85 12345
發新話題

事後反省, 我是否在揠苗助長呢?

幫兒子報南區月賽, 志在幫他拿比賽經驗,
我心想 就算他一分都取不到,都不要緊, 最重要就是取經驗,
但小朋友原來不是這樣想的!

當大人對手打球的質量好, 不同打開波的小波友,
自己有些平時打得好的球, 現在全打失或落網,
兒子便 hea打了 (打乒乓球 EQ 唔得!)

最後一對手對 old cake 伯伯時, 才重拾情緒, 認真打!

回家路上, 他都說後悔有此 hea 打表現,
並承諾下次不會了,
我即問他有何方法控制情緒,
他說是秘密, 不告訴我!

11歲, 9 個月前才學握拍打乒乓球,
他的力量, 技術, 比賽經驗等都不足,
我竟送他去參加大人高手雲集的hktff 南區月賽!
我的出發點是好, 但方法好似錯了!

可能佢都對自己有少少期望.....
只係同自己期望相差甚遠....

唔緊要的,讓他休息一兩日,慢慢恢復過來
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

i just called u , but you seem in Oversea or China ?
we also worry your son after competition
we deeply hope that he can recover soon.
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-3-31 12:11 發表
可能佢都對自己有少少期望.....
只係同自己期望相差甚遠....

唔緊要的,讓他休息一兩日,慢慢恢復過來
對呀, 可能他真的有少少期望,期望不會打得太差,
回家路上, 他巳復完了!
他其實有很多挫敗经驗, 所以很快冇事!

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-3-31 12:21 發表
i just called u , but you seem in Oversea or China ?
we also worry your son after competition
we deeply hope that he can recover soon.
Yes, I work in China today.
It is a failure which he should overcome.
When returning home last Sunday, I found him ok .

Hope he can control his temper in the future.
Thanks for your concern.

其實跌倒問題不大, 最牢要是要起番身.
我相信你小朋友下次會打得更好.  我們的比賽目的其實不是勝負, 而希望運動員享受比賽的過程.
我們論壇也有很多 24 孝 Daddy and Mother...有時間你也可與他們交流交流
其中當然首推 mankit and terence.....

其實若你們細心, 可以看看那天比賽的球員.
每場比賽無論面對什麼對手都是儘力去打, 好認真
或許輸了, 但他們一樣有燦爛笑容.
建議初學時為自己拍一些影帶, 賽后可以改善缺點.
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-31 12:31 發表

當然,有勝有負才好玩的..
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

其實比賽亦係練習的其中的一部份,鍛練心理質素,和不同的對手切磋,都係重要的一環....和層次不同的對手比賽,當然可能大敗一場,但起碼要讓自己更加明白到,實力有差距,輸贏只係等閒事,最重要比賽的每刻面對任何的對手有冇盡全力去爭勝???? 做唔做得到雖敗尤榮????技術可以靠努力提升得更好,但比賽的心態只可靠自己慢慢去糾正,畢竟每個人的性格亦有差異,好好努力啦

其實打月賽係拎經驗,bluesky仔仔去打下都無妨呀 係高手雲集
不過好睇仔仔佢GE期望係咩?
打得好可以話係贏左個比賽又得, 頭2名出線
但係其實贏到一局,or自己打好基本GE技術都可以話係打得好嫁

唔知呢, 可能我係咁卦, 始終都知道自己技不如人, 所以唔會有D冇哩頭GE犯錯呀, 已經對自己有個交代
贏到就係當bonus咁囉

不過都好羨慕bluesky仔仔, 爸爸成日帶住佢周圍比賽

First, we must teach our children sports is not all about winning.  It's important to know that much can be learnt from losing.  Each time I lost, I would try to find out what I did wrong and what could be done differently in order to win.  Also, I always try to learn from my opponent and see if there is anything I can learn from them.   Remember, "failure is the mother of Success ma..."

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-31 09:01 發表

Son of Bluesky承受到, 此舉不算揠苗助長吧!

小朋友同小朋友比賽會好D........

I would not ask my son go to such high level competition as I know my son would not take it well.

Although  your son was hea 打 at first, he could pick up and 才重拾情緒, 認真打 the old cake!  Meaning his EQ is not as bad as many other kids already.

