35 12
發新話題

Daddy,你估乒乓球賽我可拎獎嗎?

Daddy,你估乒乓球賽我可拎獎嗎?

昨天, 兒子對我說:

"Daddy ,你估我將來拎唔拎到乒乓球賽的奬

我説:

"比較難, 因為對手太強, 香港小朋友的乒乓球水準太高了!

你勤力練習, 幾年後地區的分齡賽,可能有小小的機會,

全港賽就冇乜可能了!"

他默言不語

, 每個人的天份不同, 時間有限, 不是每樣比賽都可拎 獎的

引用:
原帖由 vr1717 於 2009-3-20 10:05 發表
小娃娃....你可知道....巨浪翻起比船桅高

慢慢黎 ~ 俾人炒多幾場先啦 !

不過聽你咁講~ 其實你小朋友都幾叻

我o靚仔既時候邊識打波 足棋丫~ 睇卡通片就叻 !
哈.哈..哈.你引欧瑞强的漁火閃閃歌词都幾貼切亚!
"小娃娃....你可知道....巨浪翻起比船桅高"

"南風輕輕送木船,誰去掌木櫓,
小娃娃 你可知道, 碰著風急看運數"

哈.哈..哈., 他巳俾人炒左好多場啦
巳報名3月29 日的 南区月賽, 对住班 高手, 又被炒啦!

[quote]原帖由 yk_tung 於 2009-3-20 11:45 發表

其實, 要在全港賽拎獎, 時間和金錢(找個一流教練,一對一長時間訓練)都重要,但乒乓球方面的天份更為重要,

.., 時間就有, 可惜冇錢, 更重要的是冇天份 (全港爭雄, 冇天份是不可能的),
睇尼都系拎獎冇望!

[quote]原帖由 hkcuber 於 2009-3-20 12:24 發表

I would like to encourage him. But  he is not an inborn table tennis player, it is hard to get any prizes in 全港賽 even he practises hard.  There are many excellent  kid table tennis players in Hong Kong.

I just told him the fact "
全港賽就冇乜可能了! "

不過, 我知道他享受打乒乓球的樂趣, 其實, 興趣不一定要拎奬,

他叫我估他在乒乓球賽會否拎奬, 只是父子間的閒話家常,隨便說說而矣!

Prizes are not so important to him, otherwise, he will not spend most of his time on learning a new sport ---- table tennis.  

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-3-20 09:53 發表
BlueSky, 若他努力, 會拿到獎的!

多謝鼓勵!

引用:
原帖由 Lemon仔 於 2009-3-20 09:57 發表
add oil!!

多謝鼓勵!

引用:
原帖由 poon 於 2009-3-20 13:32 發表
你個仔已經好叻....起碼佢有爭勝心!
回想自己細個時,點會問爸爸我有無機會拿咩咩咩獎丫....
而家d小朋友真係進步左,不過...一定要比佢知道什麼是"勝不驕,敗不餒'
咁樣至會再進步,因為時下亦有好多叻唔切既小朋友 ...

"勝不驕,敗不餒', 汫得好, 一定要佢記住,

希望他能付諸實行!

跌倒, 爬起身, 靠佢自己啦!

引用:
原帖由 s0013068 於 2009-3-20 13:24 發表
同意
加油! 努力D練習!
勝負非關鍵!

多謝對小兒的鼓勵! 同意 "勝負非關鍵!"

最緊要他享受這活動的樂趣

引用:
原帖由 乒乓人 於 2009-3-20 09:46 發表
欲速不達...啊 小孩子

對啊, 特別系打乒乓波, 基本功是冇得速成的!

乒乓球比賽經驗, 又須要時間去累積的!

引用:
原帖由 MAMA 於 2009-3-20 12:53 發表
P.S : 他曾在兩個不同項目的全港小學賽得過前三名 (跆拳, 象棋)。

已經很棒了!

Thanks !

引用:
原帖由 MAMA 於 2009-3-20 12:45 發表

在香港會打乒乓球的小朋友多得很,競爭激烈, 要獲獎殊不容易!
(少人玩的較易得獎)
正如入大學一樣,冷門的学科比較易入!

對呀, 相對乒乓球, 跆拳, 象棋較冷門

跆拳打單循環, 每磅數組,最多也是百多人( 5 )

象棋全港小學賽也只有150-160人參加,

乒乓球小學賽應不只這數目(詳情不知, 因小兒冇參加過)

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-3-20 11:40 發表
唔係冇機會,不過睇你之後既造化laliness" />

...., 希望他能遇到世外高人, 打通任督二脈, 脫胎換骨,打球功力突飛猛進 la!

引用:
原帖由 wonfat 於 2009-3-20 10:51 發表
細BlueSky有很多比賽經驗, 心理質素不弱, 只要努力學習各種技術, 都可以在競爭激烈的男子比賽中取得成績 liness" />liness" />
多謝對小兒的鼓勵!

他真的參加過很多比賽, 但我發覺比賽時的心理素質, 與他在這項目自己的技朮水準有很大關係! 他乒乓球技術不好, 比賽經取驗不足, 打分時很難把他在其他比賽的良好心理質素轉移到乒乓球賽中!

記得有一年他在廣州參加穗港澳象棋邀請賽, 有一局他處於下風, 形勢大劣,

他沉著應戰, 最終輸了,但香港象總領隊事後讚他心理素質很好, 處劣勢時,

看不出有情緒波動!

有一次他參加跆拳搏擊比賽,賽後, 對手的教練在一跆拳網討論區, 讚他在搏擊場上,有大將之風!

有些時后, 他在乒乓球打分時, 上述的沉著,冷靜不見了,越打越' 蚊',  脾氣變得暴躁,
良好的心理質素去左邊呢? 令我百思不得其解!

