發新話題

送兒子一塊Yasaka Extra Offensive波板

送兒子一塊Yasaka Extra Offensive波板

星期六, 送兒子一塊Yasaka Extra Offensive波板 , 之前, 他用 Yasaka YE.

昨天, 他和自己會波友打分, 先用新板打, 但控制波的能力及手感,
兩塊扳很不同 ( 雖然正反手的膠皮, 新舊板都一樣)! 打不好, 又用返舊板 , 但他又愛新板正手攻波時增強的速度和力量, 打打下又用新扳, 又新又舊, 最后,手感大亂,越打越差 。

他報了名打香港乒乓球論壇 【南區月賽】3月29日,  全港公開青少年乒乓球錦標賽, 4 月 10 日。今星期學校考試 停打波, 我估他應不夠時間適應新板,所以叫他 打完两個比賽后才用新板。唔系【南區月賽】,
每局 2 分到拎唔到就惨啦!

Yasska YE , 轉Yasaka Extra Offensive波板 , 正反手的膠皮, 新舊板都一樣, 為甚麼他好似打差了, 不是說Yasaka Extra Offensive有更大 sweet point 嗎?

引用:
原帖由 raymondsir036 於 2009-3-16 06:22 發表
very good father!!
Thanks

引用:
原帖由 tykm2000 於 2009-3-16 08:36 發表
YEO面材比YE的硬,要花一點時間適應。不用慌,小朋友適應力好強,好快無事。
謝謝!
你説得對, 要花一點時間適應, 但比賽快到了, 應不夠時間!
如果適應到, YEO 是否好D 呢?

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-3-16 09:47 發表

BlueSky, 汝都好落本喎, 希望你囝囝有預期的成績喇!
謝謝!

希望【南區月賽】,他能有一半對局中,拿3 分或以上,

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-3-16 10:43 發表
兩塊板感覺都好唔同...慢慢來la....打多幾次,可能適應到了...
正反手的膠皮, 新舊板都一樣, 為甚麼打出來效果不一樣,
是否波板的影嚮比膠皮大呢?

引用:
原帖由 日本叔叔 於 2009-3-16 12:22 發表
yeo品控參次,好o既當然硬得黎有速度兼食波,唔好o既yeo打出來又慢又無力
請問何解 YEO  會品控參次呢?

引用:
原帖由 Lemon仔 於 2009-3-16 17:10 發表
好爸爸喔..
我塊球拍都係自己用零用錢買的.
哈..哈, 不是好爸爸, 我冇比零用錢我個仔架!

引用:
原帖由 MAMA 於 2009-3-16 17:48 發表

有D重80幾個gram, 有D重95個gram上, 就算重量一樣, 每塊既声响同彈力都唔同
問YEO好唔好打真係好空泛, 所以最好揀多幾塊試下邊塊適合自己打多D!liness" />
嘩,買板都那麼多學問....好複雜!

多謝你的意見呀!

引用:
原帖由 MAMA 於 2009-3-16 22:47 發表

我初時都唔知! 係上網先知架, 其實每塊板主要都係用天然ホ材制成,
每塊既質量都不同, 段不可以用甚麼MODEL同牌子去厘定,
有時一塊百零蚊既銀河, 揀到好的話分分鐘好過數百元的板,
都是撞手神罷!
那麽就要講缘分啦!  

在世界樂某角, 有一棵大樹由種子發芽的一天, 巳注定成長后會被分為數拾或數百塊乒乓球拍,
哈..哈..現有一塊落在我兒子手上, 真是一種缘分!

引用:
原帖由 thynk 於 2009-3-17 01:14 發表
E+d器材性能太複習啦,要選適合自己打法更加講”緣份”,ha!ha!

小弟愚見,為初學者選購器材,越簡單越好。
純木底扳五夾或七夾,在一般擋球及扣球差別較小,球速快慢視乎本身發ge力量,容易控制。
而不同廠家出 ...
明白了, 好詳細呀, 謝謝!

引用:
原帖由 thynk 於 2009-3-18 00:54 發表

唔洗客氣。
我個仔同你囝囝差唔多大,停咗三幾年,近呢幾個月先打返。我都係物色緊啱佢打ge器材。認真唔容易ga
既然他們年紀差唔多大,不如讓他們砌磋下啦, 小兒是乒匯會員,
今星期六晚會去【乒匯球局】。

地點: 官湧體育館
時間: 9-11pm (待確認)

有興趣, 可聯絡太陽之子報名!

引用:
原帖由 thynk 於 2009-3-19 01:04 發表

玩吓都ok嘅,不過到時你囝囝要讓吓佢先得la。
等呢期佢考完個試再約。
OK! 小兒今星期五將考完試, 所以放佢去玩!
哈...哈...哈....你客氣啦! 小兒是新手, 玩咗乒乓球9 個月, 所以到時請你小朋友手下留情就真!

引用:
原帖由 s0013068 於 2009-3-19 11:25 發表
打熟D先會習慣, 唔好成日換
謝謝你的意見

小兒决定用新板 Yasaka Extra Offensive, 希望盡 快適應 la!

發新話題