發新話題

唉!想唔到臨老 至學打乒乓波!(一)

唉!想唔到臨老 至學打乒乓波!(一)

唉!想唔到臨老 至學打乒乓波!(June 18,2008)

:

幾年前的一個暑假,你同家姐上左一個乒乓波初班課程。 之後, 就冇玩, 直至最近,你至玩番。每個週末, 都要我和你打波!

我年青時,唔鍾意打乒乓波, 因為佢系室內運動, 冇得曬太陽, 又冇籃球咁刺激, 所以前幾個月,剛開始打番時, 我都系用滴滴 仔”, 唔識扣殺

唉!想唔到臨老 至學打乒乓波!

上星期六和你打波, 你悶悶不樂, 因 為 你 的 殺球唔隱定, 有時殺 到, 有時唔得, 所以,我續 book 多一個鐘 , 只系和你練 殺球。我開波, 你就不斷的用力的殺.. .. .., 開波開到我手軟, 你則殺到握拍的手指也起了水 泡。

可惜,乒乓波我唔得, 你的動作是否正確, 有乜毛病, 我都唔知道, 冇辦法教你!

但見你咁認真專注的的練習, 我都好開心!

! 你好彩 , 有個肯同你顛的 Daddy

本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) +10 多謝分享 2009-1-20 23:17

回復 3# 的帖子

像是丟橙跳火車軌那些情節................

Pls respect to 作者
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

近兩三個月,兒子愛上了打乒乓球 (30/06/2008)

近兩三個月,兒子愛上了打乒乓球, 上星期六, 上了一堂, 導師教了一些技巧, 晚上即 book埸練習! 希望掌握到那 feel 及力度! 我瞭解他的想法及感受到他想殺波殺得好的強!

學校考試完了, relax !

星期日, 早上陪他打了2 小時乒乓球, 中午他約了同學再打2 小時, 晚上我再和他打1小時, 真有點誇張!

同事的盛情難却, 頂硬上! 個 半 鐘, 可易 捱到 的! (16/07/2008)

近來,小兒愛上打乒乓球。有關乒乓球的問題, 我便向一位乒乓球高手的同事請教,他都一一解答!今晚,他在其住客會所book 1.5 小時乒乓球台, 叫我帶兒子去, 佢會指導他一下, 還提醒我帶攝像機去, 拍下指導影片, 以便曰後重溫,他真好人!

我患了感冒,吃了藥,今曰上班都不太清醒,好想下班馬上回家睡覺! 可是, 同事的盛情難, 頂硬上! , 可易捱到!

兒子的乒乓球教練問我, 你兒子想學好打球, 或只是想和朋友玩吓(16/08/2008)

兒子學了幾堂乒乓球, 其教練問我, 你兒子想學好打球, 或只是想和朋友玩吓.

兒子一星期上一堂, 現在基本動作還未穩定, 但常和他的朋友玩, 他想勝, 所以就用自己的慣性 動作殺球, 而棄用 教練教的正確動作, 下一堂時, 教練又要重新執他的動作!

想學好, 就要減少和他的朋 友仔玩波, 需專心用約3個月時間練好基本工!

教練意思就是玩玩吓, 就無謂找他, 化他心血教啦!

北區第二十三屆乒乓球比賽 (10/09/2008)

兒子巳報名經參加北區第二十三屆乒乓球比賽, 1012( 星期日)舉行。這是他第一次的乒乓球賽,
他玩得開心。

不知不覺, 巳學了乒乓球3 個月!

學校通知邀請兒子入田徑校隊。
仔巳拒絕不參加, 因他對短跑興趣不大。

昨天,仔拿返回執, 叫我改簽同意, 但備注只會參加每週一次訓練, 他說老師

要他參加!

Ok, 他自己決定吧, 但我其實不想他六年斑玩太多!

回復 5# 的帖子

兒子等待了3 個月的乒乓波拍終於到手了 (16/09/2008)

中秋節 (星期曰), 兒子等待了3 個月的乒乓波拍終於到手了。教練砌的,銀河板, Donic F1 膠面。教練說,初学者用這塊拍巳足夠。

兒子覺得這塊拍比红雙囍3 星好!
殺球力量和速度都強很多!
但新拍還須時間去習慣!

