57 123
發新話題

[長膠] 直拍正膠打法研究

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:31 分類

直拍正膠打法研究

本人小時候有打一下乒乓球,那時候什麼都不會就打一下橫板。也沒有跟教練學球。
最近回來打球,其實小時候就喜歡劉國良打法。
就組了一支正膠直拍(正手正膠反手反貼)
正手打起來還可以
反手問題就出現了,因小時候就是打橫拍,
現在發現反手只會橫打,不會推球。
不是說不能打,但沒有推球技巧的接發球。
接發球技術就很單一。正膠只用在發球和正手。
但因拿拍的關係推球很難轉換。
大家有沒有什麼好提意如何改進現時的打法呢?
大家一起研究一下。

旣然有橫打,就用全橫打啦,殺傷力強好多,學香港一哥
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

………………………

退役啦!

直接2面反胶
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
退役啦!

而家個人拍是 馬琳炭
正手是 流星575
反手是 友誼 NEW729-2

……………………
退役啦!

其實得橫打都唔算係一件壞事而家直板主流係橫打,因為橫打加強左殺傷力
如果冇橫打,出嚟打波一定會好輸蝕

加上如果你有齊推擋+橫打
你打波嘅時候會猶豫點打,令回球質量變低

我覺得樓主可以練好啲橫打
可以相持上旋,起下旋等
唔好太依賴正膠,
劉國良其實都係主張橫打,只不過作打慣手勢改唔到

我覺得樓主可以參考下瑞典嘅mattias falck
佢都係正正反反,但係佢唔會太依賴正手
雖然佢唔係直板,但仍然有參考價值

技術討論

技術討論

回復 10# wesleychho 的帖子

擰拉唔係等於主動發起相持咩

回復 8# oceancheng0404 的帖子

如果放棄推擋,咁咪同橫板一樣要解決中路問題?

回復 12#     a7715 的帖子

可能係直拍站法關係,中路大多直接正手起板

引用:
原帖由 wesleychho 於 2021-3-21 01:22 發表

但係如果樓主行得走得
一定係主張用橫打

其實用嚟過度係最主要嘅作用
打發一啲都唔會單調
接發球擰拉
反手長下旋 可以起動

其實最主要都係正手用嚟做主要攻擊
而家主流打法都係咁樣

其實冇話過一定要將橫打練到 ...
仲跑得,吾洗企定打

引用:
原帖由 網球新手 於 2021-3-30 09:24 發表
ky_KMjm7kc4
呢個堅呀 我講緊直板果位
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

芳姐嘛,用103加szlc,她的抖音號有講。
退役啦!

芳姐d back hand 超屈機

對小弟黎講冇橫打等如冇勝算兼容易被對手索制
打粒仔相持冇著數大家都知
所以 頭三板就一定要找空間去攻
如果冇橫打只靠推擋要主動發動攻勢相對有困難
中路波依家久而久之㑹習慣用左橫打去處理

利申:中直 正生反反

引用:
原帖由 r_t 於 2021-3-30 12:12 發表
對小弟黎講冇橫打等如冇勝算兼容易被對手索制
打粒仔相持冇著數大家都知
所以 頭三板就一定要找空間去攻
如果冇橫打只靠推擋要主動發動攻勢相對有困難
中路波依家久而久之㑹習慣用左橫打去處理

利申:中直 正生反反 ...
我而家都冇推波,但感覺好似打兩面反貼咁。

57 123
發新話題