發新話題

[膠皮討論] 長膠配置一問

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:51 移動

長膠配置一問

我長膠有一段時間,想換另一塊打法主要係用長膠接發球,對手攻我就防,對手防我就攻
本身用開388d-1,但係覺得388d-1有點難控制
求各位推薦一塊長膠

長膠回答

什麼水平? 什麼底板?
畢直幾多?  
要唔要打固化
最近乒總比打固化
有長膠人打固化兩年已上乙組
唔打就笨. 乒總又無話唔比打

引用:
原帖由 pikachutt.pingp 於 2019-8-27 10:16 發表
我長膠有一段時間,想換另一塊打法主要係用長膠接發球,對手攻我就防,對手防我就攻
本身用開388d-1,但係覺得388d-1有點難控制
求各位推薦一塊長膠 ...
你要好控要用有棉。

回復 3# apple666orange 的帖子

打開街波,用開銀河Y15(有其他推薦嗎?平平地就得啦)
畢直$100以內(長膠only)
打固化有咩特點?
打固化有咩推薦?

國產貨好似平d
國產貨有冇固化?

388D-1胶粒幼软,球比较飘,但较难控,尤其配薄、硬底板,进攻也不容易,失误多。一百蚊以下我选Saviga 27(日本制造),胶粒较粗进攻易,防守也稳。70蚊买到。
洪华山

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2019-8-27 16:01 發表
388D-1胶粒幼软,球比较飘,但较难控,尤其配薄、硬底板,进攻也不容易,失误多。一百蚊以下我选Saviga 27(日本制造),胶粒较粗进攻易,防守也稳。70蚊买到。 ...
HUNG生提供, 必屬佳品
<-->
.

回復 7# hungwahsun 的帖子

saviga 27 是大維那個嗎?可以在那裡買到?

還有其他選擇嗎?讓我有多幾個選擇

仲有,用y15打長膠有沒有問題?

Y14面材椴木且较厚,打长胶不错,性价比高(100港币就买到)。Saviga27我有,如喜欢怪一点可选用388D-1长胶王单胶,控制比普通388D一1容易。

洪华山

引用:
原帖由 pikachutt.pingp 於 2019-8-27 17:17 發表
saviga 27 是大維那個嗎?可以在那裡買到?
可以在那裏買到?

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2019-8-27 17:45 發表
Y14面材椴木且较厚,打长胶不错,性价比高(100港币就买到)。Saviga27我有,如喜欢怪一点可选用388D-1长胶王单胶,控制比普通388D一1容易。
板如果用銀河t9可以嗎?
見它是長膠專用板

現在看好

銀河y14,t9
膠c7,c8,塞拉,saviga 27(但係唔知邊到買)

T9唔错。我地球会好多人用,两面異质。两面異质,长胶面纯木,反贴面加碳。有市场版同专业版,价钱分别係155、310人民币。我经常帮会友订货,如果唔急夾埋一齐订可免运费,C7、C8、塞维卡都可一齐订。
洪华山

一般水平可先选用T9市场版。专业版较硬质量高D但较难控。
洪华山

C7唔係长胶,防守差迸攻好。塞拉都唔錯但不耐用,通常1星期就断粒需換胶。C8都係偏于进攻型长胶防守较差,唔怪。
洪华山

洪師父專家

每一款長膠都有其特性和手感
c7,c8塞維卡27 388d_1四款手感也不一樣
這樣練只會浪費時間…「對不起我只是說出事實」
不能換來換去的否則你的水平就停在那裡…
選好了就不要隨便變…
認清自己是防守型還是進攻型
多与高水平的球手練習才會進步!

回復 2# apple666orange 的帖子

同一對手, 相同技術, 但回球怪D, 對手失誤多D

發新話題