發新話題

【bartender】吹水區 - 版主

【bartender】吹水區 - 版主

我的乒乓球.....
小學
大約小三 時人打我打關係開始接觸乒乓球,小六?左個校內第二(不過得第一有獎),同年代表下午校和上午校打對抗賽(唔記得賽果,只記得除比賽外因打架全日被罰企  ) 同年首次去打學界輸到傻首次見大場面

中學
中一讀私校首次被留波留板留綱,感覺好似破產一樣. 中二轉讀官中後發覺無論點讀書都係包尾0個幾個,所以沉迷打波,發覺每年要上台?獎不可以依賴學業而要打好波,到中四校內男單決賽,對手係一個內地來港19歲中二品學兼優的萬人迷(有fans喎隻),現場成十幾廿人幫佢打氣,結果我win了,亦發覺原來當對手fans愈多,自己返而打得愈好, 同年打學界團體,出了11場win了9場結果都係出唔到線好唔低,之後因工作便停了.......

要返工tim, 待續

引用:
原帖由 bartender 於 2007-11-11 10:40 發表
我的乒乓球.....
小學
大約小三 時人打我打關係開始接觸乒乓球,小六攞左個校內第二(不過得第一有獎),同年代表下午校和上午校打對抗賽(唔記得賽果,只記得除比賽外因打架全日被罰企  ) 同年首次去打學界輸到傻 ...
;P 哈哈,你小學時咁好勝,打波兼打交。好好笑呀 --- 新版主。 :P

續上.....

工作....
考完會考喎年參加了很多比賽,終於攞左過紅磡外展杯第二,第一次攞杯當然好開心,返到屋企第一時間公告天下, 無奈母親大人在廚房嚷着...唓!讀書叻就話啫,打波叻有鬼用咩! 從此,告別校園外亦告別了乒乓球.
有名你叫,bartender 當然是過一些晚9朝5的日子,乒乓球?唔記得了,15/20, one two 就懂,直至幾年後有一個全港酒店杯乒乓球比賽,我報了雙打先至重拾乒乓球拍,比賽當日風頭躉 香格里拉酒店全套戰衣,重特別請了教練訓練d隊員,何其重視!而我只係買左塊雙魚3星套板便比賽了,首圈win了, 進入16強後,我們的對手竟然就係香格里拉,打落原來55波,當時在場邊有位四眼長頭髮斯文少女幫我們打氣,心想難得有靚女願意鋤強扶弱,一定要打好d,結果真的win了,心想向她道謝但已不見影綜了....一星期後的8強賽我們對手是世紀香港,我又見到她了,不過她原來是世紀香港的staff,當比賽時帶領啦啦隊很大聲叫"come on  centenary!!!" 一切都名白了,情況就好像中四男單決賽般:Q ....結果我得了男雙第二名:loveliness:
又停了幾年,至去年在usa住了半年,發現當地有table tennis club,心想只剩3成功力都夠同d老外打了,結果輸多win少,心想操多幾課應該好d但外於工作又join唔到,有d唔順氣下回了香港,到在discuss.com 認識了topgun,gary,martin等人令我重燃了打波的興趣了:lol

有機會都要同你打返場:lol

引用:
原帖由 aa5436 於 2007-11-11 22:10 發表
有機會都要同你打返場:lol
吓!傳說中同你打要排隊喎!優先同你打返場會唔會好危險呢?:o 不過我唔相信危險得過咩住背囊去流浪同揸電單車,呢兩樣野我都試過,所以隨時鳳倍:lol

唔洗傳說中咁誇
我有時間一定落場打的:loveliness:

乒工廠內長註侯教:lol

引用:
原帖由 bartender 於 2007-11-11 23:45 發表
乒工廠內長註侯教:lol
我又要同你打!:lol

welcome
:lol

上星期四何文田波局,我嘗試唔用長膠(救波徐外),心想今晚一定輸得好勁,因現今打波只用一面膠(中直)好下風,開始時對GARY , KQK 都輸,但唔係一面倒,後來對阿健 , JOHNNY反而打了好幾球高水平的靚波,重險勝TIM,呢D靚波平日用長膠係打唔到的, 最後發現只要將反貼和長膠配合得好,唔好依賴長膠的怪,加強基本功的訓練,水平自然有所提高................一於從這方向落功夫先:loveliness:

引用:
原帖由 bartender 於 2007-11-18 23:31 發表
上星期四何文田波局,我嘗試唔用長膠(救波徐外),心想今晚一定輸得好勁,因現今打波只用一面膠(中直)好下風,開始時對GARY , KQK 都輸,但唔係一面倒,後來對阿健 , JOHNNY反而打了好幾球高水平的靚波,重險勝TIM,呢D靚波平 ...
其實唔係"依賴"長膠 對我黎講, 兩面膠我都好重要, 冇其中一面都輸到死.
打波唔駛勁, 但係最緊要 "型" !!!

引用:
原帖由 諾沃克 於 2007-11-18 23:42 發表

其實唔係"依賴"長膠 對我黎講, 兩面膠我都好重要, 冇其中一面都輸到死.
:funk: 我唔係話重用長膠唔好,只係個人打法啫與風格啫:P

今日打12-2:00pm,打到12:45發覺好肚餓,第一次餓住打波,秋波都冇力,對手又勁,起初要用自己的体重瀉身秋波,到後期因對手太勁要雜中地打波而唔記得肚餓,我想呢d先叫做入局:lol

引用:
原帖由 bartender 於 2007-11-20 23:56 發表
今日打12-2:00pm,打到12:45發覺好肚餓,第一次餓住打波,秋波都冇力,對手又勁,起初要用自己的体重瀉身秋波,到後期因對手太勁要雜中地打波而唔記得肚餓,我想呢d先叫做入局:lol
打到忘我.........勁:lol

發新話題