26 12
發新話題

[是非] 球技進步,球品退步......可悲

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動

球技進步,球品退步......可悲

飛板、粗口、
輸咗輪唔起、贏咗不可一世可悲
笳癩997874

名字?。。
人到中年~想攀上高峰~談何容易?

球品呢樣野,張本智和及林昀儒,可比作曹操與關公,張本也有知心友,昀儒也有對頭人
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2023-4-20 11:30 發表
球品呢樣野,張本智和及林昀儒,可比作曹操與關公,張本也有知心友,昀儒也有對頭人
張本好無品?

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2023-4-20 13:50 發表

張本好無品?
某啲角度係, 自小就冇品

張本偷咗丹羽孝希嘅聲帶

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2023-4-20 14:07 發表

某啲角度係, 自小就冇品
除左嗌得大聲d之外暫時唔覺有其他野,願聞其詳

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2023-4-20 21:13 發表
除左嗌得大聲d之外暫時唔覺有其他野,願聞其詳
~~王者归来~~

佢可能打球時撞聾, 所以嗌得大聲
<-->
.

正常一架車、呠呠呠、無問題,但有架車、呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2023-4-21 18:28 發表
正常一架車、呠呠呠、無問題,但有架車、呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠呠 ...
這樣形容 不貼切
世界各地 也有法例規限 汽車 長按 喇叭的時間長度 和頻密度

而張本智和 在比賽中的 呼喊聲

裁判有沒有 判罰他呢?

如果沒有 就是(合法)

引用:
原帖由 速鳥 於 2023-4-20 11:30 發表
張本智和

可以比喻作父親

林昀儒
可以比喻作女兒

作為父親的可以比喻作曹操

也有知心友

引用:
原帖由 Oris 於 2023-5-13 21:19 發表

這樣形容 不貼切
世界各地 也有法例規限 汽車 長按 喇叭的時間長度 和頻密度

而張本智和 在比賽中的 呼喊聲

裁判有沒有 判罰他呢?

如果沒有 就是(合法) ...
因為他不是騷擾裁判,這樣叫嚴重不合理地影響對手的情緒。體育精精和道德操守應該比犯不犯規有更高層次。

引用:
原帖由 jw2388 於 2023-6-10 18:49 發表

因為他不是騷擾裁判,這樣叫嚴重不合理地影響對手的情緒。體育精精和道德操守應該比犯不犯規有更高層次。
但是如果比賽球員被嚴重影響情緒

裁判 應該可以判斷球員有沒有犯規

例如球員說粗口 飛板

裁判應該會警告或比牌的

所以如果裁判無比牌或警告

裁判覺得是合法而沒有影響對手

引用:
原帖由 jw2388 於 2023-6-10 18:49 發表

唔系騷擾裁判才比牌的

飛板去對方球員 或對球員說粗口

也不是騷擾裁判

引用:
原帖由 Oris 於 2023-6-10 21:34 發表

唔系騷擾裁判才比牌的

飛板去對方球員 或對球員說粗口

也不是騷擾裁判
我想表達的不是合不合法的問題,而是他做出惹人討厭的行為,騷擾對手情緒,勝之不武。

引用:
原帖由 jw2388 於 2023-6-11 09:20 發表

我想表達的不是合不合法的問題,而是他做出惹人討厭的行為,騷擾對手情緒,勝之不武。
騷擾對手只係你認為
@ @

哈哈…2+2 及 2x2 都是「四」,所以都啱,不同的只是出發點。

呠呠呠:提醒前面車輛開車,因為轉了綠燈,或是…想寸寸前面車輛
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 水行俠 於 2023-6-11 09:25 發表
騷擾對手只係你認為
你覺得只是我覺得咁樣做好騷擾?

賽場上,每人也有激發自己鬥志的方法,
至於是否有騷擾,真的好見人見智,只要
是合法的都是可以。
舉個有趣例:如果對手贏一球輸一球也沒
叫沒反應,又可否話對手好騷擾,贏球都
唔叫下,攪到我冇鬥心去打。
所以如果對手嗌得大聲你話係騷擾,咁唔
出聲又可否話騷擾呢?
冇品行為有好多,例如:
1 擦網、滴死:大叫大笑
2 贏一球:對住對手握拳大叫
3 輸球:掉板
等等……

BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

26 12
發新話題