22 12
發新話題

[砌版討論] 想砌板

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

想砌板

本人直板橫打,想砌塊板,budget:希望夾埋膠唔超過$1000,如果試過唔錯就會買多塊做後備
唔該師兄

H301
主板:水谷ST 正手:omega4 asia  反手:t64
         Viscaria 正手omega4asia 反手:t64

紅雙喜,H301 或方博5X

我本身用開馬琳碳,打左兩三年。
但我有個fd,佢都同我講話要換d好

師兄,想問H301可以係邊到買,係唔係即係華X既狂飈301?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

大部分的乒乓球店都有

試個直板横打~奶晒野~

《十中一》~真係唔係講笑~

反而横板反手~自然容易好多~

加上又重身~直板握法颇吃力

仲有冇其他選擇,我想有多幾個選項畀我選擇

幾百蚊既選擇好有限!

Butterfly Timo Boll CAF-CS, Sk carbon cs

Stiga Vps v, clipper cr

Yasaka malin 硬碳,yes

你一係預算高d買stiga 45/145,nittaku小鳥大鳥

同埋你反手要有速度唔會打紅v, 係要打elp。如再要有速度就打r9

其實你講真正手打橙省neo39度啦,打nittaku個隻又貴又唔係好過紅大媽

引用:
原帖由 CXC 於 2019-7-17 21:44 發表
試個直板横打~奶晒野~

《十中一》~真係唔係講笑~

反而横板反手~自然容易好多~

加上又重身~直板握法颇吃力
係你打開橫板唔習慣者,同打法冇關係。橫板反手感覺係舒服d,但個問題最終係熟唔熟唔係咩打法。

樓主係要中直佢唔會轉啦講真..

引用:
原帖由 oceancheng0404 於 2019-7-17 21:38 發表
我本身用開馬琳碳,打左兩三年。
但我有個fd(有基本功,佢對器材唔太孰,板都係人地幫佢配)
佢都同我講話要換d好(佢係指專業d)既板

另,板身有碳定純木都好
希望可以係華X買到,因為平d ...
純木比較吃球,較轉,二速好

碳素比較快速,夠彈,一速好

同埋專業d唔會再買幾百蚊 直接買最貴

引用:
原帖由 Kenixting 於 2019-7-18 00:42 發表
其實你講真正手打橙省neo39度啦,打nittaku個隻又貴又唔係好過紅大媽
但係我唔灌膠唔膠油喎,都可以用?

除左elp中有冇其他

引用:
原帖由 oceancheng0404 於 2019-7-18 09:52 發表
但係我唔灌膠唔膠油喎,都可以用?
Neo係打左底,你打到覺得冇力就換新

你唔灌用咩狂飆既結果都係一樣

引用:
原帖由 oceancheng0404 於 2019-7-18 09:57 發表
除左elp中有冇其他
你要快既話反手直接打埋正手膠

唔係你冇乜選擇

你直接打t64, g1, r9, ace1

直板橫打, 當然係 STIGA 既 藍標許昕 啦

雖然OVER BUDGET , 但係一步到位

你地唔覺得呢排許昕既橫打威力加強咗咩?
呢塊板簡直係橫打神器
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

業餘人士兼體驗果種打法, 買器材落手咁重唔驚無彎轉咩?!
<-->
.

業餘人士兼體驗某種打法, 買器材落手咁重唔驚無彎轉咩?! 仲有可能喺體驗時感受到都係橫板發力爽, 又搞得掂接發球, 又轉打橫板, 咁咪又閒置件直板?!

<-->
.

22 12
發新話題