發新話題

Daddy,你估乒乓球賽我可拎獎嗎?

引用:
原帖由 MAMA 於 2009-3-20 12:53 發表
P.S : 他曾在兩個不同項目的全港小學賽得過前三名 (跆拳, 象棋)。

已經很棒了!

Thanks !

引用:
原帖由 MAMA 於 2009-3-20 12:45 發表

在香港會打乒乓球的小朋友多得很,競爭激烈, 要獲獎殊不容易!
(少人玩的較易得獎)
正如入大學一樣,冷門的学科比較易入!

對呀, 相對乒乓球, 跆拳, 象棋較冷門

跆拳打單循環, 每磅數組,最多也是百多人( 5 )

象棋全港小學賽也只有150-160人參加,

乒乓球小學賽應不只這數目(詳情不知, 因小兒冇參加過)

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-3-20 11:40 發表
唔係冇機會,不過睇你之後既造化laliness" />

...., 希望他能遇到世外高人, 打通任督二脈, 脫胎換骨,打球功力突飛猛進 la!

一塊獎牌係實力最好ge”成績表”。而實力係要用汗水換返來的。有無天份並唔重要,只要勤力鍛練,俾心机鑽研,一定有回報,所為”一分耕種,一分收穫”嘛。運動比賽係無”乎look”呢樣嘢,應該俾多d恆心同堅持去爭取每一天ge進步。

引用:
原帖由 wonfat 於 2009-3-20 10:51 發表
細BlueSky有很多比賽經驗, 心理質素不弱, 只要努力學習各種技術, 都可以在競爭激烈的男子比賽中取得成績 liness" />liness" />
多謝對小兒的鼓勵!

他真的參加過很多比賽, 但我發覺比賽時的心理素質, 與他在這項目自己的技朮水準有很大關係! 他乒乓球技術不好, 比賽經取驗不足, 打分時很難把他在其他比賽的良好心理質素轉移到乒乓球賽中!

記得有一年他在廣州參加穗港澳象棋邀請賽, 有一局他處於下風, 形勢大劣,

他沉著應戰, 最終輸了,但香港象總領隊事後讚他心理素質很好, 處劣勢時,

看不出有情緒波動!

有一次他參加跆拳搏擊比賽,賽後, 對手的教練在一跆拳網討論區, 讚他在搏擊場上,有大將之風!

有些時后, 他在乒乓球打分時, 上述的沉著,冷靜不見了,越打越' 蚊',  脾氣變得暴躁,
良好的心理質素去左邊呢? 令我百思不得其解!

最好笑, 我和一位乒乓球教練談到小兒打波時的脾氣問題,

他答我: 打得唔好, 世界冠軍都會!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-21 00:14 發表

對啊, 特別系打乒乓波, 基本功是冇得速成的!
乒乓球比賽經驗, 又須要時間去累積的!
yes,i agree!!

引用:
原帖由 thynk 於 2009-3-21 00:27 發表
一塊獎牌係實力最好ge”成績表”。而實力係要用汗水換返來的。有無天份並唔重要,只要勤力鍛練,俾心机鑽研,一定有回報,所為”一分耕種,一分收穫”嘛。運動比賽係無”乎look”呢樣嘢,應該俾多d恆心同堅持去 ...
同意, 一塊獎牌係實力最好ge”成績表,實力系用汗水換返來的!

但在高水平比賽中, 每位選手都是勤力鍛練,汗水大家流得差唔多,  那時后, 天份就是一重要因素了!

謝謝你的忠告

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-21 00:30 發表

多謝對小兒的鼓勵!

他真的參加過很多比賽, 但我發覺比賽時的心理素質, 與他在這項目自己的技朮水準有很大關係! 他乒乓球技術不好, 比賽經取驗不足, 打分時很難把他在其他比賽的良好心理質素轉移到乒乓球 ...
我唸:
1.
你囝囝对乒乓球ge興趣比其他更濃厚。
2.
佢好希望係好短ge時間有成績比你睇。
3.
佢未到明白球理ge水平,唔知錯係边樹。

上面第12項引發咗一d对佢負面ge影響,就係。急係好影響情緒,球類对持ge比賽節奏太快,好考個人ge反應,意志同耐性,難度比起其他運動更高。要d時間去磨練。
上面第3項就要教練於練習時慢慢灌輸俾佢,幫助日後枝術層面上ge提升。

小弟愚見,應該減慢佢对急於提升枝術ge渴求,而去鍛練点去控制個球,包括落点、球速及節奏。當佢能自如地控制個波,就能好快去掌握新ge打法同枝術。

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-21 00:48 發表

同意, 一塊獎牌係實力最好ge”成績表,實力系用汗水換返來的!

但在高水平比賽中, 每位選手都是勤力鍛練,汗水大家流得差唔多,  那時后, 天份就是一重要因素了!

謝謝你的忠告
據我ge理解,天份只係人对某一些事領悟力高,比身边ge人快一步掌握到姐。有天份唔代表其實力,也不是至勝ge関鍵。
多d鼓勵你囝囝,think positive.

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-20 16:49 發表
[quote]原帖由 yk_tung 於 2009-3-20 11:45 發表

其實, 要在全港賽拎獎, 時間和金錢(找個一流教練,一對一長時間訓練)都重要,但乒乓球方面的天份更為重要,
哈.哈. ...
天份都重要,中國隊有天份的都無幾個,只是勤力,人打一小時,我打3小時。
王勵勤也只是條件比較好。
馬琳是有天份,頭腦比較靈活。

小朋友不要太介意勝負,有沒有獎狀,只要你有盡力去應負每場賽事,享受比賽的過程,能打出自己應有的水平,這就是勝利了

引用:
原帖由 thynk 於 2009-3-21 01:34 發表

據我ge理解,天份只係人对某一些事領悟力高,比身边ge人快一步掌握到姐。有天份唔代表其實力,也不是至勝ge関鍵。
多d鼓勵你囝囝,think positive.
小兒打乒乓球的天份不高, 但勝在勤力,
希望他能做到' 人一能之己百之' ,以 勤力補天份之不足吧!