最好笑, 我和一位乒乓球教練談到小兒打波時的脾氣問題,

他答我: 打得唔好, 世界冠軍都會!

引用:
原帖由 thynk 於 2009-3-21 00:27 發表
一塊獎牌係實力最好ge”成績表”。而實力係要用汗水換返來的。有無天份並唔重要,只要勤力鍛練,俾心机鑽研,一定有回報,所為”一分耕種,一分收穫”嘛。運動比賽係無”乎look”呢樣嘢,應該俾多d恆心同堅持去 ...
同意, 一塊獎牌係實力最好ge”成績表,實力系用汗水換返來的!

但在高水平比賽中, 每位選手都是勤力鍛練,汗水大家流得差唔多,  那時后, 天份就是一重要因素了!

謝謝你的忠告

引用:
原帖由 thynk 於 2009-3-21 01:34 發表

據我ge理解,天份只係人对某一些事領悟力高,比身边ge人快一步掌握到姐。有天份唔代表其實力,也不是至勝ge関鍵。
多d鼓勵你囝囝,think positive.
小兒打乒乓球的天份不高, 但勝在勤力,
希望他能做到' 人一能之己百之' ,以 勤力補天份之不足吧!

引用:
原帖由 松本然 於 2009-3-21 02:17 發表
小朋友不要太介意勝負,有沒有獎狀,只要你有盡力去應負每場賽事,享受比賽的過程,能打出自己應有的水平,這就是勝利了liness" />
打乒乓球都是娛樂, 我都希望他不要太介意勝負, 但小朋友很難做到!
乒乓球獎項可能不太重要, 因為小兒只有個9 個月波齡, 拎獎對於他來說, 太 遙遠了•
但他會介意每場賽事的勝負,
其實, 過往其它的比賽的經驗, 令他知道以平常心去參予每場比賽, 最能發揮自己應有的水平,
但打乒乓球,他暫時未能做到!

引用:
原帖由 thynk 於 2009-3-21 01:14 發表

我唸:
1.
你囝囝对乒乓球ge興趣比其他更濃厚。
2.
佢好希望係好短ge時間有成績比你睇。
3.
佢未到明白球理ge水平,唔知錯係边樹。

上面第1同2項引發咗一d对佢負面ge影響,就係’ ...
[img]http://hk.l.yimg.com/hk.yimg.com/i/icon/16/[/img]  [img]http://hk.l.yimg.com/hk.yimg.com/i/icon/16/[/img] [img]http://hk.l.yimg.com/hk.yimg.com/i/icon/16/[/img]
你好厲害, 指出了問題所在, 我現在明白了!
你說得對:

1.我囝囝对乒乓球ge興趣真糸比其他更濃厚。

2.佢好希望係好短ge時間有成績 ( 但不是比我睇, 他不會在意其他人的感想, 最聽緊要是打得好!)

3.佢未到明白球理ge水平,唔知錯係边樹。(這是問題樣核心[img]http://hk.l.yimg.com/hk.yimg.com/i/icon/16/[/img], 打波時, 他老是不明白為甚麼打不好, 打失, 於是, 越打越 '蚊' )

上面第12項引發咗一d对佢負面ge影響,就係

冇錯 la, 是一大問題, 佢教練都这樣說!
你說他應該減慢对急於提升枝術ge渴求, 但這點較難,
因為他想盡快提升枝術, 赢身邊的波友!
真的多謝你的意見

引用:
原帖由 logtincom 於 2009-3-21 10:46 發表
真係好多才能wo...
棋藝高手...又跆拳精英...
如果有機會既真係好想同佢捉番盤...
向高手學習學習liness" />
謝謝你對小兒的讚賞
哈..哈..哈, 他只是在同齡的小朋友中, 在這兩項活動拎過獎而矣, 不能算甚麽高手或精英,
有機會, 大家砌磋下, 他最終意以棋會友!

引用:
原帖由 花落.無聲 於 2009-3-21 10:34 發表
他曾在兩個不同項目的全港小學賽得過前三名 (跆拳, 象棋)
咁都好勁啦!!
小弟12歲,到e家 都冇係全港小學賽得過前三名- -第5就有既(國際象棋)不過都冇玩3年左右.....
努力練波就有機會,不要放棄哦!!可能全港小學賽  ...
你曾在全港小學賽得過第5名(國際象棋),    [img]http://hk.l.yimg.com/hk.yimg.com/i/icon/16/[/img],
那麽, 我們可能見過面了, 你有去參加廣東省少兒三棋百傑萬人大賽,争取廣東省國際象棋百傑稱號嗎?
當曰我見到香港國際象棋和圍棋都有小朋友代表。

你誤會了, 小兒並沒有參加過乒乓球全港小學賽,以后都冇機會
因為他學校沒有乒乓球校隊, 明年他升中學啦!

你說得對,  輸左都唔洗傷心,失敗係成功之母。比賽係吸收經驗!

Thanks !

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2009-3-21 15:39 發表

我老豆退休先開始學打乒乓波, 短短幾年已經係兩區冠軍, 好多乙丙組都唔係佢手腳, 就係我老豆唔怕輸, 今次輸左, 下次再來, 所以進步神速
其實佢係心理上應該比好多初學者好好多, 你都話佢象棋囉過成績, 咁佢一定 ...
閣下的父親莫非是大名頂頂的'南區十萬轉'?
真系呀!
退休先開始學打乒乓波, 竟可以取兩區冠軍, 好犀利呀.......

冇錯! 唔怕輸, 今次輸左, 下次再來, 所以進步神速, 今晚我要把令尊的故事告訴小兒, 以為榜樣!

謝謝你對小兒的鼓勵及忠告!

35 12
發新話題