發新話題

點評價 鄭培峰?

點評價 鄭培峰?

直拍球手 質素高既唔多,睇到鄭培峰比賽表現唔錯。但遍遍贏局都係少,又上唔到一線。
佢各方面能力其實唔差,同top 10國手只係差幾分贏局。

大家又點睇

嚴格來講,佢絕對係一流,只係上面重有班超一流

細細個靠自學模仿馬林最終打到敢嘅水平真係冇幾個,18、19年出去打國外頂尖問題不大,感覺唔差得過林高遠、梁靖崑

引用:
原帖由 zeio 於 2021-2-12 01:58 發表
嚴格來講,佢絕對係一流,只係上面重有班超一流

細細個靠自學模仿馬林最終打到敢嘅水平真係冇幾個,18、19年出去打國外頂尖問題不大,感覺唔差得過林高遠、梁靖崑 ...
同意,所以唔明點解冇重點訓練佢。起碼打得好過薛飛

出左個許昕~已是奇蹟~

有段時間不停入決賽~

三五年後上線退下來~

可能才有機

引用:
原帖由 nikrakin 於 2021-2-12 08:56 發表
同意,所以唔明點解冇重點訓練佢。起碼打得好過薛飛
中國教練用人唯親 香港都係咁上下

引用:
原帖由 nikrakin 於 2021-2-12 01:23 發表
直拍球手 質素高既唔多,睇到鄭培峰比賽表現唔錯。但遍遍贏局都係少,又上唔到一線。

大家又點睇 ...
一般來說,國手的正手威力較其反手唔止一般強,過往的國手:
馬琳 正手超強 反手強。
劉國樑 正手及反手強,兩邊算平均,近枱快攻,發球好。
王皓 正手及反手強,兩面弧圈,相持強質量高。
許昕 正手超強,反手強,步法好速度高。
鄭培峰 正手強,反手超強,中枱正手質量略低,退中枱後反手的優勢減弱。
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

引用:
原帖由 nikrakin 於 2021-2-12 01:23 發表

大家又點睇 ...
高不成。

回復 7# Kenixting 的帖子

但睇過幾個直拍國手 ,佢係打得算出色。
即使許昕對一流橫拍都難保持勝率。
薛飛 趙子豪 個正手好弱雞

引用:
原帖由 nikrakin 於 2021-2-15 16:40 發表
劉恒教練 主力林高遠 相信好難重點訓練

薛飛就唔好提喇,超齡世青賽冠軍,資格賽都過唔到,醜死怪

引用:
原帖由 nikrakin 於 2021-2-15 16:40 發表
所以咪高不成。

根本而家新型中直係揸直板既橫板打法,反手又練唔到王皓咁,正手又唔係馬琳 許昕..

我眼中係個隻料既係得匡勵,但佢個性格考勤出事被退隊。冇計

你唯有等d老既退落來,佢贏到d一線尾仲要坐穩個位咪叫有機.. 唔係根本上唔到

許昕又係萬中無一手感,舊式加新式直板混合仲要左手。

所以可以企咁耐到今年明顯唔夠下面打...

你如果統用2021既直板人材來睇,咁佢係top. 但拉個平均數來睇咁多年全球既直板,都係三個字高不成

不過你呢個帖開得幾好,多討論研究!

引用:
原帖由 Kenixting 於 2021-2-17 01:24 發表
不過你呢個帖開得幾好,多討論研究!
thx ching
乒乓係唯一運動有幾種握法
橫拍獨大都幾可惜,係文化及觀賞性既損失。

引用:
原帖由 nikrakin 於 2021-2-17 14:11 發表
thx ching
乒乓係唯一運動有幾種握法
橫拍獨大都幾可惜,係文化及觀賞性既損失。
對,問了很多內地教練都不想只有一種打法。乒乓應該百花齊放

一直堅持直板
之前教練叫我轉橫板我都無轉

回復 17# Kenixting 的帖子

同意

發新話題