Also he said 他都說後悔有此 hea 打表現, and promised 下次不會了, this is a VERY big gain la!  Not 揠苗助長 at all!

Too bad I live too far away, if not we can play TT together sometime!

回復 1# 的帖子

hi!我係melody家長..我想同你分享下我ga經驗,我唔覺唔覺已經陪左我囡囡出去打波有3年了,
由最初我個女10-11歲唔識打乒乓球到依家自動自覺咁留意邊度有比賽或球局,,過程一d都5容易,,

係最早期佢係學校ga興趣班開始接觸呢樣運動,到代表學校出去比賽,亞女都係輸ga居多,,
每次佢都會發脾氣自己點解會輸,點解贏果個5係我..佢會同我講我好想攞獎....
當時我祗好同佢慢慢解釋..你鍾意打波係想贏1 次就算定想一步一步咁上..佢選擇左遂步行,

我就同佢講你就要學識點樣控制自己情緒,一定要學習點樣接受失敗..係輸ga過程中要吸收經驗,
家長ga角色係支持佢....鼓勵佢令佢有自信心..5好怕失敗,真係少d心血都5掂....

本帖最近評分記錄
  • 亞俊 +10 非常贊同 2009-4-1 10:59
  • (=^x^=) +10 多謝分享 2009-3-31 19:41

引用:
原帖由 hkcuber 於 2009-3-31 16:41 發表
I would not ask my son go to such high level competition as I know my son would not take it well.

Although  your son was hea 打 at first, he could pick up and 才重拾情緒, 認真打 the old cake!  Mean ...
唔夠人打咪最多努力練波囉 ... 我都唔多夠人打 :(
叫你仔仔 TAKE IT EASY, 人生挫折乃平常事, 今日一敗唔等於明日再敗, 明日再敗, 唯有餒敗餒戰
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

回復 1# 的帖子

人人都試過嫁,你見李靜等國際高手都有啦!
更何況你仔仔打波無耐,吾好急

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-3-31 12:46 發表

當然,有勝有負才好玩的..
哈.哈.哈, 希望有負, 遲D 有勝 la !

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-3-31 12:42 發表
其實跌倒問題不大, 最牢要是要起番身.
我相信你小朋友下次會打得更好.  我們的比賽目的其實不是勝負, 而希望運動員享受比賽的過程.
我們論壇也有很多 24 孝 Daddy and Mother...有時間你也可與他們交流交流
其中 ...
絕對贊同: 跌倒問題不大, 最重要是要起番身

我有留意到, 那天比賽的球員, 都儘力去打, 好認真
輸了, 仍有燦爛笑容, 這些我都要小兒學習的!

多謝介紹, 我會多向Mankit and Terence 請教. Thanks

引用:
原帖由 廠長 於 2009-3-31 12:47 發表
其實比賽亦係練習的其中的一部份,鍛練心理質素,和不同的對手切磋,都係重要的一環....和層次不同的對手比賽,當然可能大敗一場,但起碼要讓自己更加明白到,實力有差距,輸贏只係等閒事,最重要比賽的每刻面對任何的對手有 ...
比賽係練習的其中的一部份, 廠長的想法真對,

冇錯, 就同練基本功一樣, 比賽鍛練心理質素, 也是一種練習!

我叫他去打月賽, 就想他輸, 輸到唔識驚,

那以後和同齡的打, 便更鎮定了, 但我高估了他情緒控制的能力,

希望他自己能慢慢去糾正打逆境波的心態啦!

引用:
原帖由 joel_25 於 2009-3-31 12:49 發表
其實打月賽係拎經驗,bluesky仔仔去打下都無妨呀 係高手雲集
不過好睇仔仔佢GE期望係咩?
打得好可以話係贏左個比賽又得, 頭2名出線
但係其實贏到一局,or自己打好基本GE技術都可以話係打得好嫁

唔知呢, 可能我係 ...
真不知他打月賽的期望是甚麼!

其實, 只要盡力打, 巳可拎到經驗, 目標巳達 ,滿載而歸!

可是,只這是我的想法!

85 12345
發新話題