發新話題

Daddy,你估乒乓球賽我可拎獎嗎?

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2009-3-21 15:39 發表

我老豆退休先開始學打乒乓波, 短短幾年已經係兩區冠軍, 好多乙丙組都唔係佢手腳, 就係我老豆唔怕輸, 今次輸左, 下次再來, 所以進步神速
其實佢係心理上應該比好多初學者好好多, 你都話佢象棋囉過成績, 咁佢一定 ...
閣下的父親莫非是大名頂頂的'南區十萬轉'?
真系呀!
退休先開始學打乒乓波, 竟可以取兩區冠軍, 好犀利呀.......

冇錯! 唔怕輸, 今次輸左, 下次再來, 所以進步神速, 今晚我要把令尊的故事告訴小兒, 以為榜樣!

謝謝你對小兒的鼓勵及忠告!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-21 16:27 發表

閣下的父親莫非是大名頂頂的'南區十萬轉'?
真系勁呀!
退休先開始學打乒乓波, 竟可以取兩區冠軍, 好犀利呀....... [img]http://hk.l.yimg.com/hk.yimg.com/i/icon/16/[/img]

冇錯! 唔怕輸, 今次輸左, 下次再來, 所 ...
小弟正是十萬轉, 見笑, 只係網友取笑小弟既花名, 呢排變左"零轉", 反而呃得下人
我爸爸係打長膠既, 所以又名"邪氣爸爸", 不過佢無上網的, 呢個名係我幫佢改既

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2009-3-21 17:22 發表

小弟正是十萬轉, 見笑, 只係網友取笑小弟既花名, 呢排變左"零轉", 反而呃得下人
我爸爸係打長膠既, 所以又名"邪氣爸爸", 不過佢無上網的, 呢個名係我幫佢改既
哈.哈..哈, 以為"零轉' 的爸爸係' 十萬轉' 比你呃到啦...哈.哈..哈,
南區月賽, 小兒都參加, 到時多多指教 la!

若你不介意, 我想知道你是玩跆拳, 或是玩乒乓球先呢?

引用:
原帖由 thynk 於 2009-3-21 00:27 發表
一塊獎牌係實力最好ge”成績表”。而實力係要用汗水換返來的。有無天份並唔重要,只要勤力鍛練,俾心机鑽研,一定有回報,所為”一分耕種,一分收穫”嘛。運動比賽係無”乎look”呢樣嘢,應該俾多d恆心同堅持去 ...
不好意思, 我個人想法係天份比努力更重要, 不是說有天份不用努力,但是冇天份努力都是徙然. 只是如果為興趣而打球,縱使天份不夠但玩得開心就沒大不了呀.

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-21 18:57 發表

哈.哈..哈, 以為"零轉' 的爸爸係' 十萬轉' 比你呃到啦...哈.哈..哈,
南區月賽, 小兒都參加, 到時多多指教 la!

若你不介意, 我想知道你是玩跆拳, 或是玩乒乓球先呢?
差不多時候吧, 都是8歲左右開始,
跆拳就玩左3年, 但只是不停的考帶, 無比賽, 沒趣
乒乓波就一直沒有受過正統訓練, 直到讀大學先偶然到大陸練波

引用:
原帖由 Augustmoon 於 2009-3-21 20:11 發表
不好意思, 我個人想法係天份比努力更重要, 不是說有天份不用努力,但是冇天份努力都是徙然. 只是如果為興趣而打球,縱使天份不夠但玩得開心就沒大不了呀.
每種事情, 各人觀點不同, 見仁見智,

不過, 你說得對:

'如果為興趣而打球,縱使天份不夠, 但玩得開心, 就沒大不了呀'

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2009-3-21 22:05 發表

差不多時候吧, 都是8歲左右開始,
跆拳就玩左3年, 但只是不停的考帶, 無比賽, 沒趣
乒乓波就一直沒有受過正統訓練, 直到讀大學先偶然到大陸練波
你8歲左右開始, 玩跆拳道和乒乓波,

3年黑帶, 真係要不停的考帶 la! 各人興趣不同, 不一定要比賽!

怪不得有+萬轉, 原來那麽小的年纪, 你巳開始打乒乓波,

乒乓波須一直沒有受過正統訓練, 但你打得很好,

你的大名巳久仰!

兒子球會的 uncles, 說他乒乓波打得太' 剛'

可能這與他跆拳的訓練有關,

]

你有否同感呢?

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-22 00:22 發表

你8歲左右開始, 玩跆拳道和乒乓波,

3年黑帶, 真係要不停的考帶 la! 各人興趣不同, 不一定要比賽!