引用:
原帖由 44_66 於 2009-1-20 23:35 發表
非常感人 , 搞到不材都有興趣同令郎搓兩板添 , 不材居於大埔 , 有些時候都會去 聯和墟打下波的 liness" />
到時 pm 我, 指教下小兒!  Thanks !

引用:
原帖由 44_66 於 2009-1-20 23:52 發表
如果想打出好成績 ... 這一點也不誇張 ... 坦白講 .. 可能不足夠添 , 以不材所知 , 一些打得一手好波的小朋友 , 平均 一星期打5-6日 , 每日最小 3小時 , 星期6 及日 有時會北上國內 打 5 - 6 小時訓練 , 大概 2 - 3  ...
嘩.....
好刻若的訓練, 真是一分耕耘, 一分收獲!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-21 00:05 發表

嘩.....
好刻若的訓練, 真是一分耕耘, 一分收獲!
其實都唔算多喇, 我地細個果陣咪又係朝早返學校就打一粒鐘, LUNCH TIME 又打一粒鐘, 放學後又打二粒鐘
星期六, 日咪又係打四, 五粒鐘
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

引用:
原帖由 jack 於 2009-1-21 00:09 發表

其實都唔算多喇, 我地細個果陣咪又係朝早返學校就打一粒鐘, LUNCH TIME 又打一粒鐘, 放學後又打二粒鐘
星期六, 日咪又係打四, 五粒鐘
嘩...又是刻苦鍛鍊的高手!

佩服! 佩服!

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-21 00:14 發表

嘩...又是刻苦鍛鍊的高手! [img]http://hk.l.yimg.com/hk.yimg.com/i/icon/16/[/img]

佩服! 佩服!
個個都係咁, 不過我個年代阿爸阿媽只會話成掛住玩 ~~~ 唔會話你勤力練波
無教練教, 做唔成高手
Rutis Power + 銀河北斗 + Fastarc S1

昨晚收工到深圳友傳學打乒乓球(26/09/2008)

昨晚收工, 到深圳友傳學打乒乓球

我問肖教練,HK 上來學波的, (初學的) 應冇我這樣年紀?
哈哈哈……他沒有正面回答

我和仔打了3-4 個月, 直拍, 仔話我手勢不對!
好,我就由基本學起, 找教練學打橫拍,
剛開始時, 連波都打吾到

教練評浯:

* 膊頭太硬,緊張,
* 放鬆
* 手肘不要太貼身
* 大臂不要用太大力
* 要用小臂帶動
* 收….”fing” 出去,
* 轉腰

兒子第2次单對单學打乒乓球 (07/10/2008)

2008 年 10 月 7 日, 兒子第2次单對单學打乒乓球.

因比賽快到, 要學開球,分別對手發甚麽旋的球, 及接发球!

呢d野急唔黎
專心學習 努力練球 就有好成績
年紀唔係一個問題
最緊要有心有力....
祝你+你仔成功
If you Want to go Fast, Walk Alone. If you Want to go Far, Walk Together

引用:
原帖由 Bluesky 於 2009-1-21 00:26 發表
昨晚收工, 到深圳友傳學打乒乓球
?ib_____DJnWthXDJ
http://f20.yahoofs.com/hkblog/b7RpklWQHAIC5kg ...
友傳我上次去 JOIN Terrence/Myron, 搵左陳波教練

星期日, 仔將首次參加乒乓球賽 (18/10/2008)

星期日, 仔將首次參加乒乓球賽,

笫一場对手是乒乓球技術接近銀章水平的龔X軒 , 仔銅章也未考呢!
若赢了, 可入16 強,就應對x謙, 月初剛代表其區青苗出戰08年青苗區際錦標賽。
若進入8強, 对手是譚x聰或黄x祺, 看誰能出線, 兩人也曾代表所屬區的青苗參加08年青苗區際錦標賽。前者是大埔區,  後者則是荃灣區!

仔学了乒乓球約4 個月, 此次比賽, 对手很強 ("青苗" 巳很强, 对手是區級"青苗" 中的精英) 怎敢有甚麽期望呢! 我在網上找到他对手的資料, 但沒有告訴他, 以免增加他的壓力!

明知冇机會得獎, 但我也希望他比賽時能發揮水準, 所以請其教練帮他補課, 可惜 ,教練學生太多, 這一星期授課時間巳排滿了。
我技術差, 又帮不到他, 現有無助之感!

發新話題