35 12
發新話題

Daddy,你估乒乓球賽我可拎獎嗎?

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2009-3-21 17:22 發表

小弟正是十萬轉, 見笑, 只係網友取笑小弟既花名, 呢排變左"零轉", 反而呃得下人
我爸爸係打長膠既, 所以又名"邪氣爸爸", 不過佢無上網的, 呢個名係我幫佢改既
哈.哈..哈, 以為"零轉' 的爸爸係' 十萬轉' 比你呃到啦...哈.哈..哈,
南區月賽, 小兒都參加, 到時多多指教 la!

若你不介意, 我想知道你是玩跆拳, 或是玩乒乓球先呢?

引用:
原帖由 Augustmoon 於 2009-3-21 20:11 發表
不好意思, 我個人想法係天份比努力更重要, 不是說有天份不用努力,但是冇天份努力都是徙然. 只是如果為興趣而打球,縱使天份不夠但玩得開心就沒大不了呀.
每種事情, 各人觀點不同, 見仁見智,

不過, 你說得對:

'如果為興趣而打球,縱使天份不夠, 但玩得開心, 就沒大不了呀'

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2009-3-21 22:05 發表

差不多時候吧, 都是8歲左右開始,
跆拳就玩左3年, 但只是不停的考帶, 無比賽, 沒趣
乒乓波就一直沒有受過正統訓練, 直到讀大學先偶然到大陸練波
你8歲左右開始, 玩跆拳道和乒乓波,

3年黑帶, 真係要不停的考帶 la! 各人興趣不同, 不一定要比賽!

怪不得有+萬轉, 原來那麽小的年纪, 你巳開始打乒乓波,

乒乓波須一直沒有受過正統訓練, 但你打得很好,

你的大名巳久仰!

兒子球會的 uncles, 說他乒乓波打得太' 剛'

可能這與他跆拳的訓練有關,

]

你有否同感呢?

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2009-3-22 01:17 發表

見笑, 小弟中五開始先學拉波, 因為係第一次有人教拉波, 苦練左一年, 終於有d成績, 係d比較低水平既學界比賽呃得下人

跆拳同乒乓當然係兩回事, 我亦不覺得跆拳既打法會影響到乒乓, 我以前有個學生係太極高手,  ...
每一種運動發力技巧不同, 就讓他自我調節啦!

[quote]原帖由 快弧 於 2009-3-22 02:21 發表
{{{兒子球會的 uncles, 說他乒乓波打得太' 剛'

可能這與他跆拳的訓練有關,

拳脚攻擊對手, 都要有 power, 有滲透力, 打中護甲,都能傷對手,

但這種力量, 用于打波, 就難控制小球, 你有否同感呢? }}}

記得上次快弧兄與小兒打波后,
都指出了他打波的弱點,
其中, 太急噪就是致命傷,
現在再加埋 '蚊', 同發脾氣, 打得更差 la,

以往, 想一板打死的方法巳有所改善,
因為他現在学緊拉波, 攻波時巳可以不单靠撞波的大力一板,

平時, 他與自己水平相約的小朋友打波, 問題不大,
但到接成人對手下旋球時,撞波不磨擦, 便很易落網。

你說的, 打波要心定,不怕輸,  不放棄, 多觀察,多學習, 希望他日后可做到 la  .

Thanks for your advice !

引用:
原帖由 s0013068 於 2009-3-21 13:05 發表

我一項獎都無拎過, 佢好高ga la~!
得閑教下我
哈..哈…哈, 你客氣 la.
教下, 他就不敢,
大家砌磋下棋藝就 ok !

引用:
原帖由 tykm2000 於 2009-3-21 13:09 發表
小朋友不要心灰,來日方長。我信有志者事竟成。
多謝你對小兒的鼓勵。 對呀, 有志者, 事竟成!

引用:
原帖由 logtincom 於 2009-3-23 12:23 發表
係就好呀~YAHOO岩唔岩?
YAHOO岩呀, 我今晚講比佢聽, 時間再约, pm 聯络!

引用:
原帖由 logtincom 於 2009-3-23 12:23 發表
係就好呀~YAHOO岩唔岩?
你有否參加香港的象棋賽, 若有,我們可能巳過面, 因為, 一有比賽, 小兒都會參加, 見下班棋友仔 (即使是不分龄的賽事)。
不過,   打左 乒乓球 后, 就 减少左!

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-3-23 12:31 發表
我個人諗天才並非決定性,反而時間真係問題。
場上一分鐘,場下十年功,玩乜都係一樣。每個項目都投入相同的時間,好難有一項有較佳成績。
绝對同意, 每個項目,若想取成績, 都要投入大量的時間,
所以, 小兒打乒乓球后, 巳少玩跆拳和跑步,
練少D, 唔冇話拎奬, 受傷入廠就有份!

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2009-3-22 10:52 發表

呢d係初學者常犯既毛病, 經驗問題唶
其實可以叫佢諗番佢捉棋時果種心態, 開波前整個戰術點鋪排, 我諗佢都知捉棋最忌急燥 , 每次一想急果陣就慢一慢先, 唔係下下將人軍對方就死梗架嘛, 有時守一守棋, 或者壓住對 ...
你所講的都是捉棋要注意的重點!

原來你也是象棋高手….失敬! .失敬!

,
等我再提下他!

引用:
原帖由 yyc324 於 2009-3-22 16:31 發表
不要給小朋友太大壓力呀...佢哋沒有信心便冇興趣打波. 時間及金錢真的很重要,現在d高手都是用了很多時間啦, 才會有成績.所以一定要佢哋明白,要付出才會有成果的! 大家加油吧,家長永遠都希 ...
绝對同意, 時間及金錢真的很重要。聽聞有一位與小兒同齡的球手 (18歲以下, 排名100多 D, 巳用了幾年時間學波練波, 每週幾天, 每次2 小時教練单对单。

嘩…學波費都不得了! 我不能負擔, 小兒只好望門輕歎了!

哈..哈, 我這小朋友承受的壓力是來自他自己的,
9 個月前, 他自己選撰, 開始投 入一新的運動, 做乒乓球初哥!
乒乓球賽, 也是他想報名的,我不會迫他!

你講得很對,付出才會有成果,
好, 大家加油吧!

引用:
原帖由 hkcuber 於 2009-3-24 10:43 發表

I agree, time and money is very important too!
But of course if he were gifted for table tennis, time and money could be less:

However as gifted as 趙頌熙
"將 升 小 六 的 趙 頌 熙 今 年 才 十 一 ...
好一位用心良苦的父親, 收集了那麽多香港乒乓球高手的成長奮鬥故事,
我相信你早巳講了這些故事比令公子聽!

Thanks for sharing with us.
A big clap for you!

引用:
原帖由 hkcuber 於 2009-3-24 18:13 發表
I heard of those players because two of them are my son's "c-brother"

In fact, I just googled it for your son.
My son is too young to understand!  I am still trying to tell him,  ...

That's very kind of you to google those useful info for my son.

Kids like to play match rather than practising.  My son and yours are no exception.

Many thanks.

引用:
原帖由 小張 於 2009-3-26 14:39 發表
I think , as for the kids , the most important  is  what the kids have learnt  from the games, but not only the prize itself.
Agreed ! But it is hard to teach kids to think like us.  

35 12
發新話題