70 1234
發新話題

Daddy,你估乒乓球賽我可拎獎嗎?

Daddy,你估乒乓球賽我可拎獎嗎?

昨天, 兒子對我說:

"Daddy ,你估我將來拎唔拎到乒乓球賽的奬

我説:

"比較難, 因為對手太強, 香港小朋友的乒乓球水準太高了!

你勤力練習, 幾年後地區的分齡賽,可能有小小的機會,

全港賽就冇乜可能了!"

他默言不語

, 每個人的天份不同, 時間有限, 不是每樣比賽都可拎 獎的

yes, i agree!!

回復 1# 的帖子

欲速不達...啊 小孩子
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

BlueSky, 若他努力, 會拿到獎的!

小娃娃....你可知道....巨浪翻起比船桅高

慢慢黎 ~ 俾人炒多幾場先啦 !

不過聽你咁講~ 其實你小朋友都幾叻

我o靚仔既時候邊識打波 足棋丫~ 睇卡通片就叻 !
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

細BlueSky有很多比賽經驗, 心理質素不弱, 只要努力學習各種技術, 都可以在競爭激烈的男子比賽中取得成績

唔係冇機會,不過睇你之後既造化la
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-3-20 11:40 發表
唔係冇機會,不過睇你之後既造化laliness" />
同意............
如果你個仔要拎獎,睇你放幾多時間和金錢落去。

引用:
原帖由 wonfat 於 2009-3-20 10:51 發表
細BlueSky有很多比賽經驗, 心理質素不弱, 只要努力學習各種技術, 都可以在競爭激烈的男子比賽中取得成績 liness" />
I agree
He started late but he has much better physical than many other kids.!
"全港賽就冇乜可能了!""
This is too discouraging.
I rather say, you have to pay much more (in term of money and time) to win!
At the same time tell him to enjoy the game!

I like王楠and the reason is she享受比賽

"有人說過,做人應該“隻問耕耘不問收獲”,因為人可以控制過程,但不能控制結果,控制過程所以努力耕耘,不能控制結果,所以不問收獲。王楠的“享受比賽”,其實正是“隻問耕耘不問收獲”,盡情付出過,努力過,至於最后金牌、銀牌,還是一無所有,讓上天來決定吧———“享受比賽”裡面洋溢著耀眼的快樂和自信。"

But of cause she already has many gold metals la!
wakakakakaka

你個仔已經好叻....起碼佢有爭勝心!
回想自己細個時,點會問爸爸我有無機會
討厭輸波,但無奈已成習慣!

回想自己細個時,點會問爸爸我有無機會拿咩咩咩獎丫....
而家d小朋友真係進步左,不過...一定要比佢知道什麼是"勝不驕,敗不餒'
咁樣至會再進步,因為時下亦有好多叻唔切既小朋友架!!!
討厭輸波,但無奈已成習慣!

引用:
原帖由 poon 於 2009-3-20 13:32 發表

而家d小朋友真係進步左,不過...一定要比佢知道什麼是"勝不驕,敗不餒'
Agree x 100
but nowadays it is VERY hard to do for kids...

引用:
原帖由 vr1717 於 2009-3-20 10:05 發表
小娃娃....你可知道....巨浪翻起比船桅高

慢慢黎 ~ 俾人炒多幾場先啦 !

不過聽你咁講~ 其實你小朋友都幾叻

我o靚仔既時候邊識打波 足棋丫~ 睇卡通片就叻 !
哈.哈..哈.你引欧瑞强的漁火閃閃歌词都幾貼切亚!
"小娃娃....你可知道....巨浪翻起比船桅高"

"南風輕輕送木船,誰去掌木櫓,
小娃娃 你可知道, 碰著風急看運數"

哈.哈..哈., 他巳俾人炒左好多場啦
巳報名3月29 日的 南区月賽, 对住班 高手, 又被炒啦!

[quote]原帖由 yk_tung 於 2009-3-20 11:45 發表

其實, 要在全港賽拎獎, 時間和金錢(找個一流教練,一對一長時間訓練)都重要,但乒乓球方面的天份更為重要,

.., 時間就有, 可惜冇錢, 更重要的是冇天份 (全港爭雄, 冇天份是不可能的),
睇尼都系拎獎冇望!

[quote]原帖由 hkcuber 於 2009-3-20 12:24 發表

I would like to encourage him. But  he is not an inborn table tennis player, it is hard to get any prizes in 全港賽 even he practises hard.  There are many excellent  kid table tennis players in Hong Kong.

I just told him the fact "
全港賽就冇乜可能了! "

不過, 我知道他享受打乒乓球的樂趣, 其實, 興趣不一定要拎奬,

他叫我估他在乒乓球賽會否拎奬, 只是父子間的閒話家常,隨便說說而矣!

Prizes are not so important to him, otherwise, he will not spend most of his time on learning a new sport ---- table tennis.  

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-3-20 09:53 發表
BlueSky, 若他努力, 會拿到獎的!

多謝鼓勵!

引用:
原帖由 Lemon仔 於 2009-3-20 09:57 發表
add oil!!

多謝鼓勵!

引用:
原帖由 poon 於 2009-3-20 13:32 發表
回想自己細個時,點會問爸爸我有無機會拿咩咩咩獎丫....
咁樣至會再進步,因為時下亦有好多叻唔切既小朋友 ...

"勝不驕,敗不餒', 汫得好, 一定要佢記住,

希望他能付諸實行!

跌倒, 爬起身, 靠佢自己啦!

引用:
原帖由 s0013068 於 2009-3-20 13:24 發表
同意
加油! 努力D練習!
勝負非關鍵!

多謝對小兒的鼓勵! 同意 "勝負非關鍵!"

最緊要他享受這活動的樂趣

引用:
原帖由 乒乓人 於 2009-3-20 09:46 發表
欲速不達...啊 小孩子

對啊, 特別系打乒乓波, 基本功是冇得速成的!

乒乓球比賽經驗, 又須要時間去累積的!

70 1234
發新話題