發新話題

Daddy,你估乒乓球賽我可拎獎嗎?

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-21 13:20 發表

你曾在全港小學賽得過第5名(國際象棋),    ,
可能我們見過面, 你有去參加廣東省少兒三棋百傑萬人大賽,争取廣東省國際象棋百傑稱號嗎?
當曰我見到香港 ...
我老豆退休先開始學打乒乓波, 短短幾年已經係兩區冠軍, 好多乙丙組都唔係佢手腳, 就係我老豆唔怕輸, 今次輸左, 下次再來, 所以進步神速
其實佢係心理上應該比好多初學者好好多, 你都話佢象棋囉過成績, 咁佢一定知捉棋最緊要冷靜同分析, 而跆拳就係反應加體能(小弟曾經都學到黑帶), 一動一靜, 佢呢兩樣野已經有, 所欠既只係技術同臨場經驗.  你仔仔咁有興趣, 再加上有個好既教練. 一定更加打得好.
我送多一句俾你仔仔:"學無前後, 達者為先",

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-21 16:27 發表

閣下的父親莫非是大名頂頂的'南區十萬轉'?
真系勁呀!
退休先開始學打乒乓波, 竟可以取兩區冠軍, 好犀利呀....... [img]http://hk.l.yimg.com/hk.yimg.com/i/icon/16/[/img]

冇錯! 唔怕輸, 今次輸左, 下次再來, 所 ...
小弟正是十萬轉, 見笑, 只係網友取笑小弟既花名, 呢排變左"零轉", 反而呃得下人
我爸爸係打長膠既, 所以又名"邪氣爸爸", 不過佢無上網的, 呢個名係我幫佢改既

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-21 18:57 發表

哈.哈..哈, 以為"零轉' 的爸爸係' 十萬轉' 比你呃到啦...哈.哈..哈,
南區月賽, 小兒都參加, 到時多多指教 la!

若你不介意, 我想知道你是玩跆拳, 或是玩乒乓球先呢?
差不多時候吧, 都是8歲左右開始,
跆拳就玩左3年, 但只是不停的考帶, 無比賽, 沒趣
乒乓波就一直沒有受過正統訓練, 直到讀大學先偶然到大陸練波

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-22 00:22 發表

你8歲左右開始, 玩跆拳道和乒乓波,

3年黑帶, 真係要不停的考帶 la! 各人興趣不同, 不一定要比賽!

怪不得有+萬轉, 原來那麽小的年纪, 你巳開始打乒乓波,

乒乓波須一直沒有受過正統訓練, 但 ...
見笑, 小弟中五開始先學拉波, 因為係第一次有人教拉波, 苦練左一年, 終於有d成績, 係d比較低水平既學界比賽呃得下人

跆拳同乒乓當然係兩回事, 我亦不覺得跆拳既打法會影響到乒乓, 我以前有個學生係太極高手, 又係囉好多獎, 我教佢打波果陣佢一樣會發死力, 防守亦唔識甚麼"四兩撥千斤", 我問佢點解唔可以將太極融入乒乓, 佢話佢都唔知點解, 所以, 兩樣完全唔同既運動, 我相信互相係無乜影響既

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-22 05:48 發表
[quote]原帖由 快弧 於 2009-3-22 02:21 發表
{{{兒子球會的 uncles, 說他乒乓波打得太' 剛'

可能這與他跆拳的訓練有關,

拳脚攻擊對手, 都要有 power, 有 ...
呢d係初學者常犯既毛病, 經驗問題唶
其實可以叫佢諗番佢捉棋時果種心態, 開波前整個戰術點鋪排, 我諗佢都知捉棋最忌急燥 , 每次一想急果陣就慢一慢先, 唔係下下將人軍對方就死梗架嘛, 有時守一守棋, 或者壓住對方, 等對方無威脅, 一樣可以搵到機會殺著 (sorry 係你個仔面前斑門弄斧)
對方係高過你既就無得好講, 只要打得番你自己果套波已經好好了

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-23 12:49 發表

你所講的都是捉棋要注意的重點!

原來你也是象棋高手….失敬! .失敬!

好,
等我再提下他!  
haha我唔係捉棋"高手", 我係"識攻唔識守", 將唔死人就會一野俾人將死果種

發新話題