29 12
發新話題

【齋吹】重要訊息....(酒樓埋單)

【齋吹】重要訊息....(酒樓埋單)

各位親愛的網友, 相信大家都會出外吃飯. 在埋單時也會略略看一看單價, 一般而言, 若不是離心目中價錢太遠的話, 也不會每一項都check. 所以, 若酒樓方面『不小心』計錯數, 客人便會蝕抵了. 正所謂小數怕長計. 大家切記小心查核脹單.

朋友個案: 吃罷後埋單check的時候, 發現單據問題如下.

45+36+65+68+98+88+8+68+42  = $518!!!

賬單清楚列明每項收費,但係加起總數竟然多了$30, 還要再加一,一共多收$33!!!

向侍應投訴 , 回應是電腦出錯(?!), 立即退回現金 $30; (仍多收$3加一)

所以大家要小心. 因為若然是酒樓電腦出錯, 相信不會有人自動通知客人取回多收金額!
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

電腦都會計錯數既.....
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

7蚊一位茶錢, 仲要加一
非常呃錢

i agree!!

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-3-18 10:43 發表
電腦都會計錯數既.....
咁就大鑊. 無啦啦計多卅蚊的話, 相信不會一晚計錯一張單咁少. 可能整晚都計錯.

因為以單多見, 根本有既數都 list 左出黎, 而電腦都可以計錯的話.

每檯卅蚊...........可能有D唔止.......

引用:
原帖由 防守王 於 2009-3-18 10:48 發表

咁就大鑊. 無啦啦計多卅蚊的話, 相信不會一晚計錯一張單咁少. 可能整晚都計錯.

因為以單多見, 根本有既數都 list 左出黎, 而電腦都可以計錯的話.

每檯卅蚊...........可能有D唔止.......
呢樣先係佢神奇既地方
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

電台節目"甜心家族"都提過, 可能只是個別酒樓集團的錯誤

引用:
原帖由 wonfat 於 2009-3-18 10:49 發表
電台節目"甜心家族"都提過, 可能只是個別酒樓集團的錯誤
咦!! 呢個問題...........仲要係個別集團的錯誤.....以集團黎計.......

老實講, 錯就無得講, 不過客人真係有責任check單. 唔好介意比女朋友話你小心眼.

引用:
原帖由 sleeper 於 2009-3-18 10:50 發表

邊間無良酒樓咁衰架?
其實我都只係提一提大家去check單. 而非話某酒樓或集團欺詐.........

人地可能係無心, 或者真係電腦錯誤..........

所以我先至無post間酒樓出黎o者!

嘩, 有證有據, 好 的食肆; 只欠一張食肆招牌相!

回復 11# 的帖子

張單其實有印到間食肆出黎. 不過我唔想post出黎.....危險嫁.

人地真係或者如果極有可能性之下電腦出錯的話.............

引用:
原帖由 防守王 於 2009-3-18 08:33 發表
張單其實有印到間食肆出黎. 不過我唔想post出黎.....危險嫁.

人地真係或者如果極有可能性之下電腦出錯的話.............
好有厚道!

回復 13# 的帖子

其實我只係想提一提大家去食飯時, 埋單記得check. 免左不必要, 無為既損失.

我每次去親茶樓飲茶埋單都會check單,因為我都試過計多左而要無lala畀多幾十蚊.
anyway, thanks for your advice.

我覺得防兄應該向酒樓or 集團投訢,如果computer錯咁早市好易現形, 因早茶amount唔大, 酒樓唔會唔理, 你喎間係潮州菜酒家,如果係集團更加要投訢(如稻x,美x), 因呢d唔會係公司出古惑

引用:
原帖由 bartender 於 2009-3-18 14:42 發表
我覺得防兄應該向酒樓or 集團投訢,如果computer錯咁早市好易現形, 因早茶amount唔大, 酒樓唔會唔理, 你喎間係潮州菜酒家,如果係集團更加要投訢(如稻x,美x), 因呢d唔會係公司出古惑
其實呢個係我個friend send比我, 然後我又post出黎, 提一提大家!!

希望大家小心. 而我每一次check單都會續行續行去睇.

亦試過好多次, 無啦啦都計多一兩碟. 特別係打邊爐.

但周不時同朋友搶埋單,沒時間check單

引用:
原帖由 Tam校長 於 2009-3-18 11:59 發表
但周不時同朋友搶埋單,沒時間check單
Tam校長的朋友真nice!

回復 19# 的帖子

咁我地得閒約Tam校長食下飯先!!

歡迎之至

29 12
發新話題