發新話題

【先進運動會】乒乓球比賽

攪到一塌糊塗.

相較乒總辦的比賽,先進運動會的確有很多不善之處;特別是球証安排,上面的網友已經提出了。要球員客串球証,一來增加了球員的精神負擔,到自己比賽時可能因此打得不好;二來是作為球証的水平難保証。說實在,雖然我常打比賽,但我也沒有信心做好球証的工作,尤其是雙打。
另外是每場比賽的時間安排。每場比賽之間相隔時間太長,部分人可能會感到不耐煩。不過,對我這種經常氣力不繼的球員,反而是較有利的,因為每場比賽之間有足夠時間休息。大前提是只要每場比賽能按照預先編定的時間開賽,我是比較接受的。這方面總比地區分齡賽好得多,曾試過在地區分齡賽中呆等,也不知道下場什麼時間開始,直至我忍不住追問報到處,然後賽會卻只叫我等……
整體來說,收費20元的比賽計,我是沒有太大的怨言啦。

同大家分享一下先, 係咁樣既.....

第一. 主裁判會問自願裁判有無問題先至交比佢做. 即係話, 如果你自己認為唔多掂, 累, 或者對球例唔熟識.  當然可以拒絕.

第二, 作為比賽球員, 如果你覺得自願裁判同你對手friend到會有影響球賽不公的可能性, 你可以即時提出抗議. 不過呢個問題, 就算打乒總比賽都會發生. 因為裁判都係波友黎, 球圈咁細, 波友, 朋友, 老友, 通街都係, 無可避免!!!

第三, 先進運動會其實都係一個聯誼形式既比賽, 大家都係玩玩下. 一年咁多比賽, 又乒總, 又區賽, 又..............月賽, 元旦盃, 國慶盃.........(hkttf 辦), 何必咁計較. 都係遊戲一場呢.....

個人覺得, 打乒超, 月賽咪又係自己人做返, 會有專業裁判, 亦有唔多識球例既波友. 但係一直相安無事(可能有都無人知....哈哈)....但係正如呀貓話齋!!

More Game More Fun...打波o者!!!

我見到有個重離譜,當相方勝負而分簽晒名個球証竟然"拿拿淋”走出去打打波.........................過咗大約都有十幾分鐘賽會先發覺個場波計錯分.................個球証計咗3局2勝......................

最谷氣就係我打1/2/09個日,個場竟然無冷氣...............焗到我同對手球証都話焗

引用:
原帖由 off+ 於 9-2-2009 10:33 AM 發表
最谷氣就係我打1/2/09個日,個場竟然無冷氣...............焗到我同對手球証都話焗
你果場打完就開返啦,可能係你人的問題

不過我聽好多高手講,今次的比賽,真係攪得好差

引用:
原帖由 44_66 於 2009-2-9 10:30 發表 咁得意
重得意都有呀!
當大會叫A,B對賽。咁亞A就埋咗枱。B就係教練位預備緊。個球証又"拿拿淋"纙塊板出離叫亞A同佢"數"住先.....................

引用:
原帖由 44_66 於 9-2-2009 10:46 AM 發表

不材吾係羔首 , 不過真係覺得衰貓 d 月賽正好多
你知唔知點解今年乒x個比賽咁少人報名,
就係大部份都報名打hkttf的比賽

回復 15# 的帖子

hkttf 既乒超, 月賽, 同埋錦標賽, 好過其他好多啦.

大家只要當先進係一個嘉年華咪得囉!

引用:
原帖由 流星蝴蝶板 於 2009-2-9 11:41 發表 嚟個其實係嗰位紅衫、染啡紅髮嘅亞叔問題....我見佢好HIGH咁發老姣、扮風騷......態度輕率....仲攪嘢到一次揭咗兩塊分牌(2分),比賽球員又冇出聲(可能唔知喇)....

在時間上, 這個賽事要等差不多二個鐘至可以打下一場, 而乒總的比賽則平均要等候一個鐘左右: 乒總比賽 "勝"!

在裁判安排上, 這個比賽要球員自願擔當裁判, 而乒總則由自家裁判擔任, 就專業程度來說, 還是乒總比賽勝一籌!

引用:
原帖由 流星蝴蝶板 於 2009-2-9 12:25 發表 補充:唔係幫住大會,事實係嗰位亞叔以為做完球証就即刻攞板打波,大會職員問亞叔攞分紙,佢話打多幾板先,於是就好遲先比番大會,大會知道之後就嗌咪.........最後兩個球員又繼續打番...
同意!完存係個亞叔問題!我當時都同個friend話:『有無攪錯呀!打完吾交分紙!咁大會鬼知你打完未咩!』

回復 20# 的帖子

唔吹真係唔知可以做乜???

六個鐘先至打得兩場波. 唔傾偈........好易悶死.

回復 25# 的帖子

呢個長時間抗戰既原因, 係來自上年.

因為有一位uncle打完一場激烈比賽後...的不幸.

所以今年賽事既休息時間加長......

發新話題