發新話題

唉!想唔到臨老 至學打乒乓波!(一)

引用:
原帖由 牙龜 於 2009-1-30 22:29 發表

你既朋友(乒乓高手)是姓趙的嗎?
是的!

引用:
原帖由 牙龜 於 2009-2-1 01:36 發表

我地起浪球會甲乙丙咩組既人都有,, =D

如果我冇估錯既話我應該係當日坐o係旁邊睇棋既波友..

請問Bluesky係咪曾經打過區隊既呢?
哈..哈.哈,
如果我能打過區隊就正啦, 我是乒乓球初哥

昨天, 我帶兒子去乒匯波局,
佢地話你糸粉嶺圍打波, 今天不來!
下次有機會, 請賜教下小兒!

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-2-1 19:58 發表
尋晚你仔仔打得幾好呢...liness" />
謝謝, 都是大家就住來打姐! 他每次都能盡興!

引用:
原帖由 牙龜 於 2009-2-2 16:42 發表

我都要同你個仔對戰呢!

點解你唔一齊打既?
哈..哈..哈, 因為我打得差, 怕悶親對手!

新年, 停了一堂學乒乓波!

今晚再上, 好似冇乜力!

左推, 侧身正手攻, 我回位慢, 常打失。

教練開始同我 練不定點球,時快時慢, 時長時短!

他叫我個留意他接球的手, 預計回球的落點去打球!

我不習慣, 拍撞左幾次波檯!

休息時, 講下兒子參加波局的表現, 教練又比下意見!

又傾下剛結束的甲組賽,
他問頭3名是誰, 我說第一是高x , 第三是趙x
,
第二是 ….

…. 忘了全名, 對面台的劉教練馬上答上,
x 俊吧! 真厲害!

劉教練問我孔小朋友打成點, 我說他打得好但輸了, 他即問輸比誰? 輸幾多?
! 又考起我這個乒乓球初哥了! 麼緊 , 他們是否認識呢?

下次看大賽后, 一定要備課, 才上去學波, 好深港溝通橋樑!     

今日打完波, 波館只得我一客人, 可能還是春節假吧!

引用:
原帖由 mankit 於 2009-2-3 00:16 發表
這兒是友傳嗎?liness" />
Yes, 是友傳!

引用:
原帖由 Myron 於 2009-2-3 00:36 發表

Mr. Bluesky, 有機會試下同仔仔上去一齊練波, 應該對你仔仔的基本功有莫大幫助.
多謝建議,我都想過這安排, 可借安排唔到時間!   
兒子放暑假就 ok lar!

Thanks

今晚收工后睇兒子打波 (Feb 6,2009)

今晚收工后睇兒子打波,
在体育馆又見到網友牙龜,
就在兒子隔籬的波台,
怪不得牙龜打球那么好,
因為同她練波的朋友個個都好勁!

當我的子女玩長跑時, 我也在一個長跑網寫了一些東西,
有興趣的朋友, 歡迎到这裡看一看!

http://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=712&extra=page%3D1

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-2-7 00:14 發表
haa....認到佢地..佢地都幾好波呢...
牙龜的朋友也參加過乒匯波局嗎?

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-2-7 00:29 發表

你地兩父子都幾勤力喎!!
兒子勤力 練波, 我勤力睇波 ,

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-2-7 00:30 發表
所以bluesky son 一年後可能已經超越我地一大截...
太陽之子一半功力巳偷笑 la!

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-2-7 00:30 發表

勤力過你囉!
FDK,

最后有冇去乒匯同野田妹 抽番一局?

引用:
原帖由 MAMA 於 2009-2-8 01:10 發表

Bluesky 兄真係一個好父親既典範,我諗做你D仔女係好多人既夢想!
謝謝   

看妳夫妻二人共同帶 兒子 去乒匯賽吸取經驗,  MAMA Son 有福了!

Glad to meet you!

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-2-8 01:20 發表

成日話我,
過嚟同我抽返場先啦!!
讚成!  FDK 快去抽返場先!

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-2-9 10:07 發表

吾俾人沖爆咪執波囉!
幾時抽, 我想去睇這場期待巳久的

龍爭虎鬥 ! [img]http://hk.l.yimg.com/hk.yimg.com/i/icon/16/[/img]

要拍 D 相片, 放系 blog , 與波友分享!

引用:
原帖由 日本叔叔 於 2009-2-9 02:59 發表
千祈唔好比璟境控制,乒乓球要講求全神灌注,如果環境差都可以打的話,你o係體育館裏就能打出幾班波
说得对, 等我今晚叫兒子上網睇下日本叔叔 的指教!  Thanks

引用:
原帖由 日本叔叔 於 2009-2-9 02:50 發表
可間中在練波時,打正反手各5球,然後同其他對手馬上比賽,呢個係訓練自己o係未熱身情況下都可以打出狀態
好方法, 若平時有此練習, 比賽時就不怕熱身不足, 影响心情 及狀態!

好有用! 謝謝!

兒子今 Sunday 和朋友打北區乒乓球隊际賽(11-14歲组)。對賽表巳出, 對手隊成員也是常在同區打球的!

最近聽兒子和朋友講電話, 商量安排誰单打, 誰雙打, 誰打先, 好似好有策略!
不过, 我覺得上述'策略' 都是靠估,

對手隊怎樣出人, 誰知道呢?

引用:
原帖由 牙龜 於 2009-2-14 02:49 發表
Sunday一齊加油! 哈哈=D
嘩! 2:49 am 還未睡, 你真厲害! 真是青春無敵!
你今晚要早睡, 明天最佳狀態去比賽!

加油!

引用:
原帖由 MAMA 於 2009-2-14 01:29 發表

Bluesky 兄真係好積極! (多事講句)貴子弟明年要升中了, 始終都真係要以學業為重!
多謝建議!還有30多天考試, 他說今 Sunday 比賽后開始温書,
睇下佢點啦!

最后一次呈分試, 希望他能保持水準就算啦!

發新話題