23 12
發新話題

推波ok,轉用直板橫打常失波

推波ok,轉用直板橫打常失波

小兒推波算ok,
近來學直板橫打,
用於打分時,常打失波,

推波過渡去直板橫打,真不易,
大家的小明友有這情況嗎?

不過, 現在很多小明友是揸橫板的, 唔會有這問題!

揸直板, 要打得好, 是否一定要由推波過渡去直板橫打?  Thanks !

Bluesky..
配咩膠先?..個人認為初學橫打應用d冇咁彈既膠黎打..拎左個感覺先!!
之後先慢慢轉其他膠都未遲!同埋岩岩學橫打可能唔慣..會手緊.出界都5出奇!
練多d吧!
我都係過來人@@

引用:
原帖由 artin 於 2009-3-28 09:29 發表
Bluesky..
配咩膠先?..個人認為初學橫打應用d冇咁彈既膠黎打..拎左個感覺先!!
之後先慢慢轉其他膠都未遲!同埋岩岩學橫打可能唔慣..會手緊.出界都5出奇!
練多d吧!
我都係過來人@@
Yasaka YEO 板, 反手用 Palio cj8000, 得唔得呀?
請問你直板橫打熟了后, 是否少用了推波?

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-28 09:37 發表

Yasaka YEO 板, 反手用 Palio cj8000, 得唔得呀?
請問你直板橫打熟了后, 是否少用了推波?
用cj8000冇問題吧!
是呀..
但係真係想橫打..你就迫一迫你個仔唔好推咁多波.
如果唔係.你打計分果陣個波係反手.佢第一個反應通常會係推波..
我現在迫自己唔打推波..雖然都係仲有幾球係推波..計分時...但都算少了很多!

引用:
原帖由 artin 於 2009-3-28 09:40 發表

用cj8000冇問題吧!
是呀..
但係真係想橫打..你就迫一迫你個仔唔好推咁多波.
如果唔係.你打計分果陣個波係反手.佢第一個反應通常會係推波..
我現在迫自己唔打推波..雖然都係仲有幾球係推波..計分時...但都算少了 ...
揸直板, 要打得好, 是否一定要由推波過渡去直板橫打?  Thanks !

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-28 09:43 發表

不是絕對的..
七三開吧!!!七分橫打.三分推波..
其實推波都有佢好處

引用:
原帖由 artin 於 2009-3-28 09:44 發表

不是絕對的..
七三開吧!!!七分橫打.三分推波..
其實推波都有佢好處
Thanks.

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-28 09:43 發表

當然不是啦,橫打係近年的報發展技術用來輔助負手的弱点,只要你有一種打法或戰術可以離補到這個弱点便可,好似郭躍華咁,右手直板全正手弧圈一樣可以做世界冠軍,世事無绝對的..
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

引用:
原帖由 old-cake 於 2009-3-28 09:59 發表

當然不是啦,橫打係近年的報發展技術用來輔助負手的弱点,只要你有一種打法或戰術可以離補到這個弱点便可,好似郭躍華咁,右手直板全正手弧圈一樣可以做世界冠軍,世事無绝對的..
明白, 原來郭躍華咁勁, 等我找佢既 youtube睇下先.  Thanks

引用:
原帖由 氣寒西北 於 2009-3-28 10:24 發表
試下出手慢點 等下降期睇清楚先出手 
Thanks, 叫佢試 下先

如果想練好橫打, 必須練定點球, 鎖定手型, 掌握控制, 才能在計分賽中靈活運用.
直拍如果沒有推擋, 只有橫打, 中路是最薄弱的, 需要利用閃身及速度補救.
我個人還是贊同保持推擋, 不過, 在學習期間, 多用橫打是必須的, 習慣了, 將來便是左打,中推,右打了.

引用:
原帖由 Polyman 於 2009-3-28 11:14 發表
如果想練好橫打, 必須練定點球, 鎖定手型, 掌握控制, 才能在計分賽中靈活運用.
直拍如果沒有推擋, 只有橫打, 中路是最薄弱的, 需要利用閃身及速度補救.
我個人還是贊同保持推擋, 不過, 在學習期間, 多用橫打是必須 ...
agree,相持用橫打較好,而防守時用推播,因為板形的調整幅度較大
思樂乒
eat to live, play & love
---------------------------------------------------------------------------------------
豈不知在場上賽跑的都跑,但得獎賞的只有一人?你們也當這樣跑,好叫你們得著獎賞。 凡較力爭勝的,諸事都有節制,他們不過是要得能壞的冠冕;我們卻是要得不能壞的冠冕。  所以,我奔跑不像無定向的;我鬥拳不像打空氣的。 (林前9:)

引用:
原帖由 Polyman 於 2009-3-28 11:14 發表
我個人還是贊同保持推擋, 不過, 在學習期間, 多用橫打是必須 ...
好簡潔清楚的分析, 我又學多好多野!
希望兒子將來可以左打,中推,右打了!

引用:
原帖由 亞俊 於 2009-3-28 11:18 發表

agree,相持用橫打較好,而防守時用推播,因為板形的調整幅度較大
明白, 謝謝!

Check out this book:

書名:乒乓球直板反膠打法訓練

作者:吳敬平

人民體育出版社

定價:32元 隨書附DVD光盤一張

內容提要:
  本書分為:
  第一章:直板反膠打法的歷史回顧,
  第二章:主要技術打法類型,
  第三章:選材與基本功訓練,
  第四章:戰術組合訓練,
  第五章:主要戰術運用,
  第六章:訓練原則,
  第七章:教練員在訓練中的作用。

吳敬平教出兩大:直板天王

引用:
你仔仔既手腕鎖唔定呢...

By the way, did you or your son use 砂紙 打磨乒乓球底板
It would be easier for 直板橫打

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-28 07:24 發表
小兒推波算ok,
近來學直板橫打,
用於打分時,常打失波,

推波過渡去直板橫打,真不易,
大家的小明友有這情況嗎?

不過, 現在很多小明友是揸橫板的, 唔會有這問題!

揸直板, 要打得好, 是否一定要 ...
不如轉打橫板喇 ... 齊齊做個橫板人
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

23 12
發新話題