發新話題

唉!想唔到臨老 至學打乒乓波!(一)

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-21 00:29 發表
2008 年 10 月 7 日, 兒子第2次单對单學打乒乓球
因比賽快到, 要學開球,分別對手發甚麽旋的球, 及接发球!

http://f20.yahoofs.com/hkblog/b7RpklWQHAIC5kg__DOT__Zhe_eFwdpMy7OQ--_8/bl ...
華叔很少上私鐘......努力呀

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-21 16:56 發表

多謝輝Sir 的「慈父、關愛」勳章!  

好靚呀 , 謝謝!  
嘩, 恭喜閃閃勳章得主!

就是這麼一點點的小事吧!

近日有些綱友讚我是一個好爸爸, 令我反思。我到底為兒子做過甚麼呢?
, 真冇乜恃別嘢做過! 只是:

• 每星期曰騎單接送他去參加其屬球会的波局

• 買些乒乓球 DVD 及雜誌給他看
  • 幫他報名參加比賽
  • 帶他去比賽 (目前為止, 只得两次)
  • 打算帶他參加 HKTTF 綢友的波局

就是這麼一點點的小事吧!

自己貪玩, 去学乒乓球
, 本想能與兒子一起打, 但事與願違。

我一星期只打一次球, 就是跟教練學波那一次, 而兒子一有時間就打, 所以技朮好過我。小朋友是不会有耐性就著大人來打的。水平有差距, 跟我打球, 他覺悶, 我亦感沒趣!况且, 現在他巳有一班中學生波友, 所以我巳很少與他打球!

Anyway, 多謝綱友的誇獎
!

睇完你的分享,
我真係有想喊的衝動,
可能我自細就無父愛的關係啦!!
每次見到d小朋友比賽,
爸爸媽媽都會陪伴在則, 照顧有加, 真的很羨慕 .....
一種遺忘了的感覺!

其實禽日你同仔仔黎乒匯打波,
我真係覺得你對佢好好,
你會默默咁睇住佢打波,
但你亦會顧及佢的安全同感受,
其實個一刻我心裡真係又妒嫉又羨慕.....

最後希望你同仔仔的球技都很快會有進步啦!!
o( ^ (00) ^ )o

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-1-23 11:34 發表
睇完你的分享,
我真係有想喊的衝動,
可能我自細就無父愛的關係啦!!
每次見到d小朋友比賽,
爸爸媽媽都會陪伴在則, 照顧有加, 真的很羨慕 .....
一種遺忘了的感覺!

其實禽日你同仔仔黎乒匯打波,
我真係 ...
唔好咁羡慕la...你有咁大班朋友支持你..
日本叔叔其實都好有父愛呢...

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-1-23 11:36 發表
唔好咁羡慕la...你有咁大班朋友支持你..
日本叔叔其實都好有父愛呢...
不過我都好好彩,
有你地一班好波友!!

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-1-23 11:39 發表

不過我都好好彩,
有你地一班好波友!!liness" />
放心la,你去邊我地都會撐住你既

引用:
原帖由 太陽之子 於 2009-1-23 11:41 發表
放心la,你去邊我地都會撐住你既
聽住先啦.....

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-1-23 11:44 發表

聽住先啦.....
我地咁多人一定撐得起你一個..

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-23 10:53 發表

你跟陽光之子一樣, 性格開朗, 健談
臉上常掛著陽光燦爛的笑容,令人喜愛,
所以, 很容易结交朋友!

比賽, 大把朋友現場support 你,
看' 歡迎會員~野田妹'�那帖子的 回覆貼數,
就知你的受歡迎程度!

...
Bluesky先生, 你與兒子打成一片, 佢o既朋友咪即係你o既朋友!

Bluesky, 叫在下FDK就得; 在下嘗試估吓你係乜星座爸爸; 估計不是雙子座(主意多, 心態年青)就是巨蟹座(好爸爸典範)

註:估唔中係應該(因只六份一機會中), 唔中係好彩!

唔知大家有無留意,論壇其實都仲有一個(或者更多)好爸爸,成日帶住個仔仔週圍去打波。不如請壇主搞個頒獎典禮。

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-23 14:23 發表

你跟陽光之子一樣, 性格開朗, 健談
臉上常掛著陽光燦爛的笑容,令人喜愛,
所以, 很容易结交朋友!

比賽, 大把朋友現場support 你,
看' 歡迎會員~野田妹'�那帖子的 回覆貼數,
就知你的受歡迎程度!

...
真係好多謝你親切的安慰!

大笑話, 赴波局, 竟忘記帶拍! (Jan 22,2009)

兒子首次去其它會的波局!

大笑話, 赴波局, 竟忘記帶拍!

今天下班后, 帶兒子去乒匯在順利邨体育馆的波局,

去到見到一位着乒乓球衣的青年,

一人坐在場外椅子等侯,

原來就是乒匯的太陽之子, 真是名如其人,

充滿陽光氣息, 開朗, 健談又好人!

知小兒冇帶拍, 借了一塊比他用,

厲害!反面是長膠, 可惜, 小兒未能駕馭它!

今天三小時波局, 兒子和數位波友砌磋,

各波友打法各有特色,

打球間,有講有笑, 兒子玩得很開心!

哈.哈.哈, 他竟覺3小時波局短了一點! (可是, 回到家巳11:30 pm)

太陽之子不吝賜教, 使我看到兒子一些打波的弱點,

真多謝他!

乒匯的朋友很 nice, 太陽之子,野田妹, Dicky, 狼仔.....,

Many thanks!

有機會, 一定帶兒子再赴波局,

下次他一定記得帶拍 lar  

好感動

昨天及今天, book 場練開球! (Jan 18,2008)

昨天及今天, book 場練開球! (Jan 18,2008)
唉, 左右手還是不協調!
昨晚, 兒子找我陪他練波, 因为他所有波友都沒有空。
book 場前,我提醒他打球時不准笑我打得差,
打了45分鈡后, 遇到我一位朋友(乒乓球高手),
就請他指教下兒子, (book 多1个鐘)
離上次砌磋巳3 个月,
兒子比上次巳多了還擊之力!

今晚, 陪兒子到'粉嶺乒村' 波局,

他发揮得很好,
有幾下飛身攻球好正!

乒村 龍叔真好人, 知我也有打乒乓球,
就叫我落場玩下,
哈.哈.哈, 我自知打得太差啦,
所以惋拒了他的好意,
等我跟教練学多一年半載,
技術好一點才落場,
否則, 一定悶死人,
現在,悶死教練算了,
明天又学波啦!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-24 09:18 發表
唉, 左右手還是不協調!
昨晚, 兒子找我陪他練波, 因为他所有波友都沒有空。
book 場前,我提醒他打球時不准笑我打得差,
打了45分鈡后, 遇到我一位朋友(乒乓 ...
咁你都要加油呀!
我支持你!!

引用:
原帖由 野田妹 於 2009-1-24 23:49 發表

咁你都要加油呀!
我支持你!!liness" />
謝謝!

我練好D 后, 到時都希望能和你們抽幾球!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-25 00:33 發表

謝謝!

我練好D 后, 到時都希望能和你們抽幾球!
記住就住黎抽...好難擋既呢

發新話題