發新話題

[長膠] 直拍正膠打法研究

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:31 分類

直拍正膠打法研究

本人小時候有打一下乒乓球,那時候什麼都不會就打一下橫板。也沒有跟教練學球。
最近回來打球,其實小時候就喜歡劉國良打法。
就組了一支正膠直拍(正手正膠反手反貼)
正手打起來還可以
反手問題就出現了,因小時候就是打橫拍,
現在發現反手只會橫打,不會推球。
不是說不能打,但沒有推球技巧的接發球。
接發球技術就很單一。正膠只用在發球和正手。
但因拿拍的關係推球很難轉換。
大家有沒有什麼好提意如何改進現時的打法呢?
大家一起研究一下。

而家個人拍是 馬琳炭
正手是 流星575
反手是 友誼 NEW729-2

回復 12#     a7715 的帖子

可能係直拍站法關係,中路大多直接正手起板

引用:
原帖由 wesleychho 於 2021-3-21 01:22 發表

但係如果樓主行得走得
一定係主張用橫打

其實用嚟過度係最主要嘅作用
打發一啲都唔會單調
接發球擰拉
反手長下旋 可以起動

其實最主要都係正手用嚟做主要攻擊
而家主流打法都係咁樣

其實冇話過一定要將橫打練到 ...
仲跑得,吾洗企定打

引用:
原帖由 r_t 於 2021-3-30 12:12 發表
對小弟黎講冇橫打等如冇勝算兼容易被對手索制
打粒仔相持冇著數大家都知
所以 頭三板就一定要找空間去攻
如果冇橫打只靠推擋要主動發動攻勢相對有困難
中路波依家久而久之㑹習慣用左橫打去處理

利申:中直 正生反反 ...
我而家都冇推波,但感覺好似打兩面反貼咁。

引用:
原帖由 網球新手 於 2021-3-30 09:24 發表
ky_KMjm7kc4
LEE個勁

如果想找人教大家知吾知邊度有呀?

joola express ultra 同 moristo sp 比較如何?

大家打正膠會用純木定炭板???

回復 32# 網球新手 的帖子

106 G.................

引用:
原帖由 Kenixting 於 2021-6-3 23:36 發表
打粒仔純木同碳都可以,重點係你要習慣
都試緊

打了直拍正膠一段時間分享一下現在打法

正手np1 正膠
反手d05 反貼

現在反手全橫打,站位比較中間。
最近發覺自己反手攻擊次數愈來愈多。
正手反而用得少,大家會吾會都會咁?
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

現在變左接發球多在反手反手拉起之後對攻咁嬴

我有D想正反平均
正手有一定特色

也許是現在打法方面有差吧!
現在大多回球多在反手位,
正手則身反而失誤多。
就變左反手對攻咁囉。

引用:
原帖由 我=新手 於 2021-9-24 18:22 發表
如果推得好一樣可以推死好多人
唔一定要有橫打