40 12
發新話題

【集體回憶】: 香港乒壇聖地

引用:
原帖由 jack 於 2009-3-2 14:10 發表
郭大俠果然內功深厚, 原來已有幾十年功力
直板偶象 - 莫非係另一個神州郭大俠
無幾十年功力咁誇,因為中間停咗廿幾年。
你講嗰個神州郭大俠唔知係咪我講嗰個

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-3-2 14:06 發表

成三十年前嘅事,記唔真啦,可能要搵old-cake幫手記下。
印象中當時無咁多甲乙丙丁,乜盃物盃。團體賽就有「初團」「中團」「高團」,最記得係睇黃耀榮打高團,佢板反手海底撈月,勵害非常,引到我都非常 ...
想當年(三十多年前)我的波都吾入流,有上去打過兩年初團,正宗倍跑份子...

重有一点,個場對我極有利(非常窄),我通常都可以係到打高兩成波..

引用:
原帖由 old-cake 於 2009-3-2 18:02 發表
重有一点,個場對我極有利(非常窄),我通常都可以係到打高兩成波..
哈哈,我「退枱=輸」嘅意識亦都係咁培養出嚟。

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-3-2 17:19 發表

無幾十年功力咁誇,因為中間停咗廿幾年。
你講嗰個神州郭大俠唔知係咪我講嗰個
我講果個神州郭大俠係 "郭 X 華" , 唔知你心入面果個係咪呢
不過我打波果時, 江 X 良已接上, 佢已經無打囉
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

嗯,估唔到你咁後生都識乒乓大俠

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-3-4 19:16 發表
嗯,估唔到你咁後生都識乒乓大俠liness" />
聽我以前阿sir講佢好勁架..
周圍走用正手拉....每日練體能極艱苦
``_||私ゾやスギメ愛ウネエ*░(((

乒匯乒乓球會
逢星期四 8:00-11:00pm 歌和老街室內運動塲

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-3-2 10:48 發表
這裡是乒總的總辦事處....
在灣仔其中一個街市入面.....
要上樓的liness" />
哈! 我幾年前上個一次, 去拿form

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-3-4 19:16 發表
嗯,估唔到你咁後生都識乒乓大俠liness" />
我咪同你差幾年之嘛 ~~ 中國乒壇巨星, 成名後, 都係得幾年貨仔玩, 就要退落黎
你估 JO 咩, 玩足幾十年
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

我都上都去~

引用:
原帖由 tonycheung 於 2009-3-4 23:19 發表

he is my idol too...i am still using 032 + 729
好懷念,032 + 729,絕配。

「 今早路經灣仔,拍下了這照片。今晚午夜夢迴,恍惚回到了十五、六歲時,在那兒進行著「初級杯乒乓球團體賽」,正在側身打出一記高吊孤圈球…… 」

好一句借景抒情

嗰晚真係瞓唔著,成兩點先出post

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-3-2 02:25 發表

我70年代中開始踏足這二樓單位,算來應該是廿多卅年前的事了
郭兄應該是 6, 7 歲時開始打球了吧?! 現在年紀不應太大 (還是相當年輕 )......

老實講, 我後生時已去過相中的乒總舊址報名打比賽, 放三張球枱, 地方較為淺窄....而樓下是食肆及街市, 相當攪笑!

小弟還親眼目睹過舊港隊如陳江華,黃耀榮等高手在此練習過......記憶猶新!

但可惜人去樓空, 乒總現已遷往奧運大樓了.......

然則上面已經係荒廢咗,或者已經租咗俾其他人

引用:
原帖由 wonfat 於 2009-3-2 10:51 發表
乒總灣仔會址   聽說有人在此戰死沙場 ar
咁邪???唔係啩???

兩年前上過去,有好多灰塵,but 令人回憶a lot
主板 格林卡
反手膠JO GOLD
正手膠BRYCE

睇怕都已經無人喺度打波

今日下午經過灣仔街市舊乒總總部門口
剛剛有人打開大厦閘門出來,便順更上去看看
不上由自可,一上到去,真係不勝唏噓,百感交雜
原本兩邊放枱的地方已變成貨倉,擺滿雜物,而中間迎然放了一張棧舊的joola枱
而枱旁有一張4尺高的木製裁判櫈..
看見這狹窄地方,不禁令我回憶起30年的隊友和比賽,,
   初团,,結志隊對金銀隊,,决賽,埋枱搏揪,打足九局オ分勝負,激列兢爭.比賽力拼
以前在這狹窄地方打波,,難怪我現在的打法仍是埋枱快攻,不會離枱,離枱便輸.
(當時主流打法是:左推右攻.及前三板拉加揪波連續,,什少離枱對拉)
  而在舊乒總牆上仍褂著當年香港名將的相(何麗沙,莫卡沙,許素虹,齊宝華.......)
有一位伯伯坐在寫字枱邊,我問他還有沒有租枱打波,
他說已沒有開放打波,還叫我去駱克市政book場
只好懷免一番,便走

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-3-2 14:06 發表

成三十年前嘅事,記唔真啦,可能要搵old-cake幫手記下。
印象中當時無咁多甲乙丙丁,乜盃物盃。團體賽就有「初團」「中團」「高團」,最記得係睇黃耀榮打高團,佢板反手海底撈月,勵害非常,引到我都非常 ...
當年都係黃耀榮應嚮我先轉打橫板吖

40 12
發新話題