40 12
發新話題

【集體回憶】: 香港乒壇聖地

【集體回憶】: 香港乒壇聖地

中年以上的球友,對這個二樓單位一定不會陌生。也許你和我一樣,都曾經在這兒留下汗水、留下激情、留下遺憾。

80年代初我開始淡出乒乓球公開賽,已不太清楚這單位在這之後扮演的角色。然而在這之前,香港不少重要的乒乓球賽,都是在這兒上演的。「凹」字形的單位,擺放著三張球枱,只有其中一張可以打中遠枱;跟今天「乒高」差不多高度的樓底,你無法想象如何在那兒放高球!然而,球員仍然是忘情地在那兒進行比賽,施展渾身解數,無怨無悔。

今早路經灣仔,拍下了這照片。今晚午夜夢迴,恍惚回到了十五、六歲時,在那兒進行著「初級杯乒乓球團體賽」,正在側身打出一記高吊孤圈球……

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄

多少年前的事呢. .今日郭大俠仍然 球技高強.原來早在十多二十年前已經是江湖中人, 失敬失敬
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-3-2 01:57 發表
中年以上的球友,對這個二樓單位一定不會陌生。也許你和我一樣,都曾經在這兒留下汗水、留下激情、留下遺憾。

80年代初我開始淡出乒乓球公開賽,已不太清楚這單位在這之後扮演的角色。然而在這之前,香港不少重要 ...
我認得呢....以前曾上過去一次

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-3-2 02:03 發表
我認得呢....以前曾上過去一次
太子你唔好話自己無喺上面打過波,講到自己咁後生

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2009-3-2 02:01 發表
多少年前的事呢. .今日郭大俠仍然 球技高強.原來早在十多二十年前已經是江湖中人, 失敬失敬
我70年代中開始踏足這二樓單位,算來應該是廿多卅年前的事了

早d 休息, 週二月賽的季軍奬牌等你拿
香港乒乓網

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-3-2 02:13 發表

太子你唔好話自己無喺上面打過波,講到自己咁後生
我係上面考過章...算唔算?

咩地方黎家?真係未去過@@"

這裡是乒總的總辦事處....
在灣仔其中一個街市入面.....
要上樓的

乒總灣仔會址   聽說有人在此戰死沙場 ar

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-3-2 02:39 發表
我係上面考過章...算唔算?
太子你係幾時上過去?好懷念,先該噚日摸上去睇下,唔知而家上面乜樣,係咪荒癈咗好耐。

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-3-2 11:47 發表

太子你係幾時上過去?好懷念,先該噚日摸上去睇下,唔知而家上面乜樣,係咪荒癈咗好耐。
好耐了...上過去兩次....

嘩......kwok sir 經已重返乒壇,將當年的汗水 ,激情 ,遺憾 ,一一然續

引用:
原帖由 mrke 於 2009-3-2 11:50 發表
嘩......kwok sir 經已重返乒壇,將當年的汗水 ,激情 ,遺憾 ,一一然續
汗水都仲有(打波無汗水就好得人驚 ),激情就真係無乜啦,為因我而家打波嘅心態同靚仔時都完全唔好啦。

乒總係咪仲係果度呀?
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

在這單位內有什麼比賽??

亞 kwok 現在仲好激
香港乒乓網

引用:
原帖由 raymondsir036 於 2009-3-2 12:46 發表
在這單位內有什麼比賽??
成三十年前嘅事,記唔真啦,可能要搵old-cake幫手記下。
印象中當時無咁多甲乙丙丁,乜盃物盃。團體賽就有「初團」「中團」「高團」,最記得係睇黃耀榮打高團,佢板反手海底撈月,勵害非常,引到我都非常想轉打橫板,只係因為另一個直板偶象太吸引而無轉
另外女子就許素紅啦,都經常喺上面出現。
青少年就記得清楚啲,當時乒總青少年賽全部在上面舉行,你無法想象點解咁多人擠喺上面,仲可以開三枱波,迫過乒工練波幾倍,而且比賽分開好多日打,我都唔記得我去咗幾多日都未打完個青少年。當年就出咗一班青少年隊:張文光、李學榮、羅錦通……,而家有啲都好似出返嚟打波。上個月先進我都撞返一個當年嘅對手,只係大家都已經幾十歲,無嘢好講。

我一個人喺度想當年,悶親大家,唔好意思。

郭大俠果然內功深厚, 原來已有幾十年功力

直板偶象 - 莫非係另一個神州郭大俠

Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

40 12
發新話題