24 12
發新話題

今年少兒打吡乒乓球比賽搞得好差

今年少兒打吡乒乓球比賽搞得好差

香港乒乓總會今年的少兒打吡乒乓球比賽搞得好差,竟然在星期五(非公眾假期)搞比賽。

今天4月26日根本就不是公眾假期,有很多小學係需要上學!而且需要上班的家長根本不能帶小朋友去參加比賽(不是份份工作都可以請假),而且學校老師又不會帶這類比賽,因為不是學界比賽。
今年係第五屆少兒打吡乒乓球比賽,過去4屆的少兒打吡都係星期日舉行,家長才能方便帶小朋友參加,學生也不用犧牲上學時間。而且,在假期舉行也方便其他家人/朋友打氣。今日4月26日星期五,誰會有空閒去打氣加油?

我睇過乒總的月曆(https://www.hktta.org.hk/cgi-bin/display/event_calendar_new3.cgi),根本不是所有假期都有賽事,為什麼不能安排少兒打吡乒乓球比賽在假日舉行?如果這個賽事真係咁重要,乒總應該一早plan好這個比賽在適合的日子舉行。

只是一場比賽,其實參加者如覺得時間不合,可選擇不出席,為何要辛苦自己?相反如對乒乓球真有熱誠,不論任何時間,那怕山長水遠,有無人打氣,都會開心出席.

引用:
原帖由 KKFan 於 2019-4-26 16:47 發表
只是一場比賽,其實參加者如覺得時間不合,可選擇不出席,為何要辛苦自己?相反如對乒乓球真有熱誠,不論任何時間,那怕山長水遠,有無人打氣,都會開心出席. ...
是否出席係另一個問題。
我而家講緊乒乓球總會搞這個比賽搞得差。
就算乒總搞得好,我也可以選擇不出席。

1, 日期差 - 很多人想看無得看
2, 水平差 - 港青連小組都出唔到線 , 可憐
這樣的水平去到東西兒童盃是出醜
這一個出生年紀層實在看不到有人好波

引用:
原帖由 davidhk 於 2019-4-26 16:59 發表

是否出席係另一個問題。
我而家講緊乒乓球總會搞這個比賽搞得差。
就算乒總搞得好,我也可以選擇不出席。
如果比賽在平日打就是差,以後想想才報吧!

引用:
原帖由 KKFan 於 2019-4-26 17:52 發表
如果比賽在平日打就是差,以後想想才報吧!
打得差唔係我講。
我只係純粹想講乒乓球總會搞這個比賽搞得差。

始終選擇權在自己手上

而且,這個比賽也不是公開賽

引用:
原帖由 KKFan 於 2019-4-26 18:02 發表
始終選擇權在自己手上
我冇講過冇選擇參賽權。
我只係想講乒乓球總會搞這個比賽搞得差。

可能香港乒總最想在國際雙打項目攞獎,單項要與中日韓爭牌太難了,所以左手球員打得似樣少少港青都應該會收,方便將來夾雙打,所以左手入港青並不代表好波,只是因為左手握板了,但當然也有叻人好似呂同學。

下次再參加啦,小朋友輸下波,好閒事
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 速鳥 於 2019-4-26 20:53 發表
下次再參加啦,小朋友輸下波,好閒事
呢個比賽, 一生人只可打一次

引用:
原帖由 金擇魚 於 2019-4-26 22:39 發表
呢個比賽, 一生人只可打一次
乒總獨家自制,一生人十一歲比賽、一生人十二歲比賽、一生人十三歲比賽、一生人十四歲比賽…哈哈,甚至一生人十一個月比賽…一生人十二個月歲比賽,哈哈哈
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 心水 於 2019-4-26 17:35 發表
1, 日期差 - 很多人想看無得看
2, 水平差 - 港青連小組都出唔到線 , 可憐
這樣的水平去到東西兒童盃是出醜
這一個出生年紀層實在看不到有人好波
黃曉琳也算不錯吧
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

打吡構思其實不錯,可讓細一點的小朋友也有机會
香港乒乓網

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2019-4-26 23:35 發表

黃曉琳也算不錯吧
還可以囉,我今年見過佢輸比個一百分唔夠既12歲女仔。

港青不代表必勝,不過無論是否講青也應該多點出來打球局比賽,港青不是不好但打法太單一,少林寺學十年功夫,未必可以打勝自學的張無忌,实戰好重要。快點打我們正邪比賽
香港乒乓網

引用:
原帖由 FF7 於 2019-4-27 00:12 發表

還可以囉,我今年見過佢輸比個一百分唔夠既12歲女仔。
蘇致 去年都輸小港青,一場波不足定水平。人有狀態,加上港青身份打俾菜會有壓力,輸左要跑圈
香港乒乓網

這個比賽搞得差吾差吾評論,換個角度看重吾重視?記得兒童打比係煮直嘅構思,源自賽馬,並有口號「一生人只有一次参加機㑹」,又有三叔贊助,煮直當然現身喇!今年可能換吓新意思去年男丶女冠軍任頒獎嘉賓,更特别地在周五早上開始比賽,其實體育莭辦比賽,雖然吾係公開賽,都希望多啲人參觀卦?當然有父母或參賽運動員選擇請假出席,也有選擇棄權。吾知今年三叔有冇贊助呢?置於講稱水平問題,能入選講稱基本上實力和比賽成績比较特出,所以在青少年賽或分齡賽事包辦前列實屬正常。但近年改革,講稱冇定向招收,甚至有越收越細的傾向,比賽能力和情绪控制有待成長。在背上講稱的名義,比賽經常帶來無形壓力,影響發揮。

王曉琳拿到冠軍,港青的。
怎麼算差呢?

24 12
發新話題