發新話題

【分享】深圳練波分享 ~ 終於踏出09深圳練波第一步

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-1-29 12:46 發表

既然有志同道合嘅人,就可以考慮下再開練波球局囉
不過無教練就無人幫到我哋改好啲手勢
下次有練波局, 要預埋myron仔. 不過要搵個好既教練真係難

引用:
原帖由 Myron 於 2009-1-29 13:50 發表

下次有練波局, 要預埋myron仔. 不過要搵個好既教練真係難
唔緊要啦,我哋喺香港可以各取所需,例如我可以不停高吊俾Myron正手頂(講真,我噚日開始發覺Myron俾教練特訓之後拉反手拉唔死佢,所以唯有改拉佢正手),Myron就可以頂去不同落點俾我練走動中拉之類。最緊要自己知道自己需要啲乜嘢,咁其實亦都係一種思考嘅訓練。

引用:
原帖由 jack 於 2009-1-29 12:52 發表

我諗大約二個 WEEK 上去一次, 其餘係香港練下
其實有時自己都知邊 D 地方有問題, 只係動作做得唔係咁好, 亦都要感覺下試下不同的發力, 角度
我都無乜信心話幾耐可以去到一次深圳,始終我哋成年人有好多雜務纏身,唔到自己話得哂事。所以我諗更加實際嘅喺安排响香港有系統咁練基本功。返深圳就好似返學上堂,喺香港練就好似返屋企要溫習咁囉。

咁可以考慮下, 日後球局以三個鐘計, 頭個半鐘以訓練為主, 後個半鐘實習. 只要keep住去練, 進步可期

引用:
原帖由 sleeper 於 2009-1-29 14:12 發表
  我都好想去, 不過我個教練返左老家, 2月中至回來
其實你都可以考慮下趁呢個空檔時間試下第二啲教練呀。我總覺得跟死一個教練未必有最大得著。

引用:
原帖由 Myron 於 2009-1-29 14:09 發表
咁可以考慮下, 日後球局以三個鐘計, 頭個半鐘以訓練為主, 後個半鐘實習. 只要keep住去練, 進步可期
你可以叫Myron仔自己多啲動下腦筋,諗下自己需要啲乜嘢,點練先至可以有改善;咁樣我估對球技同思考都好有幫助。我學佢咁大個嘅時候就係咁樣開始練波架啦,佢而家有埋教練幫助,咁就會更加事半功倍。若果佢自己無idea,叫佢睇下荻村伊智朗啲書啦,雖然啲技術已過時,但好有啟發性。

不過你話keep住練三個鐘一次,我恐怕咁樣我捱唔到72歲

我找不到肥胖時的相片,因為結識我老婆之後舊相已掉晒
之前俾人打到四圍走,所以瘦得快少少,之後水平好了少少,
唔洗四圍走,便肥返少少了,即現在咁樣

你話搵唔到搞到我仲更加想睇

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-1-29 22:20 發表
你話搵唔到搞到我仲更加想睇
不是瘟唔到而是丢晒, 因为旧相有以前的女朋友呀

都结婚了 , 所以....

引用:
原帖由 HungeLcH 於 2009-1-30 00:27 發表
樓主講得好......
我講咗咁多句嘢,請問你話邊句講得好呢? 抑或你個鐘係覺得我講得好長氣
講笑,唔好介意,多謝讚賞。

引用:
原帖由 乒乓小風 於 2009-1-30 00:45 發表

不是瘟唔到而是丢晒, 因为旧相有以前的女朋友呀
都结婚了 , 所以....
小風果然細心,我要向你學習下先得,免得第日出事。

引用:
原帖由 kwokwy 於 2009-1-29 12:26 發表

其實而家論壇嘅壇友當中最大年紀係邊位?幾多歲?貓兄會唔會知?
maybe SIU PING ( mr Wong C fo )
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

應該是狂龍十八的隊員, 要問 bd_fan
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

狂龍十八老中青,
大路元帥是耆英;
棄疾能飯擋千兵,
名留乒壇有共鳴。
乒道酬勤,聚友合群;康健舒泰,龍恆精神!

那麼請問最年長的會員是什麼年紀呢?我要見賢思齊,加倍努力呀!

郭大俠,有波打 ...又有好嘢食 ~~~下次帶埋我去

你得個講字,拉極你都唔去,下次唔好啦
不過真係有啲用呀。

其實我都無咩羞本功
◆°`玻璃面具碎了後,人既心就表露無遺∮﹏∮
【 ★*"〃─?..一次又一次的希望...〤只換來無限次的失望.......▼ ★*]]~

練就有啦。除非你覺得唔重要,否則而家咁多輔助設備,有教練,有視頻參考,一定練得成呀。

引用:
原帖由 威利多 於 2009-1-30 11:01 發表
其實我都無咩羞本功

發新話題
最近訪問的版塊