發新話題

唉!想唔到臨老 至學打乒乓波!(一)

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-25 00:33 發表

謝謝!

我練好D 后, 到時都希望能和你們抽幾球!
只要你想,
其實依家都可以!
o( ^ (00) ^ )o

今天,仔的波友參加中学学界乒乓波比賽, 仔去捧場! (Jan 18,2009)

今天,仔的波友參加中学学界乒乓波比賽, 他去捧場! (Jan 18,2009)
我早上也走過去看看。

場中遇到我初中的体育老師 楊 Sir,
我上前打招呼,
楊 Sir問我是否帶隊!

哈..哈....哈....
我笑答說: 兒子來为波友打气, 我走過來看看而矣!
我中一時, 楊 Sir是一巨人, 大腿肌肉發達结實, 比我粗4倍有多!
今天近距離看,
他老了很多很多!

昨天,天氣嚴寒!
下午我出去跑下步, 兒子則背個包(內放球拍), 話去體育館!

我問 :  '你 book 左場咩?'
兒答 :  ' 冇呀, 去睇下人打波, 睇下有冇波打'

最后, 他都有免費波打,
原來去到, 見到其教練正在操練一班中學校隊,
這班中學哥哥姐姐他都打過波, 認識的,
波友多都唔錯喎!

引用:
原帖由 shiningblue 於 2009-1-26 03:22 發表

其實網上有很多free blogs可以供人寫blog post,還有其他有趣的functions可以令網誌更個人化。Bluesky先生不妨考慮一下。

謝你的建議

在香港乒乓球論壇'  網友網誌 ' 中嗎寫 blog , 雖然 functions 不多, 但來此論壇的, 基本上都是波友!

我的 post 都是記载小兒或本人有關打乒乓球的事, 能在此與眾多波友分享, 是一樂事!

祝乒乓模範爸牛年行大運, 笑口常開!

引用:
原帖由 feideepking 於 2009-1-26 22:11 發表
祝乒乓模範爸牛年行大運, 笑口常開!

祝FDK 牛年好運, 快樂乒乓!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-25 10:08 發表
今天,仔的波友參加中学学界乒乓波比賽, 他去捧場! (Jan 18,2009)
我早上也走過去看看。

...
haha,,,,見到我們的龜仙人呢....

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-1-27 00:58 發表
haha,,,,見到我們的龜仙人呢....
太陽之子,
Happy Ping Pong and Chinese New Year !  

龜仙人是乒匯的嗎? 請問第幾張相呀?
比賽者或是觀眾呀?

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-27 01:09 發表

太陽之子,
Happy Ping Pong and Chinese New Year !  

龜仙人是乒匯的嗎? 請問第幾張相呀?
比賽者或是觀眾呀?
新年快樂呢...祝你萬事勝意....貴子弟球技猛進,學業進步....
最後果張....觀眾黎既

兒子將第二次參加其會以外的波局

兒子將第二次參加其會以外的波局,

今次帶他去【狂龍乒聚】 之 今宵球技切磋局 ,

又有新波友對局,

有趣! 有趣!

日期:一月二十九日 (星期四)
時間:7:00 pm - 10:00 pm
地點:深水土步 北河街體育館五字樓壁球室
費用:二十五元

活到學到老,佩服! 佩服!
沖爆超

引用:
原帖由 hkchiuhk 於 2009-1-27 17:43 發表
活到學到老,佩服! 佩服!
哈.哈..哈,

男人40 一支花,

我都是' 一支花' plus.

重有好多時間慢慢 學!

個場好似好靚咁喎!
邊度黎架?

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-26 21:26 發表

?ib_____Dl_LLUk4b

祝FDK 牛年好運, 快樂乒乓!  
BlueSky, 多謝牛牛; 希望您們父子乒乓齊齊功力大增, 打乒乓打得暢快!

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-1-29 11:32 發表
個場好似好靚咁喎!
邊度黎架?
睇嚟似係club house!

其實我都覺!!

係喎,
之前張相都無反得咁勁喎,
依家黎張相睇到張檯好令下喎!

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-1-29 16:25 發表
係喎,
之前張相都無反得咁勁喎,
依家黎張相睇到張檯好令下喎!
但會所d枱有樣好,就係質素通常都有番咁上下
我去過幾個會所,d枱真係爽到離晒譜....

昨天帶兒子參加在北河街體育館舉行的狂龍乒聚之今宵球技切磋局,
真是高手雲集, bd_fan, 風雲小子, 老乒, John, Bigsam ,輝哥……
龍之聚, 還有2 位女高手(忘了請教其芳名)!,

3 小時內,兒子與不同的波友砌磋球技
食西食到暈左   
又拉不起球, 打到有D’

不知是否他巳到青春期的年齡, 情緒變化大起大落,
以往比賽時的良好心理質素不見了!
回家路上與他談過此問題,
希望他明白及能改進,
他無語, 似乎明白了!
但願如此吧!

狂龍乒聚在星期四晚舉行, 兒子要在學校假期才能前往,
下次再參加, 可能巳到暑假,
到時, 巳學了波一年, 希望有所進步!

所謂功多藝熟,小朋友最重要有鬥志!勝不驕、敗不妥的精神!
相對於 HKTTF 來說,狂龍只是一般過一般的地頭蟲而已.......。
Bluesky 兄,我相信米高只要繼續努力,再加以找教練指導一下,技術當日進千里,到暑假時,就會不可同日而語!
最後,多謝你們昨晚的參與!
乒道酬勤,聚友合群;康健舒泰,龍恆精神!

發新話題