34 12
發新話題

送兒子一塊Yasaka Extra Offensive波板

送兒子一塊Yasaka Extra Offensive波板

星期六, 送兒子一塊Yasaka Extra Offensive波板 , 之前, 他用 Yasaka YE.

昨天, 他和自己會波友打分, 先用新板打, 但控制波的能力及手感,
兩塊扳很不同 ( 雖然正反手的膠皮, 新舊板都一樣)! 打不好, 又用返舊板 , 但他又愛新板正手攻波時增強的速度和力量, 打打下又用新扳, 又新又舊, 最后,手感大亂,越打越差 。

他報了名打香港乒乓球論壇 【南區月賽】3月29日,  全港公開青少年乒乓球錦標賽, 4 月 10 日。今星期學校考試 停打波, 我估他應不夠時間適應新板,所以叫他 打完两個比賽后才用新板。唔系【南區月賽】,
每局 2 分到拎唔到就惨啦!

Yasska YE , 轉Yasaka Extra Offensive波板 , 正反手的膠皮, 新舊板都一樣, 為甚麼他好似打差了, 不是說Yasaka Extra Offensive有更大 sweet point 嗎?

very good father!!

YEO面材比YE的硬,要花一點時間適應。不用慌,小朋友適應力好強,好快無事。

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-16 02:48 發表
星期六, 送兒子一塊Yasaka Extra Offensive波板 , 之前, 他用 Yasaka YE.

昨天, 他和自己會波友打分, 先用新板打, 但控制波的能力及手感,
兩塊扳很不同 ( 雖然正反手的膠皮, 新舊板都一樣)! 打不好, 又用返舊板  ...
BlueSky, 汝都好落本喎, 希望你囝囝有預期的成績喇!

兩塊板感覺都好唔同...慢慢來la....打多幾次,可能適應到了...
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

引用:
原帖由 raymondsir036 於 2009-3-16 06:22 發表
very good father!!
Thanks

引用:
原帖由 tykm2000 於 2009-3-16 08:36 發表
YEO面材比YE的硬,要花一點時間適應。不用慌,小朋友適應力好強,好快無事。
謝謝!
你説得對, 要花一點時間適應, 但比賽快到了, 應不夠時間!
如果適應到, YEO 是否好D 呢?

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-3-16 09:47 發表

BlueSky, 汝都好落本喎, 希望你囝囝有預期的成績喇!
謝謝!

希望【南區月賽】,他能有一半對局中,拿3 分或以上,

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-3-16 10:43 發表
兩塊板感覺都好唔同...慢慢來la....打多幾次,可能適應到了...
正反手的膠皮, 新舊板都一樣, 為甚麼打出來效果不一樣,
是否波板的影嚮比膠皮大呢?

Why choose YEO?
Many say it is quite hard to control wor!
I thought Ma Lin Soft Carbon or Max 3D carbon has larger sweet spot tim!

But of cause, most trainer say carbon is not good for beginner and all wood are better.
Faster blade is no good for beginner too, as he may not learn how to use his own power.  Did his teacher recommend YEO for him?

引用:
原帖由 日本叔叔 於 2009-3-16 12:22 發表
yeo品控參次,好o既當然硬得黎有速度兼食波,唔好o既yeo打出來又慢又無力
請問何解 YEO  會品控參次呢?

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-16 12:25 發表

Both very important and some time they need to match!
Also as they are made of woods, even same model (different weight) could be different too!
Many (like me) change blade very often but this would affect "hand feel" for sure!

Many teacher recommend simple U4 MC2 or Sword from 世奧得 with CJ8000 only for beginner, as it is low cost and all woods.  More expensive choose would be Stiga AC or OC, those are very common too.

But of cause, I just read about them and this teacher would be able to make better recommendation.

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-16 12:28 發表

請問何解 YEO  會品控參次呢?
Woods are living thing, hard to control regardless!
Cheaper blade (about $100) vary a lot too

I heard the best QC are from Butterfly but they are expensive and still vary from blade to blade.

引用:
原帖由 Lemon仔 於 2009-3-16 17:10 發表
好爸爸喔..
我塊球拍都係自己用零用錢買的.
哈..哈, 不是好爸爸, 我冇比零用錢我個仔架!

引用:
原帖由 MAMA 於 2009-3-16 17:48 發表

有D重80幾個gram, 有D重95個gram上, 就算重量一樣, 每塊既声响同彈力都唔同
問YEO好唔好打真係好空泛, 所以最好揀多幾塊試下邊塊適合自己打多D!liness" />
嘩,買板都那麼多學問....好複雜!

多謝你的意見呀!

引用:
原帖由 MAMA 於 2009-3-16 22:47 發表

我初時都唔知! 係上網先知架, 其實每塊板主要都係用天然ホ材制成,
每塊既質量都不同, 段不可以用甚麼MODEL同牌子去厘定,
有時一塊百零蚊既銀河, 揀到好的話分分鐘好過數百元的板,
都是撞手神罷!
那麽就要講缘分啦!  

在世界樂某角, 有一棵大樹由種子發芽的一天, 巳注定成長后會被分為數拾或數百塊乒乓球拍,
哈..哈..現有一塊落在我兒子手上, 真是一種缘分!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-3-16 12:25 發表

E+d器材性能太複習啦,要選適合自己打法更加講”緣份”,ha!ha!

小弟愚見,為初學者選購器材,越簡單越好。
純木底扳五夾或七夾,在一般擋球及扣球差別較小,球速快慢視乎本身發ge力量,容易控制。
而不同廠家出品ge專業板性能好唔同,有d面材軟板心硬、有d係面材加硬而板心軟…一般都係為某一種打法而設計.等令公子基本功扎實d再向教練請教吧。

至於膠皮方面都係選一些全能型,不能太彈或太粘,否則會增加學球難度。
如果掃球或擋波能夠感覺到個波撞到塊板就ok啦。否則就係大彈。

YEO係塊唔錯ge底板,面材偏硬,千祈唔好心急,練習多幾次掃球,就會慢慢適應到+la。CJ8000,sriver EL,Flextra 都好啱初學者使用。

引用:
原帖由 thynk 於 2009-3-17 01:14 發表
E+d器材性能太複習啦,要選適合自己打法更加講”緣份”,ha!ha!

小弟愚見,為初學者選購器材,越簡單越好。
純木底扳五夾或七夾,在一般擋球及扣球差別較小,球速快慢視乎本身發ge力量,容易控制。
而不同廠家出 ...
明白了, 好詳細呀, 謝謝!

記得從前讀書時, 打乒乓球好似簡單d. 家下d板又話炭又話金屬, 膠皮又話灌膠, 又話內能...初時真系一頭霧水. 如果吾系為買塊板比囡囡練波+比賽, 我也不會知道今時今日的乒乓世畀.

引用:
原帖由 kaka061011 於 2009-3-17 16:57 發表
記得從前讀書時, 打乒乓球好似簡單d. 家下d板又話炭又話金屬, 膠皮又話灌膠, 又話內能...初時真系一頭霧水. 如果吾系為買塊板比囡囡練波+比賽, 我也不會知道今時今日的乒乓世畀.
咁要多d上來學多d野了,為女兒準備了.^^
思樂乒
eat to live, play & love
---------------------------------------------------------------------------------------
豈不知在場上賽跑的都跑,但得獎賞的只有一人?你們也當這樣跑,好叫你們得著獎賞。 凡較力爭勝的,諸事都有節制,他們不過是要得能壞的冠冕;我們卻是要得不能壞的冠冕。  所以,我奔跑不像無定向的;我鬥拳不像打空氣的。 (林前9:)

34 12
發新話題