引用:
原帖由 松本然 於 2009-3-21 02:17 發表
小朋友不要太介意勝負,有沒有獎狀,只要你有盡力去應負每場賽事,享受比賽的過程,能打出自己應有的水平,這就是勝利了liness" />
打乒乓球都是娛樂, 我都希望他不要太介意勝負, 但小朋友很難做到!
乒乓球獎項可能不太重要, 因為小兒只有個9 個月波齡, 拎獎對於他來說, 太 遙遠了•
但他會介意每場賽事的勝負,
其實, 過往其它的比賽的經驗, 令他知道以平常心去參予每場比賽, 最能發揮自己應有的水平,
但打乒乓球,他暫時未能做到!

他曾在兩個不同項目的全港小學賽得過前三名 (跆拳, 象棋)
咁都好勁啦!!
小弟12歲,到e家 都冇係全港小學賽得過前三名- -第5就有既(國際象棋)不過都冇玩3年左右.....
努力練波就有機會,不要放棄哦!!可能全港小學賽 的確係幾多勁人下,不過輸左都唔洗傷心,失敗係成功之母!!比賽只係令你吸收經驗,第1名果d都只係得個名,不要看得太重!!

引用:
原帖由 thynk 於 2009-3-21 01:14 發表

我唸:
1.
你囝囝对乒乓球ge興趣比其他更濃厚。
2.
佢好希望係好短ge時間有成績比你睇。
3.
佢未到明白球理ge水平,唔知錯係边樹。

上面第1同2項引發咗一d对佢負面ge影響,就係’ ...
[img]http://hk.l.yimg.com/hk.yimg.com/i/icon/16/[/img]  [img]http://hk.l.yimg.com/hk.yimg.com/i/icon/16/[/img] [img]http://hk.l.yimg.com/hk.yimg.com/i/icon/16/[/img]
你好厲害, 指出了問題所在, 我現在明白了!
你說得對:

1.我囝囝对乒乓球ge興趣真糸比其他更濃厚。

2.佢好希望係好短ge時間有成績 ( 但不是比我睇, 他不會在意其他人的感想, 最聽緊要是打得好!)

3.佢未到明白球理ge水平,唔知錯係边樹。(這是問題樣核心[img]http://hk.l.yimg.com/hk.yimg.com/i/icon/16/[/img], 打波時, 他老是不明白為甚麼打不好, 打失, 於是, 越打越 '蚊' )

上面第12項引發咗一d对佢負面ge影響,就係

冇錯 la, 是一大問題, 佢教練都这樣說!
你說他應該減慢对急於提升枝術ge渴求, 但這點較難,
因為他想盡快提升枝術, 赢身邊的波友!
真的多謝你的意見

真係好多才能wo...
棋藝高手...又跆拳精英...
如果有機會既真係好想同佢捉番盤...
向高手學習學習

引用:
原帖由 logtincom 於 2009-3-21 10:46 發表
真係好多才能wo...
棋藝高手...又跆拳精英...
如果有機會既真係好想同佢捉番盤...
向高手學習學習liness" />
謝謝你對小兒的讚賞
哈..哈..哈, 他只是在同齡的小朋友中, 在這兩項活動拎過獎而矣, 不能算甚麽高手或精英,
有機會, 大家砌磋下, 他最終意以棋會友!

小朋友不要心灰,來日方長。我信有志者事竟成。
主板:龍張(直)
正手:省狂
反手:R7
*******努力打大波*******

引用:
原帖由 花落.無聲 於 2009-3-21 10:34 發表
他曾在兩個不同項目的全港小學賽得過前三名 (跆拳, 象棋)
咁都好勁啦!!
小弟12歲,到e家 都冇係全港小學賽得過前三名- -第5就有既(國際象棋)不過都冇玩3年左右.....
努力練波就有機會,不要放棄哦!!可能全港小學賽  ...
你曾在全港小學賽得過第5名(國際象棋),    [img]http://hk.l.yimg.com/hk.yimg.com/i/icon/16/[/img],
那麽, 我們可能見過面了, 你有去參加廣東省少兒三棋百傑萬人大賽,争取廣東省國際象棋百傑稱號嗎?
當曰我見到香港國際象棋和圍棋都有小朋友代表。

你誤會了, 小兒並沒有參加過乒乓球全港小學賽,以后都冇機會
因為他學校沒有乒乓球校隊, 明年他升中學啦!

你說得對,  輸左都唔洗傷心,失敗係成功之母。比賽係吸收經驗!

Thanks !

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-21 13:20 發表

你曾在全港小學賽得過第5名(國際象棋),    ,
可能我們見過面, 你有去參加廣東省少兒三棋百傑萬人大賽,争取廣東省國際象棋百傑稱號嗎?
當曰我見到香港 ...
我老豆退休先開始學打乒乓波, 短短幾年已經係兩區冠軍, 好多乙丙組都唔係佢手腳, 就係我老豆唔怕輸, 今次輸左, 下次再來, 所以進步神速
其實佢係心理上應該比好多初學者好好多, 你都話佢象棋囉過成績, 咁佢一定知捉棋最緊要冷靜同分析, 而跆拳就係反應加體能(小弟曾經都學到黑帶), 一動一靜, 佢呢兩樣野已經有, 所欠既只係技術同臨場經驗.  你仔仔咁有興趣, 再加上有個好既教練. 一定更加打得好.
我送多一句俾你仔仔:"學無前後, 達者為先",

發新話題