋賽事, 對成人高手, 棋力還是不足,
一局可捉長達數小時的賽事中 (象棋賽被稱為無銷煙的戰爭),
他們都能認真頑強對抗,

參加象棋比賽面對強手,兒子可以有這樣的心理素質,
為甚麼在乒乓球比賽,他就不能呢? 還是百思不得其解!
可能永遠都找不到答案,
不過, 唔緊要啦,
最重要是他打乒乓球逆境波的情緒控制可慢慢改善!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

引用:
原帖由 日本叔叔 於 2009-4-1 15:06 發表
技術多左,連貫上亦相對複雜,如果唔反複練習,到比賽時就晤能夠大派用場
先練全面, 再加強練返幾個做殺手皂, 再加上幾個必殺套路
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-4-1 12:20 發表

Actually, he has recovered in the last round of competition with uncle Old Cake.

小兒好快巳冇事了, 之不過, 我懷疑自己的做法對不對,
明知他會大敗, 也幫他報名月賽!
Actually, some fault experience is a courage to the kids too (I" m a teenager instead)
It will make him got more brave and experience too
the kids (me?? ^^) in HK is too (siu ye)
fault can make him more sturdy and arouse their morale too!
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

打球最緊要開心.
切勿將自已的過度期望加諸仔女身上.
不要以為學琴就要他成鋼琴家,
學畫就要他成畫家,
打球要成國手......
小朋友有目標當然好,一步一步來吧
以自已仔女來說,他們對乒乓要求各有不同,做人父母只能順他們意願給予支持鼓勵而已

引用:
原帖由 小張 於 2009-4-1 11:43 發表
"  How many roads must  a man walk down ? Before you call him a Man ........................"
-----From a Song named by  Bob Dylan Blowin' In the Wind

Life is never easy.  Neither is it a strict ...
how many ears must one man have ,
Before he can hear people cry? …
The answer, my friend, is blowin' in the wind,
The answer is blowin' in the wind.

You are  right.  Life is never easy! Lots of up and down , joy  and  pain.

Hope my kid can learn from experience.

Thanks !

引用:
原帖由 Terence 於 2009-4-1 11:38 發表

James哥, 你囡囡鬥心咁強, 將來成就必定很大. 但要多D輔助佢的心理質素, 而家高EQ是成功既基本因素.
myron仔就係差咁D鬥心, 所以現在成績亦冇大期望, 正加強佢係呢方面既不足.
bluesky兄, 抱歉 ...
Terence , 你好!

看你這位模範父親所寫的, 真一針見血,

“個嗰moment, 相信父母比個小朋友更激氣更難受, 唔係話因為輸波, 而係唔明個仔點解有咁羞家既表現?? ”

這真是我當時的感受, 好強烈的感受,

現在想起都難受, 但激氣就冇 la,

這是兒子成長必經之路, 我就倍他一起走, 一起面對!

賽前, 我真系冇同佢傾過他參加月賽的期望, 這點,我做漏左了!

青春期既小朋友, 有時我都唔知點同佢相處,

孩子的心情就好像天氣般, 變化無常,

一時陽光燦爛, 一時狂風暴雨,

如你所說, 小兒的心路歴程, 同所有小朋友都差不多, 那我就放心D!

比賽仍鼓勵他參加, 但賽前就要他有心理準備面對比賽可能遇到的情況,

小兒明年便升中了, 到時, 我都不知他會否讓我做 ’跟得 Daddy’。

真系要搵一日, 當面請教閣下一些兒女經, 肯定有排傾!

引用:
原帖由 日本叔叔 於 2009-4-1 15:06 發表
技術多左,連貫上亦相對複雜,如果唔反複練習,到比賽時就晤能夠大派用場
明白了.  Thanks

請不要再將什麼勝,負,排名,掛在嘴邊了
你知道嗎?
打乒乓球可是一項 (行為藝術)
因為在比賽中,你可以選擇以什麼手段去表達自己!
好似學唱歌咁, 有時你由頭再重新學過,你一定會有一些
新的體會和得著!!!
打乒乓球是一種修為,不是一種運動咁簡單

引用:
原帖由 鷹眼 於 2009-4-1 23:44 發表
請不要再將什麼勝,負,排名,掛在嘴邊了
你知道嗎?
打乒乓球可是一項 (行為藝術)
因為在比賽中,你可以選擇以什麼手段去表達自己!
好似學唱歌咁, 有時你由頭再重新學過,你一定會有一些
新的體會 ...
哈.哈.哈, 打乒乓球真是一特別的行為藝術,有排學!

引用:
原帖由 mankit 於 2009-4-1 21:02 發表
打球最緊要開心.
切勿將自已的過度期望加諸仔女身上.
不要以為學琴就要他成鋼琴家,
學畫就要他成畫家,
打球要成國手......
小朋友有目標當然好,一步一步來吧
以自已仔女來說,他們對乒乓要求各有不同,做人父母 ...
打球最緊要開心, 絕對同意!
其實我都沒有把自已的過度期望加諸小兒身上.
之不過, 我看到他有強烈想打好波的欲望,
我只是設法去幫他!

現在他為了有多點時間打波,放棄了學了6 年的跆拳,
冇問題, 小朋友的興趣是會變的,
我支持他為練好一項運動 而作出的取捨!

他打乒乓球的壓力是來自自己的,
希望他能承受吧!
我跟他說, 比賽, 任何比賽(運動, 學校考試 etc),
我只希望他能盡力, 成績只是其次
巳盡力, 仍失敗, 我會欣賞的

引用:
原帖由 MAMA 於 2009-4-2 00:45 發表

恕小弟直言, bluesky兄好像真的有點兒急進了,也對
小bluesky有些很"縱"的感覺 小六升中其實是一個很重要的關頭,
怎也不應為了打球而疲於奔命,還是適可而止罷!
小六升中真是一個很重要的關頭, 上個月下旬, 剛考完最后一次呈分試,
頭2 次ok, 希望今次也ok 吧, 他今次要求自己温, 不讓我帮,
好, 我又縱他 la, 就讓他自己安排溫習, 這是他的選擇, 后果自己負責,
孩子成長, 父母要讓他們学會向自己的選擇負責,
今次放手, 令我憂慮,但终有天要放手讓他去選擇, 去面對的,
遲D 看他的成績怎樣啦!

哈..哈..哈, 就算不是打乒乓波, 也會為其他興趣疲於奔命的

這是我在一長跑網的親子跑步區所寫的文章, 現與 大家分享!

http://www.longrun.hk/forum/

只得放手讓孩子獨自一試

自孩子04年開始參加比賽,我都有沿途陪跑。若非親子賽,我則在起跑線前數十米處等他們跑来,再一起跑。

直至05年西區滅罪跑,這做法才被迫改孌,因為大會規定,除了親子组,其它組都不能陪跑。那時真有點兒擔心。但別無選擇下,只得放手讓孩子獨自一試。

賽道啊 !今天我把兩個寶貝兒交給你,請不要讓他們摔倒,你的路線指示要清楚,不要讓他們跑錯路!

孩子啊 !今天 Daddy 不能陪跑,您們要懂得辛苦時自我打氣,回程要認定一座標,跑過時要開始發力衝回终點。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

發新話題