怪不得有+萬轉, 原來那麽小的年纪, 你巳開始打乒乓波,

乒乓波須一直沒有受過正統訓練, 但 ...
見笑, 小弟中五開始先學拉波, 因為係第一次有人教拉波, 苦練左一年, 終於有d成績, 係d比較低水平既學界比賽呃得下人

跆拳同乒乓當然係兩回事, 我亦不覺得跆拳既打法會影響到乒乓, 我以前有個學生係太極高手, 又係囉好多獎, 我教佢打波果陣佢一樣會發死力, 防守亦唔識甚麼"四兩撥千斤", 我問佢點解唔可以將太極融入乒乓, 佢話佢都唔知點解, 所以, 兩樣完全唔同既運動, 我相信互相係無乜影響既

{{{兒子球會的 uncles, 說他乒乓波打得太' 剛'

拳脚攻擊對手, 都要有 power, 有滲透力, 打中護甲,都能傷對手,

但這種力量, 用于打波, 就難控制小球, 你有否同感呢? }}}

我想信令郎的""剛""是與他跆拳的訓練關係不大
需然只在乒匯球局同令郎打過一次,
感覺他的""剛""是同他的性格有關,打球時太急噪,
沒有因著對手的打法和來球應變,總想一板重板打死對手(英雄感),
遇著對手難應付和一板打不死時就焦急,不安,放棄.
打小球時要心定,手感.的耐性
所以打球時的心態及心理質素是很重要的
這是需要時日培養的,令郎年紀尚小,
打球好像做人一樣,只要不放棄,不怕輸,多觀察,多學習,總會成功的
tigerone is the strongest

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2009-3-22 01:17 發表

見笑, 小弟中五開始先學拉波, 因為係第一次有人教拉波, 苦練左一年, 終於有d成績, 係d比較低水平既學界比賽呃得下人

跆拳同乒乓當然係兩回事, 我亦不覺得跆拳既打法會影響到乒乓, 我以前有個學生係太極高手,  ...
每一種運動發力技巧不同, 就讓他自我調節啦!

[quote]原帖由 快弧 於 2009-3-22 02:21 發表

拳脚攻擊對手, 都要有 power, 有滲透力, 打中護甲,都能傷對手,

但這種力量, 用于打波, 就難控制小球, 你有否同感呢? }}}

記得上次快弧兄與小兒打波后,
都指出了他打波的弱點,
其中, 太急噪就是致命傷,
現在再加埋 '蚊', 同發脾氣, 打得更差 la,

以往, 想一板打死的方法巳有所改善,
因為他現在学緊拉波, 攻波時巳可以不单靠撞波的大力一板,

平時, 他與自己水平相約的小朋友打波, 問題不大,
但到接成人對手下旋球時,撞波不磨擦, 便很易落網。

你說的, 打波要心定,不怕輸,  不放棄, 多觀察,多學習, 希望他日后可做到 la  .

Thanks for your advice !

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-22 05:48 發表
[quote]原帖由 快弧 於 2009-3-22 02:21 發表

拳脚攻擊對手, 都要有 power, 有 ...
呢d係初學者常犯既毛病, 經驗問題唶
其實可以叫佢諗番佢捉棋時果種心態, 開波前整個戰術點鋪排, 我諗佢都知捉棋最忌急燥 , 每次一想急果陣就慢一慢先, 唔係下下將人軍對方就死梗架嘛, 有時守一守棋, 或者壓住對方, 等對方無威脅, 一樣可以搵到機會殺著 (sorry 係你個仔面前斑門弄斧)
對方係高過你既就無得好講, 只要打得番你自己果套波已經好好了

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-21 13:00 發表

謝謝你對小兒的讚賞
哈..哈..哈, 他只是在同齡的小朋友中, 在這兩項活動拎過獎而矣, 不能算甚麽高手或精英,
有機會, 大家砌磋下, 他最終意以棋會友!
係就好呀~YAHOO岩唔岩?

引用:
原帖由 s0013068 於 2009-3-21 13:05 發表

我一項獎都無拎過, 佢好高ga la~!
得閑教下我
哈..哈…哈, 你客氣 la.
教下, 他就不敢,
大家砌磋下棋藝就 ok !

引用:
原帖由 tykm2000 於 2009-3-21 13:09 發表
小朋友不要心灰,來日方長。我信有志者事竟成。
多謝你對小兒的鼓勵。 對呀, 有志者, 事竟成!

引用:
原帖由 logtincom 於 2009-3-23 12:23 發表
YAHOO岩呀, 我今晚講比佢聽, 時間再约, pm 聯络!

我個人諗天才並非決定性,反而時間真係問題。
場上一分鐘,場下十年功,玩乜都係一樣。每個項目都投入相同的時間,好難有一項有較佳成績。

引用:
原帖由 logtincom 於 2009-3-23 12:23 發表
你有否參加香港的象棋賽, 若有,我們可能巳過面, 因為, 一有比賽, 小兒都會參加, 見下班棋友仔 (即使是不分龄的賽事)。
不過,   打左 乒乓球 后, 就 减少左!

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-3-23 12:31 發表
我個人諗天才並非決定性,反而時間真係問題。
場上一分鐘,場下十年功,玩乜都係一樣。每個項目都投入相同的時間,好難有一項有較佳成績。
绝對同意, 每個項目,若想取成績, 都要投入大量的時間,
所以, 小兒打乒乓球后, 巳少玩跆拳和跑步,
練少D, 唔冇話拎奬, 受傷入廠就有份!

發新話題